Prémiové účty u českých bank

Běžné účty, spořicí vklady, termínované vklady, studentské účty, platební karty, přímé bankovnictví

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod Lowmick 2. 11. 2024 16:37

Zdravím. Stejně, jako spousta z vás zvažuji kam po novém roce z ČSOB Premium a váhám mezi KB Top a RB Exclusive. U RB moc nerozumím systému karet i přes pročtení tohoto vlákna a RB webu. Chápu dobře, že uživatel dostane:
1x debetní Mastercard Gold (4x Lounge Key + zdarma salonky PRG MC T1/VIE/BTS - nejsou dle webu MC zdarma jen u World Elite???)
1x debetní Visa Gold (4x Lounge Key + zdarma Fast Track PRG T2)
1x kreditní RB Premium (2x Lounge Key + zdarma salonky MC PRG T1/VIE/BTS)

Není u některé z těchto karet i Pojištění prodloužené záruky, Pojištění zakoupených věcí a Pojištění zneužití karty? Vidím ho jen u "nižších" karet Easy a Style.

Je něco, v čem by KB Top bylo lepší? Na první pohled vyšší storno zájezdu (50 tis. vs 30 tis.), asistenční služba pro motoristy a cyklisty. Víc výhod ale nevidím.

PS: přijde mi, že Lounge Key ukončilo spolupráci s Lufthansa Group a přišlo o dost užitečných salónků po celém světě.
Lowmick
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod tmx643 2. 11. 2024 17:23

U RB dostaneš co budeš chtít. Můžeš mít třeba 2 karty VISA.
A ano, žádné pojistky nákupů, jako má ČSOB, tam nejsou.
A salonek MC má vstup zdarma i na obyčejné business / commerical karty třeba Citi, vždy jde o to, co má dohodnuté která banka.

Reálně s RB přijdeš kromě lounge key vlastně o všechny výhody, co dává ČSOB premium. Navíc získáš multiměnový účet.
tmx643
Diskutér

Odeslat příspěvekod ROlda78 3. 11. 2024 16:09

Pro zůstatek 300k u ČSOB prem. se budou počítat i investice u Patrie? Díky.
Naposledy upravil ROlda78 dne 3. 11. 2024 18:51, celkově upraveno 1
ROlda78
Diskutér

Odeslat příspěvekod czpetr 3. 11. 2024 17:56

Ano investice u Patria se taky bere.
czpetr
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod PULPANM 3. 11. 2024 19:15

tmx643 píše:U RB dostaneš co budeš chtít. Můžeš mít třeba 2 karty VISA.
A ano, žádné pojistky nákupů, jako má ČSOB, tam nejsou.
A salonek MC má vstup zdarma i na obyčejné business / commerical karty třeba Citi, vždy jde o to, co má dohodnuté která banka.

Reálně s RB přijdeš kromě lounge key vlastně o všechny výhody, co dává ČSOB premium. Navíc získáš multiměnový účet.

Třeba skvělé cestovní pojištění ( u ČSOB)
PULPANM
Diskutér

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 4. 11. 2024 06:52

RB má 8-10 vstupů LK (2 debetní karty po 4 vstupech, případně ještě kreditka se 2 vstupy). V Praze se ti nikdy neodečtou vstupy, protože můžeš jít do Fast Track, tím, že je před kontrolou, tak, předpokládám, že i když letíš mimo schengen. Do MC salonku se sice dostateš s každou lepší MC kartou, ale zaregistroval jsem nějaké snaho o změnu/rekonstrukci, kdy snad MC karty už neomezeně platit nebudou, takže v budoucnu to může být jinak.

KB má tu svojí asistenci na silinici, pro kola i auta. Na rozdíl od všech ostatních nejsou vstupy v systému LK, ale v systému Dragon Pass, což může být někde výhoda (v Miláně měl LK salonek zavřeno DP otevřeno) nebo nevýhoda - teď už nevím kde, ale někde jsem zaregistroval, že DP salonek nebyl a LK ano, tak jsem kamaráda musel pozvat na moji kartu (on měl jen DP, já měl LK i DP).

Vzhledem jednoduchým podmínkám pro splnění bych doporučil zřídit si obojí, jak KB, tak RB. Nejdříve KB (tam je nutnost kreditky na nejméně 100 000 Kč), teprve pak RB (když tady kreditku neschválí, přijdeš jen o ty dva vstupy).
Nekupuji si věci, které nepotřebuji nebo které se mi nelíbí, abych udělal dojem na lidi, kteří mě stejně nemají rádi.
PatrikChrz
Administrátor

Odeslat příspěvekod Jantars 4. 11. 2024 09:26

Patriku, můžeš prosím blíže popsat co jsi myslel "V Praze se ti nikdy neodečtou vstupy, protože můžeš jít do Fast Track, tím, že je před kontrolou"? Já to nepobral.

Obecně jsem koukal že třeba v Praze mám LK neomezeně, jen jsem tam nikdy nebyl takže nevím jestli se tam dostanu "po odbavení" na air side nebo naopak pouze před....
Jantars
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 4. 11. 2024 09:31

No, pokud budeš mít kartu ČSOB, tak když poletíš mimo schengen, tak budeš mít bez odečtení LK vstupů v MC salonku (i když jsem zaregistroval něco ohledně budoucích úprav a snad už MC salonek nebude MC, takže kdo ví, jak to tam bude s uznáváním MC karet, ale zatím platí)

Pokud poletíš ale v rámci schengenu, tak musíš jít do Erste salonku, kde už ti vstupy z LK odečtou.

