Správa osobních financí

Běžné účty, spořicí vklady, termínované vklady, studentské účty, platební karty, přímé bankovnictví

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod Bari007 11. 3. 2014 11:28

Hezký den,

nevím, jestli jsem dotaz zařadil správně, ale lepší sekci jsem nenašel a vyhledávání mi nic nevrátilo.

Přemýšlím, že bych v nějakém programu/službě evidoval veškeré své finance, tedy všechny příjmy i výdaje. Koukal jsem se a hledal, ale nenašel jsem nic, co by uspokojilo mé představy. Nejlépe mi zatím vychází Moře financí.

Co od toho očekávám? Nemám přesně představu, co by taková aplikace/služba měla umět, protože jsem nikdy s ničím podobný nepracoval. Určitě by to ale mělo umět automatické propojení s bankovním účtem u KB (odesílání výpisů). Mělo by tam být nějaké rozdělení do kategorií, nejlépe aby tam byla nějaká pokročilejší správa i pro vozidlo (takže nejen výdaje, ale i nějaké evidence najetých km a s tím spojené spotřeby paliva, hlídání servisů třeba a technické apod.). Ideální by bylo, kdyby k tomu existovala mobilní aplikace pro Windows Phone 8 a/nebo pro Windows 8. V češtině to být nemusí, ale musí to umět pracovat s KB a musí to umět samozřejmě Kč.

Co doporučujete nebo co používáte?
Zkoušel jsem eÚčty, ale tam mě docela odrazuje to, že provozovatelem je fyzická osoba a navíc jsem nenašel, že by to umělo automaticky (samo) zpracovávat výpisy z banky, ale je nutné je tam nahrávat ručně. A nemá to aplikaci ani pro WP8 ani W8. Umí ale celkem dobře pracovat se správou vozidel.
Moře financí zase nemá správu vozidel.
Bari007
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod fremantle 11. 3. 2014 12:00

Podobná témata již zde jsou, např. viewtopic.php?f=316&t=1183221

Za sebe upředňostňuji klasické desktopové aplikace, buďto GunCash, nebo KMyMoney - nějaká online služba, kde jsou data uložena u bůhvíkoho nebudí ve mně moc důvěry.

Aplikace pro WP8 - no nevím, většina podobného SW pochází z linuxu, možná najdeš nějakou, co ukládá data do QIF/QFX/OFX, soubor zesynchronizuje třeba na OneDrive a ty si ho na desktopu naimportuješ do té aplikace.
Import výpisů záleží taky, co je to za formát, já si raději všechno vpisuji ručně, propojovat to přímo s IB, nebo jakkoliv s účtem je IMHO nesmysl.

Se správou vozidel neporadím, to bych raději sáhl po nějakém na to určeném SW.
fremantle
Inventář

Odeslat příspěvekod Bari007 11. 3. 2014 18:46

Když to budu muset ťukat ručně, to mě brzo přestane bavit. Proto bych chtěl něco, co zvládne zpracovat elektronické výpisy.

Ono to není přímo nějaké spojení s bankou, tam se pouze používá nějaký vygenerovaný mail k účtu v té službě (například tedy Moře financí), který pak ve svém bankovnictví nastavím jako adresu pro doručování elektronických výpisů. Takže tam nějaké nebezpečí podle mě nehrozí, protože to je jen PDF s výpisem, který přijde na ten vygenerovaný mail. Ve skutečnosti to tedy není o nic nebezpečnější, než si nechat výpis zasílat na vlastní mail...

Správu vozidel mám právě teď v jedné aplikaci, ale do budoucna bych to rád sjednotil, protože ta správa vozidel vlastně není nic moc jiného, než správa financí (kvůli tomu si to hlavně vedu, abych vědě, kolik mě provoz auta stojí) jen s pár informacemi navíc.
Bari007
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod fremantle 11. 3. 2014 20:24

Tak neříkám, že to nejde, ale hlavně ten výpis musí být v nějakém strukturovaném formátu, který ta aplikace pobere - což PDF nesplňuje, to ti už nerozparsuje žádná, ani online, aplikace. Pokud tvoje banka umožňuje generovat puze PDF, tak bych to moc nadějně neviděl. Za standard se víceméně u těchto aplikací považuje Quicken formát QIF, ale myslím, že takové CSVčko by mělo jít naimportovat snadno.

Jinak já tedy mám většinu běžných transakcí naplánovaných automaticky na dny, kdy bývají provedeny - jak splátka hypotéky, úvěru ze stavebka, splátky kreditních karet (i když se výše pořád liší, ale tu si pak snadno upravím podle skutečné hodnoty), platby do fondu oprav, SIPO, apod., převody např. na spořicí účty atd., to je pokaždé jinak, takže to si pořád už jaksi doplním přímo, když zadávám ten příkaz, tak je to pro mě i pohodlnější (a beztak importovat ty všehny výpisy z dvou tuctů různých účtů by asi nebylo nic příjemného, ale možná něco vymyslím, protože se mi nikdy nechce zapisovat připsané úroky na začátku měsíce, nebo roku). Každopádně ale pak zůstavají pouze běžné útraty a to platím pořád buďto kreditkou, stravenkami, či v nejkrajnějších případech hotovostí a tam mi stejně nic nezbývá moc, než to přepsat ručně (výpis z KK mám taky pouze v PDF, ale i pokud by to bylo jinak, tak zpravidla mám v nákupu položky různých výdajů, které chci rozdělit - např. nákup v supermarketu - potraviny a drogerie apod. a u hotovosti zase žádný výpis ani není...) - takže to je celkem fajn mít v telefonu nějakou aplikaci, kde to zaznamenám průběžně během dne a která umožňuje uložit nejlépe ten QIF a ten se pak akorát naimportuje.
fremantle
Inventář

Odeslat příspěvekod Bari007 11. 3. 2014 22:04

Spolupráci s bankovními výpisy mají všechny trochu lepší služby a to bych právě považoval za standard. Třeba Moře financí umí 9 českých bank http://www.more-financi.cz/faq/navody včetně právě KB. Ale zase bohužel neumí tu správu vozidel a nemá mobilní aplikaci...
Bari007
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Zedna1 12. 3. 2014 00:58

Ja jsem nedavno narazil na zajimavy velmi pekny program na spravu financi "RQ money"
http://www.rq.sk/
Zedňa
Zedna1
VIP uživatel