Prémiové účty u českých bank

Běžné účty, spořicí vklady, termínované vklady, studentské účty, platební karty, přímé bankovnictví

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod tmx643 30. 8. 2024 13:59

Jako že na stránce 2 té knížky pod datem narození nemáš rodné číslo? A to jako že jsi ho tam nechtěl mít (jako třeba rodinný status může a nemusí být v občance), nebo se tě neptali a nedali to tam?

Na co jsem narážel já bylo, že i Slovák narozený do roku 1992 do udělení trvalého pobytu v ČR nemá české RČ, ale rozdílné číslo pojištěnce zdravotní pojišťovny, rozdílné číslo pro sociálku a rozdílné číslo pro finančák. Po získání trvalého pobytu se slovenské RČ stane zároveň českým a nahradí ta odlišná čísla pro zdravotní pojišťovnu a sociálku.
tmx643
Diskutér

Odeslat příspěvekod fremantle 30. 8. 2024 23:04

tmx643 píše:Nutnost prokázat vztah k zemi je normální, na Slovensku to chtějí snad všechny banky. Bez toho účet nezaloží. Možná to jen většina bank dosud neřešila.

Legislativa EU umožňuje získat každému občanovi EU (na základě Směrnice Evropského parlamentu a Rady 2014/92/EU: https://europa.eu/youreurope/citizens/c ... dex_cs.htm) možnost si otevřít v jakékoliv členské zemi „základní platební účet“ i bez prokázání jakéhokoliv vztahu k dané zemi - je ale třeba si o něj proaktivně říct (zpravidla je možné takový produkt otevřít jen na pobočce, online jsem to nikde v nabídce neviděl - možná se směrnice nevztahuje na čistě internetové banky typu Revolut - až tak podrobně tu směrnici zase neznám :-) a obsahuje přesně vyjmenované služby, které banka musí poskytnout - např. platební kartu a určitý počet výběrů aspoň z vlastních bankomatů, nemusí ovšem zajišťovat specifické produkty nebo služby, např. spořicí účet).

Banky mají právo takový produkt poskytovat za úplatu, i když běžně můžou mít v nabídce obvyklý nezpoplatněný produkt a v legislativě dané země můžou být určité odchylky v názvu tohoto produktu - specificky na Slovensku má snad každá banka „legislativní účty“ (kromě „platebního účtu se základními funkcemi“ musí dle tamních zákonů poskytovat i pro klienty s nízkým příjmy jiný typ „základního“ účtu bez poplatku, pokud klient nemá u jiné banky v zemi vedený účet), např. VÚB (první odkaz ve vyhledávači) je uvádí na stránkách: https://www.vub.sk/ludia/ucty/legislativne-ucty.html

Nicméně na Slovensku jsem už měl účet ve více bankách a na zásadní problémy si nevzpomínám (ale je to, pravda, historie a je možné, že právě v důsledku této legislativy jsou banky „pečlivější“ v prověřování klientů a třeba nejsou tolik ochotné otevírat „normální“ účty - což je, nakonec, důsledek jakékoliv regulace). Jinak například asi nejmenší potíže si bylo otevřít účet ve slovenské pobočce Fio (jediné (a spíš technické) omezení bylo, že klient nemohl mít účet současně u Fio v ČR - což patrně pořád přetrvává).

Možná by se teoreticky šlo „domáhat“ u banky otevření právě onoho „legislativního“ účtu - nabízí ho i Raiffeisenbank: https://www.rb.cz/osobni/ucty/bezne-uct ... tebni-ucet, nicméně je určen pro klienty, kteří nemají účet u jiné banky v ČR (což se prokazuje jen prohlášením, ale pokud by banka viděla, že na účet jsou zasílány peníze z účtů z jiných bank, mohla by to nějak začít rozporovat) - a třeba si po úspěšném otevření říct o účet z normální nabídky (ale takový účet by banka mohla klidně vypovědět a klienta se tak zbavit - nějak matně si vzpomínám, že i RB upravovala obchodní podmínky, kde bylo zmíněno, že důvodem k ukončení smluvního vztahu může být i „ztráta důvěry“: https://www.mesec.cz/clanky/kdy-vam-ban ... ta-duvery/)

tmx643 píše:Na co jsem narážel já bylo, že i Slovák narozený do roku 1992 do udělení trvalého pobytu v ČR nemá české RČ

Tohle ale také neplatí, MVČR přidělí RČ i na základě vydání potvrzení o přechodném pobytu: https://portal.gov.cz/informace/rodne-c ... ce-INF-167
fremantle
Inventář

Odeslat příspěvekod tmx643 31. 8. 2024 08:47

To je zajímavé s tím RČ, to je asi zcela nová věc, ještě v roce 2022 se získalo RČ u Slováka až trvalým pobytem. Do té doby byly speciální čísla pojištěnce pro zdravotní a další pro sociální pojištění.
Takže to beru zpět.
tmx643
Diskutér

Odeslat příspěvekod Alone89 31. 8. 2024 21:35

tmx643 píše:Jako že na stránce 2 té knížky pod datem narození nemáš rodné číslo? A to jako že jsi ho tam nechtěl mít (jako třeba rodinný status může a nemusí být v občance), nebo se tě neptali a nedali to tam?

