Prémiové účty u českých bank

Běžné účty, spořicí vklady, termínované vklady, studentské účty, platební karty, přímé bankovnictví

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod Milos 4. 11. 2024 21:10

Při úložce 300tisíc na SÚ a rozdílu úrokové sazby 0,2% (například 4,2% vs 4%) dělá rozdíl na úrocích 42Kč čistého měsíčně. Při budoucím rozdílu úrokové sazby třeba 1% (například 4% vs 3%) ten rozdíl bude už 209Kč měsíčně. Každý si tedy musí sám zvážit, jestli mu ČSOB Premium za to stojí či nestojí :nenapadne
Milos
Inventář

Odeslat příspěvekod PULPANM 4. 11. 2024 22:17

Je to tak. Ale ty úroky, tedy rozdíl 4,2 vs 4% je jen odhad, kdo ví, co bude. Třeba ČSOB vyjde prémiovým klientům vstříc a sazba bude veľmi prémiová
PULPANM
Diskutér

Odeslat příspěvekod xls 5. 11. 2024 06:22

Předpokládám, že teď přes přelom roku ČSOB pro ty prémiové klienty ještě nechá, aby je ukolébala, pak to zařízne, aby jí rozdíl v úrocích pokrýval náklady na Premium (a spousta lidí to pak nebude řešit a přepočítávat si to).

Je to u všech těch prémiových účtů, kdybych svého času udělal v EP to, co si představovali, tak bych přišel o mnohonásobek toho, co to přinášelo. Třeba to u ČSOB skončí stejně, zatím to jde udělat pro mě s náklady pod 1000,- ročně při přínosu cca 10.000,-, takže OK.
xls
Inventář

Odeslat příspěvekod PULPANM 5. 11. 2024 06:29

Jak píšeš, stále se mi vyplatí výhody navázané na premiové konto resp přináší mi to víc, než to konto nemít.
Otázka také je, když Premium zrušíš, jestli ti ho ČSOB ještě někdy otevře.
Ne, že by to byla nutnost, ale pokud ti definitivně zavřou přístup k tomuto produktu, tak je na zvážení jeho ukončení.
PULPANM
Diskutér

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 5. 11. 2024 07:32

Od nákladů je dobré odečíst kreditku, pokud máte možnost ji nějak vycucnou a zůstatek dát na spořák. Dle limitu pak nemusíte mít na SÚ ani korunu vlastních peněz (já mám, bohužel, limit jen 50 000 Kč).
PatrikChrz
Administrátor

Odeslat příspěvekod kecinzer 5. 11. 2024 08:14

PULPANM píše:
Lowmick píše:
tmx643 píše:Reálně s RB přijdeš kromě lounge key vlastně o všechny výhody, co dává ČSOB premium. Navíc získáš multiměnový účet.

ČSOB Premium svoje výhody oproti RB má. Např. cestovko s plněním 100 mil. vs 10 mil., odpovědnost 10 mil. vs 4 mil., pojištění storna zájezdu 50 tis. vs 30 tis. a to pojištění elektroniky. Nicméně byla by to bohužel daň za to, že se mi v ČSOB nechce nechat ležet 300k. Letištní salonky má RB lepší (pro mě jak na T1, tak i T2), bonusový úrok na spoření případně taky, výběry ze všech bankomatů a multiměnový účet jsou zdarma stejně, jako v ČSOB. RB má i podobný partnerský program (RB Club), jako ČSOB. A vkladové automaty mohu používat dál ČSOB, pokud si u nich nechám Plus Konto. Byl by to krok zpět, ale v rámci nabídek se mí jeví, jako asi minimální.

NO také jsem zvažoval, jestli nepřejít na RB ale těch 300 tis není nic strašného, zatím je úrok celkem podobný u ČSOB jako u RB pokud to budou držet podobně, pak je jedno, kam těch " povinných" 300 tis zaparkuješ

Já třeba pojištění nepotřebuji, nevyužívám. U ČSOB vlastně využívám kreditku na které mám max. limit 250K, které házím každý měsíc na spořák. Nevyužiji pak rozšířenou záruku na elektroniku apod. Pak ta Tankarta, což je pohodlné, ale úspora nikdy není 2,20 Kč/l protože přímo na pumpě bývají nižší ceny. Takže např. u Tesca vždy zaplatím za tankování méně.
Nevím jak by to bylo v případě, kdybych premium rušil, zda by se ta kreditka dala nějak převést na standard a dál ji pumpovat.

U RB se mi hodně líbí funkce inteligentní spoření - na BÚ si držím 100 Kč. Když naplánuji nějaké platby, tak se mi automaticky peníze stáhnou ze spořáku a já nemusím myslet na to, kolik musím mít na BÚ. To mi přijde jako geniální věc.
kecinzer
Nadšenec

Odeslat příspěvekod Lip29 6. 11. 2024 11:41

Zdravím, má tu někdo zkušenost s následujícím scénářem?

Mám exkluzivní účet u RB, k němu mám DK Debit Mastercard Gold a KK RB Premium (zlatá MC). Pročetl jsem si všechny dokumenty k letištním salonkům, chápu, že mám volné 2 vstupy ke KK a 4 vstupy k DK v sítí LoungeKey. Dále mám k DK i KK vstupy zdarma do MC salónků v Praze, Bratislavě a Vídní.

