ARTESA, spořitelní družstvo

Běžné účty, spořicí vklady, termínované vklady, studentské účty, platební karty, přímé bankovnictví

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod Tomas3 10. 6. 2020 16:21

evlo píše:A jak maj ten sporak 1.8% je to noirmalne funkcni, nebo jsou tam nejake ojeby clenskymi vklady nebo tak?
:D

Aktuálně je úrok již o něco nižší 1.7% p.a..

-- 10. 6. 2020 17:41 --

GiZMo1221 píše:tak tu u mna prislo k velkemu prekvapeniu.
Vyporadaci podil bol cca 3060Kc. Uhrn clenskych vkladov bol 21.000Kc, takze som v tomto bode v minus 18.000Kc. A to bavime o 6mesiacioch clenstva s tymto vkladom (vklad navyseny na zaklade zmeny zakona v 12.2017 a k 31.5.2018 dali vypoved)
Podla ich vyjadrenia, su dlhodobe v strate. Otazka znie, ci to uz nie je na likvidaciu.
:(

Nemám moc času to hledat, ale přes G. jsem našel jen údaje o ziskovém hospodaření. Tak by mne, zajímalo, kdy měli ty ztráty o kterých píšeš.
Tomas3
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Delitzsch 10. 6. 2020 18:11

Výsledky hospodaření:
2019: +8,457 mil.
2018: +5,892 mil.
2017: +3,4 mil.
2016: +15,76 mil.
2015: +17,14 mil.

K 31.12.2019 měla Artesa 3.909 členů.
Delitzsch
Diskutér

Odeslat příspěvekod fc70 10. 6. 2020 18:23

Jestli si to dobře pamatuji, v zákoně to bylo napsané podivně – členem se člověk stával za nominál (tj. podíl je na základním kapitálu), ale vystupoval za reálný podíl (tj. podíl je na celkovém vlastním jmění včetně výsledku hospodaření za celou dobu); tj. v dlouhodobě ziskové kampeličce šlo vstoupit a hned vystoupit a znásobit vklad, tohle je možná opačný případ (za celou dobu existence je ztráta).
fc70
Přeborník

Odeslat příspěvekod Delitzsch 10. 6. 2020 18:45

Určitě je žádoucí vstup do kapeličky dobře promyslet. Není to záležitost pro úrokové turisty. Tam to jde snadno, ale ven podstatně složitěji. Jako už to v životě bývá... :-)

Aktuální stanovy upravují vypořádací podíl následovně:
Výše vypořádacího podílu je určena poměrem členského vkladu, popřípadě snížení dalšího členského vkladu v daném účetním období u člena, kterému v daném účetním období zaniklo členství, k součtu souhrnu všech členských vkladů a snížení dalších členských vkladů, vztahujících se k danému účetnímu období všech členů k poslednímu dni daného účetního období, a souhrnu všech členských vkladů a snížení dalších členských vkladů členů, kterým v daném účetním období zaniklo členství. Takto získaný poměr se násobí výší vlastního kapitálu po odečtení výše rizikového fondu a výše rezervního fondu. Pro určení výše vypořádacího podílu je rozhodný stav vlastního kapitálu po odečtení rizikového fondu a rezervního fondu podle řádné účetní závěrky za rok, v němž členství zaniklo.
Delitzsch
Diskutér

Odeslat příspěvekod fc70 10. 6. 2020 18:57

To odpovídá: Když před 10 lety někdo investoval 100 Kč, kampelička polovinu prodělala, a pak někdo investoval dalších 100 Kč, vypořádací podíl mají oba 50%, tj. měli by dostat oba 75, i když spravedlivé by bylo, aby ten první dostal 50 a ten druhý 100.
fc70
Přeborník

Odeslat příspěvekod audis 1. 3. 2021 22:56

Budu končit spořící účet v Hello bank (nová sazba tuším 0,6 %).