Ano, přesně tak. Nezapsano. Když jsem se před lety na to ptal, odpověď byla na cizinecké policii taková že mi přeci nemají co přiřazovat když matrika zůstala jak.v ČR tak v SR takže moje RC je platné a ověřitelné... Ale to je 20+ let zpátky... Dokonce i živnostak jsem měl na to RČ.

Podle mě se něco zpřísnilo, možná už se na Slováky koukají stejně jako na ostatní cizince, nevím...
Alone89
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod myšpulín 1. 9. 2024 10:23

Mám exkluzivní účet RB a k němu zlatou kartu pro sebe a manželku. Teď jsem převedl na exkluzivní účet i manželčin účet a přemýšlím jestli má cenu pořizovat k němu taky zlaté karty pro oba kvůli cestovnímu pojištění.
Ty limity třeba u pojištění storna (30000) jsou na jednu společnou cestu pro oba v součtu nebo pro každého?
Když zaplatím zájezd pro dva za 60000 je pojištěn do 2x 30000 (dva držitelé karty) nebo jen do 30000?
A pomohly by tomu ty další karty k dalšímu účtu, dva samostatní klienti s exkluzivním účtem?
myšpulín
Diskutér

Odeslat příspěvekod PULPANM 1. 9. 2024 11:25

Zajímavý dotaz. Bohužel odpověď neznám ale tušil bych, že limit bude jen jeden když se jedná o jeden bú, ale třeba je to jinak
PULPANM
Diskutér

Odeslat příspěvekod wit.cz 1. 9. 2024 18:58

ČSOB Premium mi na spořáku ukazuje 1,5% i po splnění podmínek pro vyšší úrok. Dělám něco špatně? Máte to taky tak?
<- Pod obrázkem najdete odkaz na platformu Portu, kde po registraci získáme oba 3 měsíce bez poplatků. Díky, kdo jste využil.
wit.cz
Diskutér

Odeslat příspěvekod Milos 1. 9. 2024 19:42

Mě se u SÚ zobrazuje úroková sazba 4,50%, která platila v srpnu. Přitom by od 1.9.2024 měla platit nižší úroková sazba 4,25%. Asi se jim ty zobrazované úrokové sazby v systémech ještě nezaktualizovaly, s ohledem víkendu.
Milos
Inventář

Odeslat příspěvekod PULPANM 1. 9. 2024 19:49

podle mne 4,25 % má od 1/9 ČSOB, RB má 4,5 % do 30/9
PULPANM
Diskutér

Odeslat příspěvekod Aldadol 1. 9. 2024 20:14

wit.cz píše:ČSOB Premium mi na spořáku ukazuje 1,5% i po splnění podmínek pro vyšší úrok. Dělám něco špatně? Máte to taky tak?

A kdy sis ho zakládal? Jestli je to čerstvý účet, tak to se ještě změní. Já u ČSOB vidím 4,5%, i když by tam mělo byt 4,25.
Aldadol
Návštěvník

Odeslat příspěvekod wit.cz 1. 9. 2024 20:28

Asi tak 2016 :-D Jen v srpnu jsem podmínky splněné neměl. Takže zřejmě updaty sazeb neprobíhají v neděli a zítra to může být už ok.
<- Pod obrázkem najdete odkaz na platformu Portu, kde po registraci získáme oba 3 měsíce bez poplatků. Díky, kdo jste využil.
wit.cz
Diskutér

Odeslat příspěvekod Milos 1. 9. 2024 20:35

PULPANM píše:podle mne 4,25 % má od 1/9 ČSOB, RB má 4,5 % do 30/9

Však o ČSOB tu teď byla řeč :-)
Milos
Inventář

Odeslat příspěvekod PULPANM 2. 9. 2024 05:49

Jo no jo to jsem přehlédl
Teď tam vidím 4,25
PULPANM
Diskutér

Odeslat příspěvekod wit.cz 2. 9. 2024 05:59

Stále 1,5%. Počkám a případně napíšu bankéři.
wit.cz
Diskutér

Odeslat příspěvekod Milos 2. 9. 2024 06:23

A u položky Zvýhodnění máš zobrazeno Ano? Jinak mě už se teď taky zobrazuje správná sazba 4,25%.
Milos
Inventář

Předchozí stránkaDalší stránka