Evropsko-Ruska banka

Běžné účty, spořicí vklady, termínované vklady, studentské účty, platební karty, přímé bankovnictví

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod Tomason87 11. 10. 2016 18:27

osobne2 píše:Tedy zrovna o uroky bych v pripade krachu kampelicky strach nemel, horsi je ten 10% clensky vklad, protoze ten by pouzil insolvencni spravce predevsim na hrazeni zavazku kampelicky a na svoji odmenu.

ten 10% vklad je jasný, to je kalkulované riziko, které může výplata úroků dopředu třeba za pětiletý TV vynahradit. nevím ale, jestli to není jen technikálie a o neodspořený úrok by člověk stejně v případě krachu nepřišel.
Tomason87
Nadšenec

Odeslat příspěvekod MarekVach 11. 10. 2016 18:41

Tomason87: To si myslím, že nic takového by nastat nemělo, protože podmínky jsou: vyplatíme 15 % hrubého, což je úrok předem a pak u nás máte 100 % pojištěnou jistinu a 10 % členský vklad navíc, o který můžete přijít. Myslím, že kdyby ČNB s tímhle přístupem měla problém, tak by poskytování takového produktu buď rychle zatrhla anebo nikdy neodsouhlasila. Takže s tím zřejmě problém nebude.

osobne2: O samotné jistině se vůbec řeč nevede, tam je 100 % návratnost zaručena, ten 10 % členský vklad navíc si myslím, že by znamenal úplnou ztrátu v celé výši v případě jakéhokoliv problému, ať už likvidace ze strany ČNB anebo faktický krach kampeličky sám o sobě, takže to je velmi rizikové aktivum. Že by v případě likvidace z něj byla nějaká část zachráněna, to si myslím, že ani náhodou nehrozí.

radecekh: Kdyby tady ČNB nikdy nenastavila tyto podmínky, tak bych tam nikdy neuložil ani jedinou korunu a tudíž bych o ní nikdy ani nemohl přijít. Takže bych o ně fakt přišel jenom těžko. Já neříkám, že tohle prostředí, které tady nastavila ČNB je správné nebo že ho schvaluju, já jsem jenom subjekt, který se danému prostředí přizpůsobil a snaží se z něj logicky vytěžit, co nejvíc. Kdyby neexistovala ta garance, tak místo 4,8 % p.a. v MSD nebo 4,2 % p.a. ty peníze šly do J&T tehdy na 4,0 % p.a. + dovolenou v Tatrách (ono by to vyšlo uplně stejně...) a potom by ty peníze po doběhnutí šly pravděpodobně do nemovitostí (kde by zřejmě vydělaly ještě mnohem víc vzhledem k obrovskému nárustu cen od té doby + potenciálních pronájmů daných nemovitostí) nebo do akcií (tady těžko říct, záleželo, co přesně a za jakých cen bych nakoupil...). Teď řeším problém, že v akciích už poměrně dost peněz mám a nemovitosti mi přijdou drahé (doplácím na tu chybu, že místo vkladů v kampeličkách jsou nekoupil právě ty nemovitosti...). Tak teď babo raď...

neosobně: Naopak, je po staletí prověřené, že akcie dlouhodobě vydělají ze všech druhů aktiv suverénně nejvíce, je s nimi však spojená vysoká volatilita, když trefíte špatné období, tak třeba i 30 let ty akcie budou mít nižší cenu, než potenciální bankovní vklad s nějakým směšným zhodnocení. Dlouhodobě však nesou minimálně 6 % p.a. a takhle rychle neroste nic, ani nemovitosti za současného poměrně prudkého růstu, už vůbec ne bankovní vklady, ani zlato.
MarekVach
Nadšenec

Odeslat příspěvekod radecekh 11. 10. 2016 19:18

MarekVach:
Vůči ČNB máte trošku schizofrenní názor. Na jednu stranu říkáte, že ČNB by měla přestat likvidovat kampeličky a na druhou stranu říkáte, že kdyby vám nekryla zadek, že byste do takovýchto investic nešel. Tedy vlastně vyčítáte ČNB, že dělá dobře svoji práci.

A jinak, já bych peníze uklidil do nějaké normální banky na spořící účet a číhal bych na příležitost. A ta se určitě brzy vyskytne. Rusku během pár měsíců dojdou rezervy, Británie začne realizovat Brexit, ČNB přestane intervenovat, v Číně začnou masivně krachovat podniky... Prostě v roce 2017 bude veselo a příležitostma se to bude jen hemžit.
radecekh
Diskutér

Odeslat příspěvekod paty07 11. 10. 2016 19:21

neosobně píše:radecekh: Osobně považuji za daleko, daleko ztrátovější investování do zcela bezcenných virtuálních "papírků" - akcií...

