Dnes jsem byl na pokladně UCB lanařen na založení jejich U konta. Pracovnice jako jednu z největších výhod uvedla, že bude mojí osobní bankéřkou.
Vzpomněl jsem si, jak cca před 10 lety jsem dostal dopis od KB, kterým se mi představovala "moje osobní bankéřka", tuším tehdy KB osobní bankéře zaváděla. Tímto dopisem vyvrcholily moje problémy s KB, protože od té doby jsem musel všechno řešit s ní, když nebyla na pobočce, tak jsem musel přijít další týden a řešení problému odložit. Nikdo jiný z pracovníků se mi nemohl věnovat. To byla tehdy jedna z posledních kapek, proč jsem účet u KB zrušil. Naprostá neflexibilita.
Takže na jednu stranu začínám o U kontu uvažovat, na druhou stranu opravdu nechci opakovat po deseti letech hororové historky, které jsem si prožil s KB.
Bohužel, čím mě pracovnice UCB zarazila, jak strojeně pomluvila mBank, že prý ta nemá pobočky a že to není banka. Přitom myslím, že řadě lidí nijak nevadí, když banka nemá pobočku, prostě jí k ničemu nepotřebujou, účet si nastavují v internetbankingu a platební karty chodí poštou. Já jsem za 5 let, co mám účet u mBank nikdy nepocítil potřebu běžet na pobočku mBank. No, kromě mBanky pomluvila i ostatní bezpoplatkové banky, já tohle nemám rád, když obchodník pomlouvá konkurenci, sám to nikdy nedělám a nelíbí se mi to...
Tudíž po této reakci pracovnice UCB jsem zpozorněl - chtěla mi snad naznačit, že budu muset s každou blbinou běžet na pobočku? Ve vedlejším vlákně o UCB jsem se dočetl, že např. na pobočku musím kvůli změně limitů ke kartě...
Druhá věc, která mě zarazila, že pracovnice, vlastně pokladní, se mi poměrně dlouho věnovala, přitom mezitím přišel pán, který dával najevo, že potřebuje na pokladnu, ona mu ale vůbec nevěnovala pozornost. Bylo prostě cítit, že jsem důležitější, než ten stávající klient. Bude se tak chovat potom i ke mně, hm?
To mě přivádí k dotazu, jaký vlastně je účel těchto "osobních bankéřů", s jakým cílem je banky zavedly? Pokud se nepletu, tak kromě KB a UCB používá systém "osobních bankéřů" ještě RB.
Mám se bát? Trochu mám obavy, aby pořád nevolala a nevnucovala nějaké zbytečné produkty. Není mi dvakrát příjemné, když někdo bude sledovat moje bankovní transakce, vyhodnocovat je a na jejich základě pak volat a nabízet třeba "levnější volání". Jestli ten osobní bankéř nebude spíš past.
Nebo může mít osobní bankéř pro mě jako klienta nějaká pozitiva?