Kdežto u Raifky je jedno, z jakého poletíš terminálu, protože Fast Track salonek je před kontrolou, měl by ses tak do něj dostat bez ohledu na to z kterého terminálu poletíš.
Nekupuji si věci, které nepotřebuji nebo které se mi nelíbí, abych udělal dojem na lidi, kteří mě stejně nemají rádi.
PatrikChrz
Administrátor

Odeslat příspěvekod tmx643 4. 11. 2024 09:33

V Praze na terminálu 2 je salonek FastTrack, který je před bezpečnostní kontrolou, takže tam teoreticky můžeš i při odletu z Terminálu 1. Vstup na VISA Gold Raiffeisenbank je zadarmo. Ale salonek není v žádné síti, takže kdo z cestující skupiny nemá tuto konkrétní kartu, může jít nejlevněji jako host za 500 Kč. Takže například děti od 3 let do 8 let (kdy oficiálně mohou mít dodatkovou kartu), do FastTrack lounge půjdou jen za peníze.

Při letu z Terminálu 1 je možné využít MC salonek, kam je pro změnu vstup zdarma s RB MasterCard Gold (pokud tedy člověk nemá například dvě VISA karty, jednu pro sebe a druhou pro partnera / dítě).
tmx643
Diskutér

Odeslat příspěvekod Jantars 4. 11. 2024 10:40

Aha, díky, už rozumím.
Jinak předpokládám, že FastTrack lounge je single aktivita ruzyňského letiště a že to není síť salonků.....
Jantars
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod tmx643 4. 11. 2024 16:05

Kdo je vlastník netuším. Ale ano, nejde o nějakou síť, ten vstup zdarma je opravdu pouze do toho pražského salonku.
tmx643
Diskutér

Odeslat příspěvekod doonio 4. 11. 2024 16:19

czpetr píše:Ano investice u Patria se taky bere.

Možná doplňující dotaz, berou se jako úspory (oněch 300k) i stavební spoření a penzijko (DPS)? Chci to tedy zrušit, ale to jediné mě drží při tom,že budu plnit podmínku a nemusím dělat nějaké šaškárny s přeposíláním na spořák. Investovat přes Patrii nehodlám, jsou drazí!
doonio
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Lowmick 4. 11. 2024 16:31

tmx643 píše:Reálně s RB přijdeš kromě lounge key vlastně o všechny výhody, co dává ČSOB premium. Navíc získáš multiměnový účet.

ČSOB Premium svoje výhody oproti RB má. Např. cestovko s plněním 100 mil. vs 10 mil., odpovědnost 10 mil. vs 4 mil., pojištění storna zájezdu 50 tis. vs 30 tis. a to pojištění elektroniky. Nicméně byla by to bohužel daň za to, že se mi v ČSOB nechce nechat ležet 300k. Letištní salonky má RB lepší (pro mě jak na T1, tak i T2), bonusový úrok na spoření případně taky, výběry ze všech bankomatů a multiměnový účet jsou zdarma stejně, jako v ČSOB. RB má i podobný partnerský program (RB Club), jako ČSOB. A vkladové automaty mohu používat dál ČSOB, pokud si u nich nechám Plus Konto. Byl by to krok zpět, ale v rámci nabídek se mí jeví, jako asi minimální.
Lowmick
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod tmx643 4. 11. 2024 17:01

doonio píše:Možná doplňující dotaz, berou se jako úspory (oněch 300k) i stavební spoření a penzijko (DPS)? Chci to tedy zrušit, ale to jediné mě drží při tom,že budu plnit podmínku a nemusím dělat nějaké šaškárny s přeposíláním na spořák. Investovat přes Patrii nehodlám, jsou drazí!

Zjednodušeně cokoliv vidíš ve smart, tak se bere (mimo kreditky).
No poplatek 0,12 % p.a. u Patria je několikanásobně nižší než kolik platíš ročně na poplatcích a mrzkém úroku za stavebko a penzijko. A nákup je zadara, protože budeš mít kredit na poplatky, který to pokryje (je několik souběžných akcí, takže podmínky toho kreditu se liší).
tmx643
Diskutér

Odeslat příspěvekod PULPANM 4. 11. 2024 18:53

Lowmick píše:
tmx643 píše:Reálně s RB přijdeš kromě lounge key vlastně o všechny výhody, co dává ČSOB premium. Navíc získáš multiměnový účet.

ČSOB Premium svoje výhody oproti RB má. Např. cestovko s plněním 100 mil. vs 10 mil., odpovědnost 10 mil. vs 4 mil., pojištění storna zájezdu 50 tis. vs 30 tis. a to pojištění elektroniky. Nicméně byla by to bohužel daň za to, že se mi v ČSOB nechce nechat ležet 300k. Letištní salonky má RB lepší (pro mě jak na T1, tak i T2), bonusový úrok na spoření případně taky, výběry ze všech bankomatů a multiměnový účet jsou zdarma stejně, jako v ČSOB. RB má i podobný partnerský program (RB Club), jako ČSOB. A vkladové automaty mohu používat dál ČSOB, pokud si u nich nechám Plus Konto. Byl by to krok zpět, ale v rámci nabídek se mí jeví, jako asi minimální.

NO také jsem zvažoval, jestli nepřejít na RB ale těch 300 tis není nic strašného, zatím je úrok celkem podobný u ČSOB jako u RB pokud to budou držet podobně, pak je jedno, kam těch " povinných" 300 tis zaparkuješ
PULPANM
Diskutér

Předchozí stránkaDalší stránka