Artesa Universal mě zaujalo podle úrokové sazby na spoření. copak je to zač? přečetl jsem poseldní stránku fora a nevím co si z toho vzít. Jsem dvouletý úrokový turista (změna spořáku každé 2 roky když výrazně hnou se sazbou).
Mohli bychom prosím vystoupit ihned z Evropské Unie?
audis
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Delitzsch 1. 3. 2021 23:53

Artesa Universal je standardní spořící účet s dlouhodobě dobrým úrokem. Ale nic není zadarmo. Artesa je spořitelní družstvo (kampelička), což znamená, že 1/10 vkladu na spořící účet nebo termínovaný vklad musí být vložena jako "další členský vklad". Když dáte např. na spořící účet 100 tisíc, tak musíte vložit jako další členský vklad 10 tisíc - navýšíte tedy svůj členský podíl v družstvu. Členské vklady nejsou pojištěné a v případě, že budete chtít z družstva odejít, tak vypořádací podíl nedostanete hned (ale třeba až další rok) a navíc nemusí odpovídat vložené částce. Samotné vklady na spořících produktech jsou samozřejmě pojištěné, o ty nemůžete přijít. Spořící účet je bez výpovědní lhůty, peníze můžete mít hned. Artesa je dlouhodobě zisková. Vysoké úroky drží trvale. Poskytuje platební styk jako banky a k běžnému účtu můžete mít platební kartu (ČSOB). Jestli je to ale optimální řešení jen na 2 roky, to pochybuji. Smysl by mělo zůstat mnohem déle.
Delitzsch
Diskutér

Odeslat příspěvekod Tomas 3 11. 11. 2022 00:19

Místo poslání vypořádacího podílu ve výši 95,4872% pův. čl. vkladu, byl zaslán dopis, že se čeká na schválení ČNB (na jejíž vyjádření k věci zatím čekám) s vyplacením vyp. podílu. Zároveň jsem byl osloven s nabídkou na postoupení pohledávky na Artesa finance, která vypořádací podíl vyplatí dříve a ve výši 100%. Na netu jsem nic bližšího k tomu nenašel. Tak se ptám, jestli někdo nemá nějaké informace.
Tomas 3
Návštěvník

Odeslat příspěvekod LaNov 13. 11. 2022 20:17

Obrátil se na mě kamarád, že také dostal tuto nabídku. Smlouvu o postoupení jsme prošli, není tam nic podezřelého, tak to podepsal. Před chvílí mi potvrdil, že už má peníze na účtu. Takže bych se toho nebál.
LaNov
Nadšenec

Odeslat příspěvekod Delitzsch 13. 11. 2022 23:09

Artesa Finance vlastní JUDr. Koutník, který je majoritním vlastníkem Artesa Capital, která je majoritním vlastníkem spořitelního družstva. Pravděpodobně se snaží navýšit podíl tak, jak se snažil svého času majoritní vlastník Creditas nebo stále snaží největší akcionář Trinity. Vzhledem k tomu, že v dozorčí radě Artesa Capital sedí představitel katolické církve, jistě vše bude v nejlepším pořádku… :-)
Delitzsch
Diskutér

Odeslat příspěvekod Tomas 3 24. 11. 2022 23:44

LaNov píše:Obrátil se na mě kamarád, že také dostal tuto nabídku. Smlouvu o postoupení jsme prošli, není tam nic podezřelého, tak to podepsal. Před chvílí mi potvrdil, že už má peníze na účtu. Takže bych se toho nebál.

Děkuji za sdílení zkušenosti a potvrzuji bezproblémové a rychlé vypořádání podílu (zhruba do týdne) .
Tomas 3
Návštěvník

Odeslat příspěvekod 123123123 18. 3. 2024 19:18

Placeny clanek. :-S
123123123
Trvalý BAN

Odeslat příspěvekod filip893 18. 3. 2024 19:27

Informace o odchodu CEO, pokutě od ČNB a ztrátovém hospodaření je dostupná ve volně přístupném perexu.

Sektor kampeliček postupně zanikne.

https://www.penize.cz/osobni-ucty/45321 ... eni-od-cnb
filip893
Diskutér

Předchozí stránkaDalší stránka