Dovolil bych si tě opravit. Bezcenné papírky jsou právě ty peníze :mrgreen:
paty07
Diskutér

Odeslat příspěvekod MarekVach 11. 10. 2016 19:45

radecekh: Tak já nejsem přesvědčen o tom, že všechny ty kampeličky byly zlikvidovány kvůli vyloženě ztrátovému hospodaření. Neříkám ani, že byly zlikvidovány právem, ani neprávem. O oprávněnosti těch likvidací mě nikdo nepřesvědčil a žádné relevantní informace se k tomu získat nedají. Rovněž nejsem přesvědčen o tom, že by kampelička získávající vklady za průměrně tak 2-3 % ročně (ruku na srdce, my všichni tu řešíme ty nejvyšší možné sazby třeba 3,50 % ročně jako u vkladů na 5-10 let, které jsou v naprosté většině vedeny z marketingových důvodů), nebyla schopna tyto vklady vyplatit a ještě k tomu vygenerovat nějaký zisk pro svoje vlastní provozní náklady. Doby, kdy kampeličky dávaly na vkladech 5 % ročně, jsou tutam, tehdy dávaly i banky 5 % ročně (J&T 5 % ročně na 5 let + dovolenou v Tatrách), tak proč by si to samé nemohla dovolit kampelička ? Na bankovním trhu je teď takový přetlak vkladů, že banky nemají vůbec žádnou potřebu dávat vyšší úrokové sazby (ne proto, že by nemohli...). Ostatně je to pár měsíců, co i J&T dávala snad ještě 2,4 %? ročně na termínovaném vkladu, když měla konkurenci v ERB Bank. Tak těžko lze tvrdit, že by to nešlo. Uváděné referenční sazby hypoték 1,49 % apod, na ty většina lidí taky spíše nedosáhne a ty největší banky půjčují na 2 %. Když tvoří zisky banka s vklady 1 bil CZK (Česká Spořitelna, Komerční Banka, ČSOB), tak proč by daleko větší zisky nemohla tvořit kampelička, kde jsou vklady řádově jednotky miliard CZK a to spíš ještě nižší jednotky miliard CZK, tedy kde bude nepochybně daleko vyšší efektivita správy těchto financí ? Je to o řízení rizika, nabrat peníze třeba za 2,5 % ročně, půjčit za 7 % ročně (uznávám, že to nebudou tak bonitní klienti jako v bance, ale spousta z nich je taky odmítnuta automaticky jen proto, že nesplňují nějaké šablony bank atd...), pak můžou jen 3 % ročně padnout na krytí rizika a zbylá 4 % vyplatit vkladatelům a ještě mít dost na svůj vlastní provoz.
MarekVach
Nadšenec

Odeslat příspěvekod luboal1 12. 10. 2016 07:17

Terminovany vklad FIX v Eur s ukoncenim 12.02.2017 a vyporadanim na rakouske konto - bude vyplacen v Kc nebo v Eur?
luboal1
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod fremantle 12. 10. 2016 07:33

https://www.garancnisystem.cz/slovnicek/

UTFG píše:Výše náhrady vkladů – náhrada vkladů je poskytována do 100 % jejich výše. Maximální výše základní náhrady je ekvivalent částky 100 000 EUR na jednoho klienta v jedné bance, stavební spořitelně či družstevní záložně. Náhrady za devizové vklady jsou vypláceny v měně státu, v němž se daný účet nachází.
fremantle
Inventář

Odeslat příspěvekod 07Petr 12. 10. 2016 08:01

To MarekVach: Kdo chce kampeličkám věřit, tak si důvod najde. Jedná se o subjekty s neprůhledným vlastnictvím i účetnictvím. Většina jich deklarovala, že se budou transformovat na banky a zatím to žádná neprovedla.
07Petr
Nadšenec

Odeslat příspěvekod MarekVach 12. 10. 2016 09:14

07Petr: "Jedná se o subjekty s neprůhledným vlastnictvím i účetnictvím."

Tak tohle se ale o spoustě bank dá říct taky. Pominu účetnictví, protože z toho a těch obecných žvástů se obecně nedá vyčíst vůbec nic, na moje přímé dotazy, do kterých projektů (hypoték) putuje většina prostředků vybraných na vkladech, mi nebyli schopni/ochotni odpovědět ani v J&T Bance, ani v Air Bank. Navíc nevím, jestli se tomu vůbec dá věřit, protože třeba Zuno prý papírově výsledky hospodaření vykazovalo poměrně slušné, přesto je banka fakticky na zavření jako ztrátový projekt. O vlastnictví bank toho člověk obvykle taky neví příliš mnoho, spousta bank se dá vlastnit pomocí akcií, které nakoupí velké množství minoritních akcionářů a samotná struktura takové banky je pak ještě hůře čitelná, než u kampeličky, kde se člověk většinou alespoň dozví jméno člověka, který kampeličku ovládá.

"Většina jich deklarovala, že se budou transformovat na banky a zatím to žádná neprovedla."

