Sberbank CZ

Běžné účty, spořicí vklady, termínované vklady, studentské účty, platební karty, přímé bankovnictví

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 9. 3. 2022 15:31

jen pro info, dnes ráno na pobočce KB v Praze na Pankráci fronta asi 5 lidí, tak jsem to vzdal. V OC Bořislavka 2 lidi, když jsem se tam ale stavil odpoledne, tak nikdo. Vyřízeno asi za 3 minuty (ale mám u KB účet, takže to bylo jednodušší - na pobočce totiž visí papír, že klienti Sberbank mají vyplnit jakýsi formulář, zkusil jsem to bez toho a šlo to)
Nekupuji si věci, které nepotřebuji nebo které se mi nelíbí, abych udělal dojem na lidi, kteří mě stejně nemají rádi.
PatrikChrz
Administrátor

Odeslat příspěvekod drummond 9. 3. 2022 15:47

VAROVÁNÍ Policie ČR: Dnes si opět mohou klienti Sberbank vybírat peníze a toho okamžitě využili zloději.Okradli seniora, kterého si po výběru v bance vytipovali a ten pak přišel o značnou částku peněz. Buďte prosím obezřetní, když u sebe máte větší obnos.
drummond
Nadšenec

Odeslat příspěvekod xtonda 9. 3. 2022 16:08

PatrikChrz píše:na pobočce totiž visí papír, že klienti Sberbank mají vyplnit jakýsi formulář

Tak to je celkem vtipný, když v informacích, které jsou na webu KB, je výslovně napsáno, že není potřeba nic vyplňovat.

Já sem vyplnil formulář pro korespondenční žádost a místo ověřeného podpisu to poslal Datovou Schránkou, tak jsem zvědav jak se na to budou tvářit.
xtonda
Diskutér

Odeslat příspěvekod evelista 9. 3. 2022 16:32

davaja KB nejakou akvizicni nejakou zajimavou nabidku na aktivaci KB konta, nerikejte mi ze KB z toho ze jim tam prijde klient se nic nesnazit vytezit.
evelista
Nadšenec

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 9. 3. 2022 16:38

u mne se nesnažili o nic a to jsem byl na pobočce sám (Praha, Centrum Bořislavka). Ale zase lepší, než přijít s nějakou "vychytávkou" typu investice

https://www.novinky.cz/ekonomika/clanek ... .seznam.cz
Nekupuji si věci, které nepotřebuji nebo které se mi nelíbí, abych udělal dojem na lidi, kteří mě stejně nemají rádi.
PatrikChrz
Administrátor

Odeslat příspěvekod drkarel 9. 3. 2022 16:40

culti píše:Jasně, ale já se nepohybuju v takových částkách jako obce :)

Jinak problém, proč to obce nechtějí dávat do ČNB je ten, že tam to není úročené.

Jen si tak říkám, že např. poslední dobou se hodně skloňovala RB - pokud by se naplnily některé prognózy, tak by asi ani FPV v tomto případě nepomohl. Jestli tedy by nebylo vhodné zavést třeba nějaký mechanismus, že po pádu jedné banky by se musel co nejrychleji doplňovat fond na určitou výši. Jen teď přemýšlím nahlas...

Jasně, ale v nákladech jsi taky jinde.

Njn, tak se jim to vyplatilo, ne? A vypadá to, že nějaké úroky jsou - https://www.mfcr.cz/cs/verejny-sektor/r ... azujiciho/

Nechce se mi to hledat, ale v zákoně určitě je, jak se FPV nouzově naplní (stát?). Spíš mi přijde blbé, že banka, která je v pořádku, hned padne kvůli ztrátě likvidity. Na to by jí mohla ČNB skoro půjčit (proti nějaké záruce - zástava úvěrů?). Jo, Sberbank ale dnes byla asi trochu jiná písnička.

-- 9. 3. 2022 16:42 --

minarjo píše:@culti:
Proboha ten FPV se samosebou doplní z majetku Sberbank (jen to bude pár měsíců, snad ne let, trvat), ten Fond se stane věřitelem místo klienta, to není že by fond klienty vyplatil a pohledávka zanikla :). Sberbank až zesplatní či prodá úvěry (nebo bude prodána jako celek), měla by mít na úhradu svých pohledávek dost peněz. U Sberbank to není krach jako kdysi při tunelování, kdy z banky nezbylo nic, zde jde jen o nelikvidní peníze v úvěrech atd a FPV tak vlastně jen urychluje klientům možnost se k penězům dostat.

