od MarekVach 12. 10. 2016 09:14
07Petr: "Jedná se o subjekty s neprůhledným vlastnictvím i účetnictvím."
Tak tohle se ale o spoustě bank dá říct taky. Pominu účetnictví, protože z toho a těch obecných žvástů se obecně nedá vyčíst vůbec nic, na moje přímé dotazy, do kterých projektů (hypoték) putuje většina prostředků vybraných na vkladech, mi nebyli schopni/ochotni odpovědět ani v J&T Bance, ani v Air Bank. Navíc nevím, jestli se tomu vůbec dá věřit, protože třeba Zuno prý papírově výsledky hospodaření vykazovalo poměrně slušné, přesto je banka fakticky na zavření jako ztrátový projekt. O vlastnictví bank toho člověk obvykle taky neví příliš mnoho, spousta bank se dá vlastnit pomocí akcií, které nakoupí velké množství minoritních akcionářů a samotná struktura takové banky je pak ještě hůře čitelná, než u kampeličky, kde se člověk většinou alespoň dozví jméno člověka, který kampeličku ovládá.
"Většina jich deklarovala, že se budou transformovat na banky a zatím to žádná neprovedla."
Třeba zrovna včera odpoledne jsem se na tohle téma bavil s místopředsedou představenstva družstevní záložny ANO a ten mi řekl, že třeba zrovna Creditas má poměrně slušně našlápnuto k tomu tu bankovní licenci získat a říkal, že jim to osobně on sám přeje, protože by to na sektor družstevních záložen jako takových vrhlo pozitivní světlo (a logicky samozřejmě by to i uvolnilo konkurenční prostředí, kdyby 1 z 4 hlavních subjektů na trhu kampeliček tuto sféru opustil a začal nabízet výrazně nižší úrokové sazby jako banka...). Jinak získat bankovní licenci se údajně pokoušel/í i MPU, ale tam to na udělení licence nevypadá. To nám může být ale vcelku jedno, protože za současných podmínek se tam termínovaný vklad nedá zvažovat ani náhodou. Žádná z dalších kampeliček, co na trhu zůstaly, už nemá objem vkladů ve výši 5 mld CZK, z mých zápisků někdy z ledna 2016: ANO s.d. 1,27 mld, Peněžní dům 816 mil, Artesa 3,70 mld, Akcentu jsem si nevypsal, protože nic nenabízela, ale budou to zhruba 2-3 mld. Na získání bankovní licence je požadavek na kapitál ve výši 500 mil CZK. Tak těžko lze třeba po ANO požadovat, aby ze všech svých vkladů měly 40 % peněz v kapitálu... Jinak si fakt nemyslím, že by o tu transformaci na banky ty kampeličky nestály (vždyť by jim to rapidně snížilo úrokové sazby a tím i zvýšilo zisky...), ale spíš ty požadavky na kapitál jsou příšerné a další věcí je, že nikdo neví, jestli i při splnění těch požadavků na kapitál, by se ČNB z nějakého důvodu necukala. Ostatně z těch kampeliček, co mají vklady 5+ mld, tedy Creditas a Moravský peněžní ústav, kde by ten kapitál banky mohl dělat teoreticky pod 10 %, zažádaly o bankovní licenci obě dvě...