Prevod penez do zahranici, nebo hotovost.

Běžné účty, spořicí vklady, termínované vklady, studentské účty, platební karty, přímé bankovnictví

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod slavo963 16. 9. 2013 08:26

Dobry den,

nejpozdeji pristi tyden potrebuji prevest 3000.- € do zahranici(EU). Mam ucty v Equa, mBank, ZUNO, FIO(+ eurovy). Jaky je nejlepsi spusob, abych neprodelal? Dalsi alternativa je i hotovost(protoze tam pojedu a muzu zaplatit cash[ taky i kartou, mam CITI LIfe, ale za platbu kartou maji charge a 3% supplement, takze to vyulucuji]), kde napr. Easychange ma super kurzy, ale jsem z Ostravy a do Prahy se mi to neoplati. Diky za rady.
slavo963
Inventář

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 16. 9. 2013 08:35

Pokud je možné peníze poslat bankovním převodem, tak opravdu bude nejlepší ta Easychange. Mají i "light" službu Europlatba.cz, kde nevyžadují rámcovou smlouvu, ale jsou tam o trochu horší kurzy (pořád lepší, než u bank). To že nejsi z Prahy není problém, vše se dá vyřídit přes Intenret.
Ono i tu rámcovku lze uzavřít korespondenčně (poštou).
Nekupuji si věci, které nepotřebuji nebo které se mi nelíbí, abych udělal dojem na lidi, kteří mě stejně nemají rádi.
PatrikChrz
Administrátor

Odeslat příspěvekod slavo963 16. 9. 2013 09:34

Ktere devizovky jsou nejlepsi? A nemuzu si poslat z devizovky € na svuj € ucet v Equa/ZUNO a ty penize pote vybiral z bankomatu v zahranici dle potreby? Tohle by bylo nejlepsi reseni(budu v zahranici 3mes a krome tech 3000e co musim zaplatit ze startu, musim i z neceho zit), protoze poplatek v Equa za europlatbu je 9kc a vyber z bankomatu je take 9kc. Nebo obdobne ZUNO plus za 68kc, pricem vybery bych mel zdarma

Sluzba europlatba.cz dle kalkulacky je drazsi o 500kc..akt. kurz je 25,9460, pricem kdyz pouziji kalkulacku na EasyChange je kurz 25.768...
slavo963
Inventář

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 16. 9. 2013 09:42

Nejlepší devizovky jsou takové, kde si vyhádáš nejlepší podmínky :). Tesané do kamene nejsou ani kurzy, ani poplatky, o všem se dá smlouvat. Jen 3000 EUR není zrovna částka, o kterou by se devizovky praly. Spíše je to u značné části z nich takové minimum, které jsou vůbec schopné převést:
http://www.mesec.cz/aktuality/akcenta-z ... ch-plateb/

Osobně mám z těch aktuálně existujícíh zkušensoti s Akcentou, Fortissimem a Easychange. U žádné jsem nenarazil na problém, že by něco nefungovalo. U Easychange si někteří stěžovali, že doručení trvalo déle, než čekali, já to nikdy nepotřeboval dříve než za týden, takže jsem to neřešil. A prý se i v tomto zlepšili.

Ano, Europlatba.cz má horší kurz než "velká" Easychange.cz, ale v obou případech jsou výrazně pod kurzy bank - všechny banky mají kurz deviza-prodej nad 26 korunami, některé o hodně (i více než o padesátník)
http://www.kurzy.cz/kurzy-men/nejlepsi-kurzy/EUR-euro/

-- 16. 9. 2013 10:47 --

Varianta řešení přes Equa a Zuno je samozřejmě možná rovněž. Pozor na to, že i v Evropě se objevily bankomaty, které:
1) používají Dynamic Currency Conversion -
http://www.mesec.cz/aktuality/pri-vanoc ... onversion/

2) připočítávají (další) zvláštní poplatek za výběr, např. ve Španělsku
http://www.mesec.cz/clanky/ctyri-myty-k ... ene-mrzet/
Nekupuji si věci, které nepotřebuji nebo které se mi nelíbí, abych udělal dojem na lidi, kteří mě stejně nemají rádi.
PatrikChrz
Administrátor

Odeslat příspěvekod slavo963 16. 9. 2013 12:37

Takze pozadal jsem o smlouvu ze vsemi doporuc. devizovkami...

