Účet pro důchodce

Běžné účty, spořicí vklady, termínované vklady, studentské účty, platební karty, přímé bankovnictví

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod hobitt 23. 7. 2011 14:34

Zdravím,

potřeboval bych poradit...jaký zvolit účet pro důchodkyni (minimální příjem, e-banking neznámý pojem)? Aby byl co nejlevnější, jde o každou korunu...

Díky za rady. :)
2010 Renault Laguna Grandtour 2.0 dCi
hobitt
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod kalamancharo 23. 7. 2011 15:35

Jde o to, co za služby požaduje - papírové výpisy, možnost jít na pobočku, vložit a vybrat hotově, umí operovat s kartou ... . Ale většina bezplatných bank asi odpadá. Záleží na tom, zda bydlí v nějakém větším městě (?), pokud možno krajském, kde nějaké pobočky jsou ...
kalamancharo

Odeslat příspěvekod xtonda 23. 7. 2011 15:44

Moje máma dostala důchodový výměr tento týden :-). Až přestane pracovat neudělá Prémiový obrat na eKontu, takže koukám kam se přesunout, kvůli kartě to zatím vidím asi na mBank (výběr za 9 kdekoliv).
xtonda
Diskutér

Odeslat příspěvekod kalamancharo 23. 7. 2011 16:17

Ono jde fakt o to, zda potřebují operace na pobočkách. Pokud ne, tak je fajn Fio, mBank a klidně i nová Zuno. Pokud jde o operace osobně, tak pokud je v dosahu Fio - má dost poboček ve větších městech - tak bych to dál asi neřešil a šel sem.

Zajímavá možná bude i Air Bank (má mít taky více poboček), ale ta byznys začne rozjíždět teprve v září ...
kalamancharo

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 23. 7. 2011 17:57

Jaké město? Špatnou volbou nemusí být Unibon. Vedení zdarma, všechno se dělá na pobočce, papírové příkazy a hotovostní vklady i výběry zdarma.
Nekupuji si věci, které nepotřebuji nebo které se mi nelíbí, abych udělal dojem na lidi, kteří mě stejně nemají rádi.
PatrikChrz
Administrátor

Odeslat příspěvekod S474N 24. 7. 2011 08:31

xtonda píše:Moje máma dostala důchodový výměr tento týden :-). Až přestane pracovat neudělá Prémiový obrat na eKontu, takže koukám kam se přesunout, kvůli kartě to zatím vidím asi na mBank (výběr za 9 kdekoliv).

Tak to je dost smutne, kdyz si za cely zivot nevydelala ani tolik penez, aby si preposlanim z jineho uctu tu obratovou podminku neudelala. Jinak za me osobne to vidim na FIO, muze si tam dojit i vlozit/vybrat atd.
citát dne: "Kde jde o sekundy, je Policie na místě během několika minut."

"Neozbrojený člověk může před zlem pouze utéct, a zlo není přemoženo tím, že se před ním utíká."
S474N
Inventář

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 24. 7. 2011 08:36

S474N: vložit a vybrat ve FIO sice můžeš hotově, ale za každý papírový příkaz dáš 30 Kč. Pokud nemá doma PC není FIO úplně nejelpší variantou. Ale jestli umí alespoň PC ovládat, tak minimálně v některých pobočkách (mám zkušenost v Praze na Senovážném 2 ks a na Budějovické 1 ks) je k dispozici PC, kde může zadávat příkazy.

Každopádně záleží na tom, v jakém městě je, od toho se odvíjí příslušné možnosti.
Nekupuji si věci, které nepotřebuji nebo které se mi nelíbí, abych udělal dojem na lidi, kteří mě stejně nemají rádi.
PatrikChrz
Administrátor

Odeslat příspěvekod S474N 24. 7. 2011 08:49

PatrikChrz: na vetsine pobocek, ktere jsem navstivil osobne, byl k dispozici minimalne jeden (spise dva) pocitace pro klienty prave pro realizaci prevodu atd. Nicmene kdyz uz tu nekdo doporucoval mBank, tak bych chtel videt, jak bude osobne vybirat/vkladat nebo realizovat prevody. :mrgreen:

"Neozbrojený člověk může před zlem pouze utéct, a zlo není přemoženo tím, že se před ním utíká."
S474N
Inventář