Třeba zrovna včera odpoledne jsem se na tohle téma bavil s místopředsedou představenstva družstevní záložny ANO a ten mi řekl, že třeba zrovna Creditas má poměrně slušně našlápnuto k tomu tu bankovní licenci získat a říkal, že jim to osobně on sám přeje, protože by to na sektor družstevních záložen jako takových vrhlo pozitivní světlo (a logicky samozřejmě by to i uvolnilo konkurenční prostředí, kdyby 1 z 4 hlavních subjektů na trhu kampeliček tuto sféru opustil a začal nabízet výrazně nižší úrokové sazby jako banka...). Jinak získat bankovní licenci se údajně pokoušel/í i MPU, ale tam to na udělení licence nevypadá. To nám může být ale vcelku jedno, protože za současných podmínek se tam termínovaný vklad nedá zvažovat ani náhodou. Žádná z dalších kampeliček, co na trhu zůstaly, už nemá objem vkladů ve výši 5 mld CZK, z mých zápisků někdy z ledna 2016: ANO s.d. 1,27 mld, Peněžní dům 816 mil, Artesa 3,70 mld, Akcentu jsem si nevypsal, protože nic nenabízela, ale budou to zhruba 2-3 mld. Na získání bankovní licence je požadavek na kapitál ve výši 500 mil CZK. Tak těžko lze třeba po ANO požadovat, aby ze všech svých vkladů měly 40 % peněz v kapitálu... Jinak si fakt nemyslím, že by o tu transformaci na banky ty kampeličky nestály (vždyť by jim to rapidně snížilo úrokové sazby a tím i zvýšilo zisky...), ale spíš ty požadavky na kapitál jsou příšerné a další věcí je, že nikdo neví, jestli i při splnění těch požadavků na kapitál, by se ČNB z nějakého důvodu necukala. Ostatně z těch kampeliček, co mají vklady 5+ mld, tedy Creditas a Moravský peněžní ústav, kde by ten kapitál banky mohl dělat teoreticky pod 10 %, zažádaly o bankovní licenci obě dvě...
MarekVach
Nadšenec

Odeslat příspěvekod treborit 12. 10. 2016 10:57

Od Jirky Diepolta vim, ze zatim ani o licenci neusiluji ...
treborit
Diskutér

Odeslat příspěvekod MarekVach 12. 10. 2016 11:04

Tak ANO s.d. asi těžko, když mají vklady okolo 1 mld, tak těžko by jenom v kapitálu banky byly schopni mít 500 mil CZK. Ale říkal mi, že Creditas o tu bankovní licenci usiluje a má velmi dobře našlápnuto ji získat...
MarekVach
Nadšenec

Odeslat příspěvekod vpe 12. 10. 2016 15:13

http://www.erbank.cz/cz/o-bance/informa ... 11-10-2016 docasne?
http://www.cnb.cz/cs/verejnost/pro_medi ... _bank.html trvale
https://www.motejlekskocdopole.com/ teroristi?
Citujeme z rozhodnutí o povinnosti zajistit peněžní prostředky a další majetek, protože "...hrozí nebezpečí, že by mohlo být zmařeno nebo podstatně ztíženo zajištění výnosu z trestné činnosti nebo prostředků určených k financování terorismu..."
vpe
Poslední varování

Odeslat příspěvekod neosobně 12. 10. 2016 16:36

ČNB mě jen na úrocích z ERB obrala o desítky tisíc, když nedoběhne celý TV.... :grr:

Naštěstí se mi aspon podařilo odčerpat devizový vklad...protože výplata z FPV probíhá i u deviz. účtů směnou na koruny... :-D ..naštěstí jde všechno, když se chce...ani ČNB a Bureš_Babiš není všemocný...
neosobně
Nadšenec

Odeslat příspěvekod MarekVach 12. 10. 2016 16:53

neosobně:

"ČNB mě jen na úrocích z ERB obrala o desítky tisíc, když nedoběhne celý TV...."

Panebože, buď naopak rád, že ti ČNB kryla p*del a nechala tě tam "bezrizikově" spořit za tak výhodných podmínek. Navíc ti to vyplatí FPV i včetně úroků po tu uběhlou dobu. Tuhle stížnost vážně nechápu.
MarekVach
Nadšenec

Odeslat příspěvekod fremantle 12. 10. 2016 18:21

Dnes mi přišla mailem nabídka zvýhodněných (vůči standardní nabídce) TV od Creditasu... nejspíš reakce na uzavření ERB, 1,75 % p.a. na jednoletém a 1,5 % p.a. na dvouletém: http://eepurl.com/cjlUDj

Nepředpokládám, že by někdo ze zdejších uživatelů chtěl toho využít, ale pokud by náhodou a nevadilo se mu nechat doporučit ode mně, tak můžu dostat 500 Kč (doporučený nicméně nemá žádný peněžný bonus), minimální částka 100 tisíc Kč na 12 měsíců (takže nutlo složit nejméně 10 tisíc jako nepojištěný členský vklad při možném výnosu 15 stovek za rok)...
fremantle
Inventář

Předchozí stránkaDalší stránka