U vyberu eur z bankomatu jsem te uvedl v omyl, protoze mam u EQUA jenom EUR sporici a nemam k nemu kartu a u ZUNA EUR bezny ucet, ale karta je k CZK... takze takhle to nepujde a penize poslu pres devizkovku s neljlepsim kurzem...

BTW, neznate nekdo v Ostrave smenarnu s nejlepsimi kurzy? Bohuzel smenarny se suprovym kurzem jak v Praze v OV nemame -resp. na netu nejsou uvedene kurzy...o kurzu 25.90/€ se mi muze jenom zdat...
slavo963
Inventář

Odeslat příspěvekod fremantle 16. 9. 2013 13:51

U Equa bank si běžný účet v EUR ke stávající rámcové smlouvě můžeš tuším založit i on-line a pak přes infolinku k němu navázat kartu (druhou ti ani nevydají, funguje jako multiměnová), u ZUNO ale nepochodíš, tam lze mít debetku opravdu pouze k CZK účtu.

Při výběru z EUR účtu kartou Equa banky v zemích eurozóny pak problém s DCC nenastává (je ale pravda, že v hodně krajinách při výběru kartou v jiné měně nabízí zpravidla provozovatelé těch nějvětších bankomatových sítí), s mimořádným místním poplatkem za výběr jsem se zatím v Evropě ještě nesetkal.
fremantle
Inventář

Odeslat příspěvekod slavo963 16. 9. 2013 14:30

Tak to je vynikajici sprava :tleskani , to jsem netusil, ze lze kartu sparovat s EUR uctem

//
Jenom dodam, ze vsechno(pridani EURO uctu a sparovani karty) lze zaridit on-line a s okamzitou platnosti, hmed jsi zridil i EURO sporici ucet s 1.5% p.a., kde euriky budou lezet kym je nevytahnu z bankomatu. Equa ma u mne dalsi kladny bod ;-) nemusim behat po Ostrave s hledanim levne smenarny
slavo963
Inventář

Odeslat příspěvekod klavis 21. 10. 2013 13:06

Dobrý den. Potřebuji převést 150 EUR do Indie. Mám běžný účet u Mbank, kde mi prozatím neskousli BIC a řeším to. Rád bych samozřejmě využil co nejlepšího kurzu a nejmenších poplatků. Poradíte mi prosím, jak nejlépe na to? Jestli sepsat smlouvu s Easychange nebo s někým jiným?
klavis
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod filip893 21. 10. 2013 13:12

Napiš uživateli PatrikChrz, pro něj bude poslat 150€ do Indie challenge.
What kind of operating system does it use?
It's... Vista!
We're going to die!
filip893
Diskutér

Odeslat příspěvekod klavis 21. 10. 2013 13:17

Dík dík zkusím to.
klavis
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 21. 10. 2013 13:41

Převod mimo EU není zdarma, tuším, že je za 3 stovky.
PatrikChrz
Administrátor

Odeslat příspěvekod klavis 21. 10. 2013 13:43

A mám to zkusit přes Easychange nebo poradíte něco jiného?
klavis
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 21. 10. 2013 13:55

No, ono není moc na výběr. Jako SEPA to nepůjde. Blbé je, že i příjemce bude nejspíše své bance platit poplatek.
Ideální by bylo se pokusit s ním dohodnout na platbě do nějaké banky v EU, případně na platbě přes PayPal nebo platební kartou.

-- 21. 10. 2013 15:00 --

Jsem teď na mobilu, ale nemá náhodou Air Bank nebo Equa zahraniční platby za stovku?
Pak mě ještě napadlo Fortissimo (devizy.cz), ti mají do některých zemí také platby za stovku, ale za uzavření rámcovky chtějí 4 € (ale nevadí, já rámcovku mám, takže by to šlo přeze mne).
PatrikChrz
Administrátor

Odeslat příspěvekod franko_cz 21. 10. 2013 14:12

Zahraniční platbu za stovku má Air Bank.
franko_cz
Diskutér

Odeslat příspěvekod xtonda 21. 10. 2013 14:22

Ovšem s poznámkou Příchozí zahraniční platby s typem poplatku SHA a BEN, odchozí zahraniční platby s typem poplatku OUR a výběry na pobočkách jiných bank mohou být spojeny s poplatky třetích stran a my je bohužel nemůžeme ovlivnit.
xtonda
Diskutér

Další stránka