Sberbank CZ

Běžné účty, spořicí vklady, termínované vklady, studentské účty, platební karty, přímé bankovnictví

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod minarjo 20. 3. 2022 22:07

Ale @obbr Plho, vždyť o tom zde už bezmála měsíc diskutujeme :D - třeba takový kraj Vysočina by se nad tvou poznámkou musel hodně mračit. Nejen on se o tebou zmíněné snažil, tedy ANO, setkal se s tím skoro každý...
Tedy: SB neměla kvůli runu na banku likviditu, odesílání zadaných plateb zastavila, resp. nejprve začala limitem omezovat výši částky, už v průběhu 24.2. tuším po poledni. PRÁVĚ PROTO s ní ČNB zahájila řízení o odebrání licence a z moci úřední ČNB účty k 28.2. zmrazila, mimo jiné proto, aby Fond pojištění vkladů mohl začít vyplácet co nejdřív (a to se stavy účtů logicky nemohou měnit, když se musí předat Fondu, aby je prostřednictvím KB vyplatil). Účty jsou zmrazené a čekají na další kroky řízení ČNB (na správce, likvidátora...).
minarjo
Inventář

Odeslat příspěvekod obbr 20. 3. 2022 22:46

Pane učiteli, to ano, ale není mi jasné, proč tedy ČNB nestanovila Rozhodný den třeba již na toho 24., nebo 25.2., když už v té době viděla, že Sberbank není schopna vyhovět požadavkům klientů.
Tím, že zmrazení stanovila až na 28.2., tak si to vykládám tak, že říká o bance, že do 27.2. oficiálně působila na zdejším trhu, a tedy bych předpokládal, že se všemi možnostmi, co nabízela, včetně možnosti zadat odchozí platbu atd.

Dodatek: A jak se na omezování výběru nebo výše odchozí částky tváří právo? Může si toto banka stanovovat kdykoliv dle své libovůle prakticky z minuty na minutu bez souhlasu klienta? Není to porušení smlouvy?
obbr
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod minarjo 20. 3. 2022 23:21

Platební karty fungovaly ještě zkraje víkendu, i když v omezeném rozsahu, tuším do limitu 1000 Kč. Třeba já jsem si posledních 100 Kč ze Sberbank nedostal už převodem (už by to nešlo), ale v sobotu 26.2. platbou kartou na kreditní účet RegioJet. Tedy některé drobné platby některými způsoby šly ještě o víkendu, a rozhodný den ke dni rozhodnouti ČNB 28.2. je i proto logický.
minarjo
Inventář

Odeslat příspěvekod fc70 20. 3. 2022 23:36

A jak se na omezování výběru nebo výše odchozí částky tváří právo?
Není to v jistém smyslu jedno? Teď „dluží“ odchozí příkazy spoustě lidí, tj. spoustu peněz. Ať máš pohledávku z neodeslaného příkazu, nebo nějaké penále / odškodnění za neprovedení příkazu, s nejvyšší pravděpodobností to dostaneš spolu s ostatními věřiteli v rámci insolvence/likvidace. Ne dřív.

Tedy není to úplně jedno, byli tu lidi, co v podobné situaci s MSD požádali o přiznání a vyplacení úroku z prodlení (což nebylo automatické), a jestli si dobře pamatuji, dostali z toho aspoň malou poměrnou část, tj. víc než nula.

Ale jestli si plánuješ vymoci provedení nějakého příkazu z řekněme 24. 2., aby odešel třeba tento měsíc, tak s tím bych ani trochu nepočítal.
fc70
Přeborník

Odeslat příspěvekod obbr 20. 3. 2022 23:39

Ano, vím, že Sberbank i v průběhu víkendu ujišťovala, že v pondělí znovu pobočky otevře a náhlé zavření poboček spíše odůvodňovala fyzickým napadením zaměstnanců.

To je právě ono - proč třeba nastavili u karet limit 1000 Kč. Bez souhlasu klienta z minuty na minutu. Respektive chápu proč, ale nevidím, jestli k tomu měli oporu ve smlouvě s klientem, potažmo se zákonem.