Jasně, jen bych to neviděl na 100% úhradu svých pohledávek, protože ty úvěry nikdo nekoupí za 100 % hodnoty.
drkarel
Inventář

Odeslat příspěvekod vpe 9. 3. 2022 17:32

Dezinformacím v posledních dnech čelí v Česku například Raiffeisenbank. Serveru E15.cz to v úterý řekl generální ředitel banky Igor Vida.

„Falešné informace o celém českém bankovním sektoru se začaly objevovat na počátku minulého týdne a jejich intenzita sílila. Nejdříve na sociálních sítích, následně se překlopila do SMS zpráv. Zprávy se týkaly více bank,” uvedl.

Že by kvůli dezinformacím začali klienti vybírat z banky peníze, podle něj Raiffeisenbank nezaznamenala.

Tak o co jde?
<- Patria kod 1000 ,- - klikni na muj nick vlevo
Tipli 150,- Kč
vpe
Poslední varování

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 9. 3. 2022 17:57

drkarel píše:
Jasně, jen bych to neviděl na 100% úhradu svých pohledávek, protože ty úvěry nikdo nekoupí za 100 % hodnoty.

Ne nezbytně - kvalitní splácené úvěry můžou jiné banky celkem rády odkoupit. Pravda, došlo sice k zvýšení úrokových sazeb a Sberbank půjčovala spíše "zalevno", ale uvidíme.

Jinak já už mám peníze od Sberbank na účtu, ale asi díky tomu, že mám účet u KB a nechal jsem poslat tam.
PatrikChrz
Administrátor

Odeslat příspěvekod mate59 9. 3. 2022 18:08

Odpoledne na pobočce Hodonín nebyl nikdo,podepsal jsem jen potvrzení o výplatě/měl jsem tam úroky/na účet do Creditas,paní řekla,že zítra to tam bude.Vyřízeno za 5 minut.
mate59
Nadšenec

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 9. 3. 2022 18:11

Mně z opatrnosti řekli 4 dny :)
PatrikChrz
Administrátor

Odeslat příspěvekod mate59 9. 3. 2022 18:28

Možná alibisticky řekla zítra,nicméně uvidím.
mate59
Nadšenec

Odeslat příspěvekod LaNov 9. 3. 2022 19:03

Zedna1 píše:I kdyby ale k tomuto runu na banku nedoslo, tak by stejne skoncili, protoze jen par dnu po odejmuti licence (od CNB) ceske Sberbank kvuli tomu runu na banku, pak evropska ECB odejmula licenci (zde jiz ciste z politickych duvodu) cele evropske skupine Sberbank.

Obávám se, že to je zásadní nepochopení (pokud zohledním to "čistě z politických důvodů" možná až konspirativní šíření fám, před kterým ČNB a ČBA varuje).
Stačí si přečíst zprávy ECB, kde se jasně říká, proč se stala celká skupina Sberbank "failing or likely to fail": "Sberbank Europe AG and its subsidiaries experienced significant deposit outflows as a result of the reputational impact of geopolitical tensions.This led to a deterioration of its liquidity position. And there are no available measures with a realistic chance of restoring this position at group level and in each of its subsidiaries within the banking union." česky: Sberbank Europe AG a její dcery se staly svědky významného odlivu depozit jako výsledku dopadu geopolitické situace na reputaci. To vedlo ke zhoršení její likviditní pozice. A neexistuje dostupné řešení s realistickou šancí na obnovu situace na skupinové úrovni a na úrovni jednotlivých dcer."
Takže CZ i celá skupina na to byla stejně: přiletěla černá labuť v podobě války, která zničila reputaci banky, proběhl run a banka likviditní situaci neustála (možná i proto, že jsou omezeny toky z Ruska, takže třeba matka žádné peníze poslat nemohla, i kdyby chtěla - možná nechtěla - to už je spekulace). Že za vším byla "jen" likviditní krize je na 100% jisté, jen byl v různých zemích run různě silný ...

-- 9. 3. 2022 19:07 --

obbr píše:@LaNov: Takže je ještě třeba i ve hře, že banka o licenci nakonec nepřijde? Že ji třeba někdo převezme?

To netuším. Ale jak vypadá "podnik Sberbank"? Na aktivech mají úvěry a různé pohledávky, na pasivech obrovský závazek za GSFT a závazky z nadlimitních vkladů. Dělat obchody mají fakticky od ČNB zakázáno. Není moc co přebírat, leda portfolia úvěrů. Nevím, jak by pak mohla banka pokračovat. Takže to vidím spíš na odebrání + likvidaci.
LaNov
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Menton 9. 3. 2022 19:57

Na spoustu otázek by mohla odpovědět generální ředitelka ale mám pocit že už v ČR není.
Menton
Mírně pokročilý

Předchozí stránkaDalší stránka