Odeslat příspěvekod kalamancharo 24. 7. 2011 10:04

To jsem byl já a ptal se, zda potřebují hotovostní operace (hlavně 2. tázající se), takže nevím, kde je problém. Jinak poté je opravdu fajn FIO, má dost poboček. A bez výpisu se třeba obejde :)
kalamancharo

Odeslat příspěvekod xtonda 24. 7. 2011 10:27

S474N píše:Tak to je dost smutne, kdyz si za cely zivot nevydelala ani tolik penez, aby si preposlanim z jineho uctu tu obratovou podminku neudelala. Jinak za me osobne to vidim na FIO, muze si tam dojit i vlozit/vybrat atd.

Dost debilní poznámka, když z výplaty obrat udělá, já jen tenhle druh řešení nemám rád, nechci jí tím zatěžovat, je to prostě zbytečná starost navíc.

Až přijde čas, tak to s ní proberu, nebude to hned, ještě nějaký čas v práci zůstane. Jako jedinou nevýhodu mBank (pro mojí mámu) vidím komplikace při výběru částek větších než co dá karta.

Pokud jde o důchodkyni z prvního postu, kde IB nepřichází v úvahu (přichází v úvahu telefonní bankovnictví?), tak bych se jednoznačně řídil dostupností poboček a cenu bych neřešil, pokud bude rozumná, tj. řekněme do 50 Kč. A nebo zvážil zda ten účet skutečně potřebuje. OÚČS s kartou je za 29Kč, Poštovka jistě taky bude mít nějaký základní účet za rozumné peníze.
xtonda
Diskutér

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 24. 7. 2011 10:36

Jako jedinou nevýhodu mBank (pro mojí mámu) vidím komplikace při výběru částek větších než co dá karta.

Prosím tě, kolik chceš vybírat? Na 1 výběr ti dá většina bankomatů 80 000 Kč, s tím, že to můžeš libovolněkrát opakovat.
PatrikChrz
Administrátor

Odeslat příspěvekod S474N 24. 7. 2011 11:21

xtonda: pokud je na RB zvykla kdovi jak dlouho a je spokojena, tak proc ji preucovat na neco noveho? Pokud nema jinde ucet, tak to holt vyreste tvrvalym prikazem tak, ze tobe treba druheho dne v mesici posle vzdycky 25.000 Kc a ty tretiho dne v mesici ji to posles nazpet. Vlk se nazral a kozy zustanou cely.

S474N
Inventář

Odeslat příspěvekod xtonda 24. 7. 2011 11:22

No pokud není problém aby důchodce dostal kartu s limitem aby mohl opakovaně vybrat 80, tak tím lépe. Já žiju v tom, že základní karta k účtu mívá limit tak do 30 000.

Naši opravovali chalupu, někteří řemeslníci chtějí hotovost, stejně jako když přivezli spotřebiče do kuchyně apod. Ale je fakt, že už zbývá jen fasáda. Každopádně ta situace nastala tak jednou dvakrát do roka.

-- 24. 7. 2011 12:32 --

S474N, tak ještě to zvážím, každopádně ten kdo bude posílat jako první bude muset mít na účtě 25k, které by jinak mohly být na spořáku. A nebude RB prudit, když budu takto dělat fiktivní obrat mezi dvěma eKonty majitelů se stejným příjmením? Každopádně přeučení bych neviděl jako problém, je jí (necelých) 60, ne 90 :-)).
xtonda
Diskutér

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 24. 7. 2011 16:08

xtonda: u mBank si limit na kartě nastavuješ sám, on-line v IB a může být až bez koruny miliarda. Sám jsem jednou vybral na 3 výběry 240 000 Kč :). To jen ostatní banky nás udržují v doměnce, že k vyššímu limitu je potřeba (patřičně drahá) zlatá karta a obraty na účtu a kdesi cosi.
PatrikChrz
Administrátor

Odeslat příspěvekod S474N 24. 7. 2011 17:35

xtonda: sam vcetne meho okoli to takto provozujeme nekolik let a nikoho jeste RB neprudila :wink: Navic neni problem si ty penize prece ze sporaku preposlat :wink:

S474N
Inventář

Další stránka