Snažím se dopátrat toho, že když někdo přijde(třeba kraj Vysočina) a řekne - já jsem měl vůli a snahu si dejme tomu 24.2. převést finance jinam a banka mi to neumožnila/odmítla, tak, jak by se na to tvářil FA, případně soud. Neb banka v tento datum dle ČNB byla tzv. stále "zdravá".

Bylo tedy ze strany banky vše v pořádku?

-- 21. 3. 2022 01:13 --

fc70: V insolvenci se zohledňují i takové věci jako odškodnění za neprovedení příkazu, ušlé úroky atd.? Jak se toto dokazuje a určuje? Předpokládám, že k tomu už musí proběhnout soud. Já měl za to, že ti, co tam měli více než limit, tak budou rádi, když dostanou i to, co bylo nad limit.

Jde zkrátka o to, že ten, kdo tam měl nad limit a projevil včas, tedy např. 24.2. snahu o to převést finance jinam a nebylo mu to umožněno, tak jak by se k tomuto postavil FA a případně soud.
Někomu se nechce čekat na insolvenci, protože v rámci insolvence není jisté, že se vrátí veškeré finance, co tam kdo měl.
obbr
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod MirekM. 21. 3. 2022 07:18

Pokud jsi měl v vše v jedné bance nad limit pojištění a nerozházels úspory i do jiných bank, pak si nestěžuj. V případě, že Ti nestačily všechny banky v ČR s limitem pojištění, pak máš našetřeno tolik, že ti může být nějaká ztráta v jedné bance šuma fuk.
Pokud je můj text bez diakritiky, je nadatlený na mobilu ...
MirekM.
Přeborník

Odeslat příspěvekod xls 21. 3. 2022 07:44

To, že banka nebylo schopná plnit příkazy klientů znamenalo, že se blíží krachu. Poté, co už krach nastal, banka přišla o licenci a kromě výplat z pojištění vkladů si každý může podat pohledávku u insolvenčního správce a bude se to řešit asi jako u kterékoli jiné společnosti.
Jsem sám zvědavý, jestli dostanou všichni vyplaceno všechno nad limit vkladů, ale moc bych tomu nevěřil.
xls
Inventář

Odeslat příspěvekod LaNov 21. 3. 2022 09:03

minarjo píše:tedy ANO, setkal se s tím skoro každý...

To mi přijde docela silné tvrzení. Ve Sberce žádné účty nemám, ale četl jsem vše na webu ČNB + všechny možné články, co k tomu byly a vychází mi z toho, že až do pátku 25.2. všechny platby uskutečnili - maximálně odmítali předčasné výpovědi spořících účtů a TV krajů atd. Až platby zadané o víkendu neodešly a proto v pondělí (tj. první pracovní den po zastavení plateb) ČNB zasáhla ... Ale klidně mě opravte (ideálně konkrétně, např. ve čtvtek 24.2. jsem zadal platbu, která neodešla atd.)
LaNov
Nadšenec

Odeslat příspěvekod mate59 21. 3. 2022 10:45

Zadal jsem vysokou platbu 24.se splatností 25.a stihlo to dojít 25.
mate59
Diskutér

Odeslat příspěvekod minarjo 21. 3. 2022 11:20

@LaNov, já četl příklad jedné středomoravské obce (Senice na Hané), kde tamní starosta odchozí platbu v řádu desítek milionů Kč zadával na pobočce SB v pátek dopoledne, byl ujištěn že bude provedena (má doklad o zadaném příkazu), ale už nebyla... Obec je tak téměř bez peněz. Navíc jsem četl vyjádření, že v pátek po poledni (když zavřeli pobočky) už byly zadané platby zastavovány. Možná ne zcela všechny, ale ty velké ano. Ale i ty malé nešlo pak zadat (zda už v pátek navečer nebo až v sobotu už nevím) zkrátka proto, že vypnuli online bankovnictví, vše se diskutovalo i zde. Proto ano, v podstatě každý se mohl s nedostupností převodů (pak i poboček a nakonec celého online bankovnictví) setkat.
Edit: našel jsem to o té Senici, na SB účtu jim zůstalo uvízlých 45 milionů: https://www.e15.cz/valka-na-ukrajine/ni ... ne-1388270
minarjo
Inventář

