Nízkonákaldové banky - kurz při platbě v zahraničí

Běžné účty, spořicí vklady, termínované vklady, studentské účty, platební karty, přímé bankovnictví

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod i-like-bmw 3. 1. 2014 12:40

Zdravím všechny,
potřeboval bych poradit - která z nízkonákladových bank (mBank, Zuno, Equa...) má nejlepší kurzy pro platby/výběry z bankomatů v zahraničí? Jezdím docela často za hranice a byl jsem nemile překvapen kurzem FIO banky. Děkuji moc za pomoc.
i-like-bmw
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod fremantle 3. 1. 2014 13:07

Brání ti něco konkrétního si prohlédnout kurzovní lístky na stránkách uvedených bank pro přibližné srovnání?
Většina bank je ale na tom velmi podobně, i ZUNO a Equa patří spíše k průměru, možná jsou o chlup lepší jako Fio (které používá kurzy ČSOB), ale velký rozdíl tam nebude. Každopádně mBank je na trhu nejhorší. Tipy na karty s dobrými kurzy jsou zde ve více vláknech, stačí použít hledání. Ač s poplatkem za vedení, poměrně dobrá na placení v cizích měnách je třeba KK Cetelem.
fremantle
Inventář

Odeslat příspěvekod i-like-bmw 3. 1. 2014 13:18

Brání ti něco konkrétního si prohlédnout kurzovní lístky na stránkách uvedených bank pro přibližné srovnání?

Fio a Equa třeba nemá kurzovní lístek na stránkách vůbec, tak proto se ptám. Díky za odpověď.
i-like-bmw
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Smurfik 3. 1. 2014 13:22

A tohle je co?
http://www.equabank.cz/dulezite-dokumen ... ni-listek/
Jinak kurzy všech bank máš přehledně na www.kurzy.cz
Smurfik
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod stepano 3. 1. 2014 17:12

Kurzy na kurzy.cz jsou zavádějící, například sberbank pro platby kartou používá uplně jiný kurz (údajně jelikož jim karty vydává ČSOB, tak se používý kurz ČSOB)

-- 3. 1. 2014 17:14 --

i-like-bmw píše:Zdravím všechny,
potřeboval bych poradit - která z nízkonákladových bank (mBank, Zuno, Equa...) má nejlepší kurzy pro platby/výběry z bankomatů v zahraničí? Jezdím docela často za hranice a byl jsem nemile překvapen kurzem FIO banky. Děkuji moc za pomoc.

No myslím, že si moc nepomůžeš. Co se týče kurzů, tak FIO patří spíše k tomu lepšímu (btw. FIO kopíruje kurzy ČSOB, kurzovní lístek FIO banky je k nahlédnutí po přihlášení InternetBankingu vpravo nahoře)
stepano
Nadšenec

Odeslat příspěvekod fremantle 3. 1. 2014 17:42

stepano píše:Kurzy na kurzy.cz jsou zavádějící, například sberbank pro platby kartou používá uplně jiný kurz (údajně jelikož jim karty vydává ČSOB, tak se používý kurz ČSOB)

Toto se týká všech ústavů, kterým karty vydává ČSOB, nikoliv jenom Sberbank, ale třeba i Oberbank, či kampeliček (např. Creditas). U plateb kartou je důležité proto porovnat i metodiku jak jsou zúčtovány transakce v cizích měnách podle relevantních dokumentů (obchodních či produktových podmínek), typicky právě nízkonákladové banky používaní pro konverzi z jiných měn než EUR na EUR kurz karetní asociace a z EUR kurz deviza-prodej, kterým zaúčtují platbu v Kč. Dochází tedy ke dvojí konverzí, díky čemuž u cizích měn jiných než EUR může konverzní kurz dopadnout i o něco hůře než třeba u platebních karet vydávaných některou z bank velké čtyřky.
Jelikož ale tuto práci pro tazatele nebude z dobré vůle neudělá nikdo, jako základní vodítko pro orientaci a srovnání kurzů třeba u EUR si myslím, že poslouží i údaje z kurzy.cz dobře.
fremantle
Inventář

Odeslat příspěvekod davsopl 3. 1. 2014 22:41

Už jsem několikrát psal na vlákno Equa bank, že kurz při výběru v bankomatů v zahraničí (EU) konkrétně země AT, PL, DE mě velmi mile překvapil kurz. Dokonce v Polsku se mě stalo to, že byl kurz lepší než směnárna Exchange. Porovnával jsem UniCredit bank, GE Money, Equa bank, tak z toho vyšla vždy nejlíp Equa banka, i když byl započítán výběr v zahraničí 9 Kč. Jen pozor hlavně v Polsku, někde i v Německu na konverzní kurzy v bankomatech. Vždy je lepší vybírat v tamní měně a zakázat konverzi. Patrik o tom psal hodně článků, stačí zapátrat a mrknout na vlákno výše. :-) Hodně ale záleží, kolik člověk v bankomatu vybírá a kolik si banka účtuje za výběry v zahraničí.
davsopl
Nadšenec

Odeslat příspěvekod slavo963 4. 1. 2014 07:37

ke kurzum equa bank... no nevim, minule jsem omylem poslal par tisic kc na euro sporici ucet a kurz byl 28kc plus nejake drobne, v te dobe se jedno euro dalo sehnat za cca 27,70
slavo963
Inventář