Dostanu hypotéku?

Běžné účty, spořicí vklady, termínované vklady, studentské účty, platební karty, přímé bankovnictví

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod armejn 25. 2. 2014 17:41

Nemám zkušenosti, ptám se obecně zde napřed.
-Mám necelý rok úspěšně po výšce. Chtěl bych koupit dům nebo byt (asi jihomoravský nebo středočeský kraj) v hodnotě cca něco málo nad milion. (1,1 zhruba).
- Mám cash cca 0,99 mil a relativně likvidní investice cca 0,3 mil. Na investice nechci sahat a chci si držet cash cca 100 až 200 tisíc kč.
-Tzn. abych si mohl koupit dům/byt potřebuju "půjčku"-hypotéku cca 300 tisíc. (1,1 mil nemovitost, ze svýho dám 800 tisíc, zbylých 300 K hypotéka a stále mi zůstane cca 200 tisíc "cash" (částečně na základní vybavení bytu a hlavně nějakou "rezervu")
- Hypotéka je to malá a neměl bych mít problém ji zaplatit, chtěl bych ji tedy asi na co nejkratší období, cca jen 5 let.
- Mám ŽL cca už přes 5 let (ještě když jsem byl na výšce), momentálně mám hrubý příjem cca něco pod 30 000kč, v budoucnu v rámci měsíců asi něco pod 35 000 Kč hrubého. Čistého mám současně cca 25 000kč měsíčně. Uplatnuju paušál danový, reálné náklady mám minimální (programování a webové stránky). Pro stát (a dokazování příjmů bance tedy asi taky) to ale vypadá asi, že mám příjem jen něco nad 11 000 Kč :-) (mám 60% dan. paušál).

Dostanu za všech těchto okolností "půjčku" (nejvhodnější je pro mě asi ta hypotéka?) na těch cca 300 000 kč? (víc asi nebude potřeba)?
armejn
Návštěvník

Odeslat příspěvekod S474N 25. 2. 2014 18:07

Osobne bych sel naprosto opacnou cestou a to pujcit si co nejvice, dluzit co nejdele. Kdyz si das fixaci na pet let, tak to muzes splatit tak jako tak bez ztraty kyticky, ale i tak bych zvazil si co nejvice nechat.

Jinak na ty tri kila bych zvazil i uver ze stavebka, ale myslim si, ze bych to fakt cele prehodnotil.
citát dne: "Kde jde o sekundy, je Policie na místě během několika minut."

"Neozbrojený člověk může před zlem pouze utéct, a zlo není přemoženo tím, že se před ním utíká."
S474N
Inventář

Odeslat příspěvekod SocPredator 25. 2. 2014 18:47

JM a STČ já překládám jako Brno nebo Praha resp. alespoň do 30 km od nich. 300tis. hypo je s příjmem 11tis. v pohodě, nicméně:

- pokud jde o středočeský kraj, tak na dům za 1,1M rovnou zapomeň, to je tak na pozemek, bez ohledu co na něm stojí

- neuvádíš velikost bytu? 3+kk a vejš rovněž nejde koupit za 1,1M a bojím se, že ani nový 2+kk

Pokud uvažuješ o "ojetinách", tak menší byty do 30km od Prahy už půjdou, ale nic moc výhra. U JM kraje to podle mě nebude nijak zásadně jiné, i když to bude o něco málo levnější :-)

SATAN radí dobře, na nový byt 3+kk si vyhraď alespoň 2M, vzhledem k mládí to nebude problém splatit, a v pohodě se tam vejdeš s případnou rodinou.
Komu není shůry dáno, v apatyce nekoupí
SocPredator
Diskutér

Odeslat příspěvekod qsubt 25. 2. 2014 20:34

ja bych to mozna prehodnotil uplne cele, dum za 1.1mil?

- myslis domecek?
- myslis polorozpadlou zriceninu?
- myslis to v eurech?
huh?
qsubt
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod armejn 25. 2. 2014 20:43

Ok, takže bych neměl mít problém hypotéku získat...
A je to pro můj případ nejlepší řešení, není něco jiného ještě? (v životě jsem neměl půjčku a vubec se v tom neorientuju)... Stavební spoření žádný nemám. Nemám žádný pojištění ani spoření (kromě spořícího účtu :-) ).

Byt/dum budu kupovat malý a spíše asi byt a spíše v tom okolí než přímo v Brně/praze a byt je to startovací a malý,rodinu zatím neplánuju. Tohle je ale thread čistě o té hypotéce, o tom co chci a muzu nebo nemůžu mít za 1.1 mil. vím, o tomhle ta diskuze nemá být :-).

Půjčit si co nejvíc a rovněž nechat si co nejvíc ze svýho cash taky nechci úplně, protože ten byt beru částečně ne jen na bydlení ale taky na uložení peněz do něčeho hmotného (nemám moc důvěrz v současný finanční systém, viz bailiny, kypr, znehodnocení i blbé ČR koruny Singerem atd.
armejn
Návštěvník

Odeslat příspěvekod S474N 25. 2. 2014 22:21

Za 1.1 koupis v Brne tak maximalne vybydlenou garsonku pred rekonstrukci. Nechapu, ze rozumis investicim a stavebko a pujcky jdou mimo tebe.