Odeslat příspěvekod drkarel 21. 3. 2022 12:15

A neprovádí se náhodou standardní příkazy zadané v pátek až v pondělí? (Účetní den (D, pondělí 28/2) CERTISu začíná v 17:00 předchozího dne (D-1, tedy pátek) a končí v 16:00 v den D. Banka plátce je povinna připsat částku převodu ve prospěch účtu banky příjemce v systému CERTIS nejpozději do konce následujícího pracovního dne po okamžiku přijetí platebního příkazu, banka příjemce je povinna připsat částku převodu ve prospěch účtu příjemce neprodleně poté, kdy byla částka převodu připsána na její účet v systému CERTIS.)

-- 21. 3. 2022 12:19 --

Jinak máte víceméně pravdu oba. Ono, pokud by nedošlo k tomu, že příkazy nebyly prováděny (resp. nešla vybrat hotovost), pak by ČNB nemohla vyhlásit neschopnost.
drkarel
Inventář

Odeslat příspěvekod evelista 21. 3. 2022 12:55

tady vidite co znamena okamzita platba (kdyz jeste funguje) !
i 100 mega preposlete za par chvil pres okamzite.
evelista
Nadšenec

Odeslat příspěvekod Milos 21. 3. 2022 13:04

Vzhledem k limitům pro okamžité platby (max. 50tisíc až 400tisíc) a kvůli tomu, že některé banky po provedení několika velkých okamžitých plateb tyto platby klientům kvůli jejich "ochraně" třeba na den zablokují, tak těch 100mega se jen tak během pár chvil nepřevede :-)
Milos
Inventář

Odeslat příspěvekod obbr 21. 3. 2022 13:55

drkarel píše:
-- 21. 3. 2022 12:19 --

Jinak máte víceméně pravdu oba. Ono, pokud by nedošlo k tomu, že příkazy nebyly prováděny (resp. nešla vybrat hotovost), pak by ČNB nemohla vyhlásit neschopnost.

Myslím, že ČNB může vyhlásit neschopnost ikdyž klienti v podstatě nic na první dobrou nepoznají. Prostě jen ČNB zjistí nějaké nesrovnalosti, které se navenek fungování banky neprojeví.

Jinak právě u některých těch obcí, kraje Vysočina atd. by bylo zajímavé, pokud by to "prohnali" přes FA, jestliže mají zdokumentovaný zadané příkazy třeba z toho 24.2., které banka neprovedla. Předpokládám, že FA by nařídil bance sjednat nápravu. Banka by to nejspíš odmítla a došlo by na soudní spor, který by snad šlo vyhrát a nemuselo by se spoléhat na insolvenci.

V insolvenci to tedy funguje tak, že každý si může v podstatě nárokovat co chce a záleží, jak moc to dokáže vyargumentovat a zdůvodnit, že nárokuje správnou výši včetně třeba odškodnění, ušlého zisku atd. ?
obbr
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod minarjo 21. 3. 2022 14:04

Každý nárokovat co chce? To snad ne, stavy účtů a úvěrů jsou snad v bance jasně zaznamenány a zůstaly tam zmrazeny, úvěry ani to ne, ty se dál splácejí, i když na jiné účty. Banka nebyla vytunelována ani jí neselhal účetní systém, takže pohledávky k vyplacení správcem či likvidátorem by měly být snad zcela jasné, nikdo si je z prstu cucat nemusí. Ani Fond pojištění vkladů si je nemusel cucat z prstu, dostal je z dat banky, u všeho mimo výplatu skrz FPV to čekám podobně.

Případné požadavky klientů nad rámec zůstatků v bance, třeba ty úroky či jiné škody, to už by si každý musel nárokovat nejspíš extra soudní žalobou. Ale jelikož stejně jako ostatní nečekám, že se podaří správci/likvidátorovi prodat některé konkurenční bance kmen úvěrů za 100% jeho hodnoty, tak nečekám ani 100% peněz získaných zpět nad rámec FPV i z toho zmrazeného zůstatku, natož se ohánět dalšími škodami. Na ty fakt dost pravděpodobně nebude v majetku banky kde brát.
minarjo
Inventář

Předchozí stránkaDalší stránka