V pondělí jsem byl v jedné z bank žádat o úvěr. Během žádosti jsem uvedl výši všech úvěrových rámců u kreditek, které mám. Banka mi ale sdělila, že dlužím více než uvádím, což se mi nezdálo. Naštěstí byli tak hodní a výpis z registru BRKI/NRKI mi vytiskli. A nestačím se divit, co Cetelem (HelloBank!) reportuje u svých kreditek do registru.
U HB! mám dvě kreditky, obě splácím v bezúročném období. Na jedné mám úvěrový rámec 13 tisíc korun, nicméně banka uvedla, že nesplacená část úvěru činí 20.381 Kč. U druhé kreditky s úvěrovým rámcem 10 tisíc korun uvedla, že nesplacená část úvěru je 20 tisíc korun.
Paní na infolince mi vysvětlila, že se reportuje nikoliv dlužná částka, ale částka, která "protekla" účtem za měsíc. Tzn. když zaplatím kartou úvěrový rámec, doplatím ho a zase v daném měsíci zaplatím kartou, tak se, "v souladu se zákonem" (a to paní zdůraznila) reportuje celkový obrat, nikoliv dlužná částka. Když jsem opáčil, že kolonka se jmenuje "nesplacená část úvěru" a nikoliv "součet debetních operací na produktu", tak mi paní řekla, že report je v souladu se zákonem. Na to, že na ostatní banky mi toto nedělají, odpověděla, že HB! postupuje v souladu se zákonem.
Takže to chápu tak, že jediná HB! dodržuje zákon, protože ostatní banky opravdu reportují jen skutečně vyčerpanou částku, což je špatně... Sice se mi nezdá, že jediná HB! dodržuje zákon (a třeba ČSOB, ČS, mBank a RB ne), ale paní řekla, že o tom nebudeme diskutovat.
Zároveň mi taky řekla, že mám na kartách přeplatky (tzn. více než je úvěrový rámec), čímž porušuji smlouvu o úvěru a přebíjet se nesmí. Chtěla mi přeplatky poslat na účet, řekl jsem jí, že dnes vše zmizí