"Neozbrojený člověk může před zlem pouze utéct, a zlo není přemoženo tím, že se před ním utíká."
S474N
Inventář

Odeslat příspěvekod fremantle 25. 2. 2014 22:26

Já tedy osobně pro financování do cca. 1 mio. preferuji využití překlenovacího úvěru (pokud není uzavřeno stavební spoření uzavřeno vůbec) a ideálně bez zajištění (otázkou je, nakolik jsou stavební spořitelny nyní vstřícné pro klienty z ulice, před nějakými 3 lety to byl celkem problém, i když někde třeba stačilo mít stavební spoření založeno cca. 1/2 roku). Ono ten překlenovák lze u takové částky poměrně snadno překlopit do řádného úvěru do cca. 2 let (a tedy to na úrocích nestojí takovej ranec) s tím, že na řádném úvěru ze stavebka zůstane tak 30 % cílovky a tam jsou úrokové míry poměrně vstřícné.
Například naposledy co jsem zjišťoval, tak poměrně dobré sazby nezajištěných meziúvěrů nabízela ČMSS - úvěry do 500.000 Kč lze poskytnout bez zajištění, při složení 40 % akontace byla úroková sazba pro úvěry nad 150.000 Kč 4,4 % p.a. - takže by šlo si třeba půjčit toho 0,5 milionu, složit 200.000 Kč, za dva roky to na úrocích stálo těch 44.000 Kč (resp. 37.400 Kč při využití odpočtu z daňového základu, ale plus náklady za sjednání stavebka, poskytnutí meziúvěru, vedení atd.), po dvou letech doplatit dostatek pro překlenutí úvěru a mít několik desítek tisíc půjčených na řádném úvěru ze stavebka...akorát pozor, v případě, že by ses rozhodl ten překlenovák doplatit úplně předčasně, tak u Lišky to je celkem problém.
fremantle
Inventář

Odeslat příspěvekod armejn 12. 3. 2014 01:25

Je někde na netu full kalkulačka příjmů a výdajů a toho jestli jednotlivec má šanci získat hypotéku? Protože mně tu bylo tvrzeno že ano (v mém případě) ale jediná "podrobná" kalkulačka na netu mi říká že bych tu hypotéku 300 000 kč na 1 200 000 Kč byt nezískal, viz tady:
tlačítko předběžně schválit...

https://www.gemoney.cz/lide/hypoteky/hypoteka

Píše mi to na konci že mě nabídku hypotéky nemohou učinit...

Je někde na internetu podobná předběžná kalkulačka kde se zadává i příjem?
Nemám zatím zájem si s někým sjednávat schůzku, chci jen vědět jestli je v mém případě (viz nahoře) reálné abych hypotéku dostal... vy tvrdíte že ano, GE kalkulačka tvrdí že ne, další podobné jsem nenašel...?
armejn
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Jack111 12. 3. 2014 04:54

A co jsi myslel? Ze bance staci, kdyz reknes, ze budes zit ze vzduchu?

-- 12. 3. 2014 04:58 --

Zustane ti asi 5,5 tisice a z toho se fakt vyzit neda. Na to nepotrebujes kalkulacku.
Jack111
Diskutér

Odeslat příspěvekod S474N 12. 3. 2014 07:28

A nebude to v tom, ze 300k je moc nizka (tedy nezajimava) castka? Zkousel si uver ze stavebka? Navic do nejakych 800 tisic muze byt i bez zastavy nemovitosti.

S474N
Inventář

Odeslat příspěvekod xtonda 12. 3. 2014 09:49

S oficiálním příjmem 11 tis. nemáš moc šanci, můžeš zkusit hypo natáhnout na maximální možnou délku čímž budeš mít nižší splátku pak splatíš předčasně na konci fixace, nebo zkus hypo bez dokazování příjmů, vzhledem k velmi nízké LTV by to mohlo jít nebo zkus to stavebko.

Hodnocení bonity a scoring má každá banka vlastní a je to důvěrná věc, takže nějaká kalkulačka na webu bude jen hrubě orientační.
xtonda
Diskutér

Odeslat příspěvekod mikcik 12. 3. 2014 12:37

Hm... tak mě tu řekl SocPredator že...: "hypo je s příjmem 11tis. v pohodě, nicméně:"...

S474N: No zkoušel jsem i 30 let kde splátka byla hodně malá a stejně mi to řeklo že ne... zkoušel jsem ale i modelový příklad, kdy bych měl něco nad 30 000 měsíčně a taky mě to nepustilo dál, možná tam mají nějakou chybu.

Jack111: No já jsem myslel že by banky mohli zvážit moji situaci (tzn reálný příjem nad těch 25 000 Kč) a ne jen papírový pro stát, který je tak nízký díky uplatnování paušálu danového (což je legální)

xtonda: Jj díky za rady, ta co možná nejdelší doba splácení (30 let) a potom to splatit najednou po skončení první fixace je dobrý nápad.
mikcik
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod SocPredator 12. 3. 2014 12:55

10 let, hypo 300k, úrok 4% ! ... splátka cca 3100.
Pochopitelně je problém někde jinde :-))
Naposledy upravil SocPredator dne 12. 3. 2014 12:57, celkově upraveno 1
Komu není shůry dáno, v apatyce nekoupí
SocPredator
Diskutér

Odeslat příspěvekod xtonda 12. 3. 2014 12:56

Banka si ale u paušálních výdajů nemá jak ověřit, zda reálné jsou 1 % nebo 59 %, pro ni prostě máš výdaje 60 % a díku tomu je tvůj příjem 11 000, mám pocit, že ani nereflektují na to, pokud bys byl plátce DPH a doložil skutečné náklady přiznáním k DPH.
xtonda
Diskutér

Odeslat příspěvekod Tomáš Marný 12. 3. 2014 13:03

Njn, holt si musím vybrat mezi tím, jestli budu dávat náklady paušálem, tím pádem mně vyjde nizký příjem a nedostanu hypotéku, nebo skutečné náklady, zaplatím větší daně a hypotéku dostanu...
SZ přijímám pouze od lidí s IQ vyšším, než mám sám ;-).
Tomáš Marný
Inventář

Další stránka