Jaký nejlepší účet v Eurech?

Běžné účty, spořicí vklady, termínované vklady, studentské účty, platební karty, přímé bankovnictví

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod stani 28. 1. 2012 13:48

Jde mi ale hlavně o vklady a výběry (v EUR) v hotovosti - tedy pobočky min. v krajských městech.
Upozornění administrátora: Odstraněn podpis odporující pravidlům fóra.
stani
Návštěvník

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 28. 1. 2012 15:03

Opět se zeptám - na co hodláš účet používat. To ho chceš jen proto, abys tam € vložil a zase vybral? To je můžeš mít doma ve slamníku. Počítej s tím, že každý bezhotovostní převod bude zpoplatňován dle sazebníku pro cizoměnové/zahraniční transakce, což je u většiny bank kolem 150 Kč / pohyb. Navíc na běžném účtu nejsou ani zajímavé úroky a také bývá cizoměnový účet více zpoplatněný co se vedení týče.

Zdarma má účet v € a $ FIO, poplatek za výběr a vklad je dle částky 2 až 10 EUR a má i levné europlatby.
Během tohoto roku slibuje Airbank, že její bankomaty budou umět vkládat a vybírat €, tak by pak mohl být zajímavý.

Jinak ale na placení a přijímání plateb máš lepší využít služeb devizovky.
Nekupuji si věci, které nepotřebuji nebo které se mi nelíbí, abych udělal dojem na lidi, kteří mě stejně nemají rádi.
PatrikChrz
Administrátor

Odeslat příspěvekod stani 28. 1. 2012 15:14

Ahoj Patriku :-)

Ano, "budu je mít ve slamníku". :-) Ale nejprve je musím do toho slamníku dostat - z banky - kde budou.
Devizovku, jak sám možná víš, používám. Ale devizovka ti nevyplatí eura v hotovosti, i kdyby to uměla, nemá kde a i kdyby bylo kde , kvůli tomu do PHA nepojedu. ;-)

Potřebuji zkrátka nějaký účet v EUR kam bych jednorázově a ne často, převedl/vložil(tedy nejednalo by se o žádné "cizoměnové/zahraniční transakce") eura a ty pak následně v hotovosti vybral. Nic více, nic méně. ;-)

Zapomněl jsem dodat: mimo FIO. Docela by se mě hodila v tomto případě KB, je vhodná?
Upozornění administrátora: Odstraněn podpis odporující pravidlům fóra.
stani
Návštěvník

Odeslat příspěvekod vpe 28. 1. 2012 16:34

Podle mě každá normální banka (co umí i firemní účty, což třeba mBank, AirBank, Wuestenrot a já nevím kdo neumí) přece umí přijmout/vydat eura, takže si to u vás jen obvolej a informuj se na CENU - tak měla znít otázka - kdo to umí nejlevněj:-)

Jeden přispěvatel tu chválil ČSOB přes Eur spořicí účet, že to má tak zadara
vpe
Poslední varování

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 28. 1. 2012 20:16

Možná by bylo dobré, kdybys udělal takový "modelový rok". Tedy kolik plateb, v jaké měně a v jaké výši a odkud ti přijde a jakým způsobem (hotově, bezhotovostně). Prostě veškeré pohyby za celý rok. Můžeme to pak propočítat.
Abychom pak nezjistili, že, jestli chceš € v hotovosti, tak vyjde levněji nechat si příjmy posílat do devizovky a pak si ty € znovou nakoupit v dobré směnárně.

Odpadnou ti pak poplatky za příchozí cizoměnové transakce a vedení účtu.
Nekupuji si věci, které nepotřebuji nebo které se mi nelíbí, abych udělal dojem na lidi, kteří mě stejně nemají rádi.
PatrikChrz
Administrátor

Odeslat příspěvekod franko_cz 29. 1. 2012 00:04

stani píše:Jde mi ale hlavně o vklady a výběry (v EUR) v hotovosti - tedy pobočky min. v krajských městech.

Jedině FIO. Jinde na poplatcích za vklad a výběr proděláš kalhoty.
franko_cz
Diskutér

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 29. 1. 2012 08:05

Tak záleží samozřejmě na tom provozu, proto jsem se na něj ptal.

Třeba Komerčka chce za výběr 60 Kč (to bude ve většině případů méně, než 2 až 10 EUR u FIO). Ovšem chce 50 Kč měsíčně za vedení (je to trochu složité, levnější je to v balíčku s běžným účtem, není úplně jasné jestli je v ceně IB nebo stojí dalších 34 Kč) a 145 Kč za příchozí platbu a 195 Kč za odchozí platbu.

Lépe vychází ČSOB, která chce za vedení účtu 20 Kč (+ asi 20 Kč za IB - v těch cenících aby se prase vyznalo). Příchozí (cizoměnová) platba 150 Kč, odchozí 250. Výběry zdarma, vklady asi taky (opět je ten sazebník divný).

Každopádně, jak jsem psal, záleží na skutečném provozu. Aby jen poplatek za vedení a příchozí transakce nevyšel hůř, než si ty eura poslat na účet devizovky, proměnit na CZK a pak si je zrovna nakoupit v dobré směnárně (jestli je tazatel z nějakého důvodu chce mít v hotovosti).
PatrikChrz
Administrátor

Odeslat příspěvekod fremantle 29. 1. 2012 08:09

Tak zrovna konkrétně Fio je na hotovostní operace v eurech krajně nevhodné, 0,5 % z částky za vklad a výběr jako pardon, to není ani u spořky (výběr 0,15 %, min. 40 Kč a vklad bankovek zdarma).
fremantle
Inventář

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 29. 1. 2012 08:18

Právě proto jsem se ptal. FIO má zase zdarma vedení a podstatně levnější příchozí a odchozí platby (1/2 EUR). Při určitém způsobu užívání bude levnější FIO, při jiném ČSOB a při dalším vyjde výhodněji poslat to rovnou do devizovky a eura pak znovu nakoupit ve směnárně.

Takže dokud tazatel přesně nepopíše provoz za celý rok, tak nelze doporučit nejvhodnější variantu.
PatrikChrz
Administrátor

Odeslat příspěvekod kiklhorn 2. 2. 2012 03:14

Všude kolem hranic je Euro a rozumné poplatky...
Jak jste na tom s blízkostí Německa?

Potřeboval jsem girocard, tak jsem si zakládal účet "VR-Euro-Giro (Tschechien)" v pražské pobočce VR-Bank a řekl bych že pro váš zamýšlený účet by také mohl být vhodný. Komunikace na pobočce v češtině, smlouva v němčině.
5 vkladů/výběrů bankomat(Bankcard-Servicenetz)/pobočka zdarma, další za 0,3/0,5€. Vedení zdarma, girocard/V-Pay za 5€/rok, SEPA převody 0,2€.

Nejvyšší částka je v ceníku za zahraniční převody při SHA/BEN při přepočtu z cizí měny - 0,15% min. 12€

Jestli to máte blíže na jiné hranice tak si založte účet jinde. Předpokládám že najdete +-stejné ceny.
BTW před pár měsíci jsem si vygooglil nějaký DE bankovní účet zcela zdarma vč. karty, se založením po internetu (vytisknout, podepsat, a poslat), ale ztroskotal jsem na notářském nebo bankovním ověření kopie osobních dokladů. To se notářsky jaksi v Čechách nedělá a banka se na můj požadavek také netvářila.
kiklhorn
Kolemjdoucí