Pokud budu cestovat s někým z Vídně a chtěl bych ho vzít do salonku, mohu na sebe využít ten celoroční vstup zdarma na PRG+BTS+VIE a druhou osobu pokrýt vstupem v rámci LoungeKey 4+2? Nebo to nejde rozděli a spolucestující musí vstupovat na stejný vstup, jako držitel karty, a tudíž bych musel i ve Vídni vstoupit v rámci LoungeKey 4+2 a vyčerpal bych si takto 2 vstupy namísto jednoho, i přesto, že jinak mohu ve Vídni vstopit zdarma mimo 4+2 vstupy?

Nikdy jsem toto neřešil, do teď jsem si platil salonky v rámci zvýhodněného vstupného a jen pro sebe, nikdy jsem neměl volné vstupy a ještě nikdy jsem nebral nikoho s sebou.

A ještě malý dotaz, registrovali jste se v aplikaci LoungeKey, nebo to nemá smysl a vstupujete na plastovou kartu? Trochu mě odrazuje to, že v aplikaci nejde přidat obě karty pod jeden účet.

Díky.
Lip29
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 6. 11. 2024 11:48

RB mám krátce, ale u jiných karet jsem běžně bezplatný vstup pro sebe + hosta na LK realizoval.
Ve Vídni snad je v rámci bezplatného vstupu i jeden host (ale dost se to měnilo a lišilo se to i mezi bankami, že snad k Erste host zdarma byl a k ČSOB ne,... trošku jsem se v tom ztratil)
Nekupuji si věci, které nepotřebuji nebo které se mi nelíbí, abych udělal dojem na lidi, kteří mě stejně nemají rádi.
PatrikChrz
Administrátor

Odeslat příspěvekod tmx643 6. 11. 2024 15:28

Obecně je to o ochotě obsluhy. Fungovat to bude na 95 %, ale 100% to dle mého nebude.
LK funguje tak, že vstup s hostem je 1+1. Troufám si tvrdit, že nejde 0+1, čili pouze host bez držitele karty. Ale když obsluha zadá 1+0 (pouze majitel), projde to.
tmx643
Diskutér

Odeslat příspěvekod Jantars 6. 11. 2024 18:09

Lip29 píše:A ještě malý dotaz, registrovali jste se v aplikaci LoungeKey, nebo to nemá smysl a vstupujete na plastovou kartu? Trochu mě odrazuje to, že v aplikaci nejde přidat obě karty pod jeden účet.
Díky.

Tak to já si doteď myslel že appka a registrace karty je nezbytnou podmínkou :-)

Pár dní zpátky jsem tu prezentoval zablokovanou kartu, bankou byla vystavena nová kterou jsem byl po několika dnech schopen napárovat do appky = přes appku jsem se dostal do lounge i když se plast ještě vyráběl ....
Jantars
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod luke811 6. 11. 2024 19:29

RB zlata KK MC a zlata DK MC maji obe narok na neomezene vstupy ve Vidni. Cca pred mesicem mi ve Vienna Lounge na T1 proslo ukazat dve karty na sve jmeno (jedna teda byla zlata RB, druha CSOB premium) a pustili nas dva, nikdo to neresil. Ale samozrejme zalezi na obsluze, nakolik to bude kontrolovat / resit, predpokladam, ze spravne by jmeno na karte melo sedet s boarding passem.
luke811
Návštěvník

Odeslat příspěvekod kikina999 13. 11. 2024 14:17

dovolujeme si Vám oznámit, že s účinností od 1. 2. 2025 měníme Obchodní podmínky služby Erste Premier.
Jaká změna Vás čeká?
Měníme frekvenci výpočtu plnění kritérií pro poskytování služby Erste Premier zdarma takto:

odrazka Klient musí plnit kritéria pro poskytování služby Erste Premier měsíčně, a to po celou dobu poskytování služby Erste Premier.

odrazka Po zřízení služby Erste Premier je klient povinen splnit poprvé kritéria pro její poskytování nejpozději k poslednímu dni kalendářního měsíce po měsíci, v němž uzavřel Rámcovou smlouvu o finančních službách Erste Premier.

S ohledem na uvedené se z bodu 2 Obchodních podmínek služby Erste Premier s názvem Kritéria pro poskytování služby Erste Premier vypouští období 3 měsíců a nahrazuje se obdobím jednoho měsíce, popř. se období tří měsíců zcela vypouští bez náhrady.
kikina999
Návštěvník

Odeslat příspěvekod dr._lukas 13. 11. 2024 20:26

Dnes opět bububu mail na téma neplnění podmínek u ČSOB Premium a že to bude od ledna za 1500,-, když proto nezačnu nic dělat.. Předpokládám správně, že podmínky musí klient plnit až úderem nového roku a celý prosinec mě můžou vlézt na záda, ne? Není to snad jako u jiných bank, že se počítá pro zvýhodněné služby, úroky splnění měsíc dopředu? Všechno za mě bude záležet, jaký úrok nastaví, už dnes víme, že alespoň do 30.1.2025 bude 3,5% u Monety, RB má do konce roku 4,2%, kdežto u ČSOB víme kulové, 4% garantují do 30.112024 :oboze
dr._lukas
Inventář

Odeslat příspěvekod PULPANM 13. 11. 2024 20:42

No já předpokládám, že aby nezaznamenali úprk z tohoto premiového účtu tak nabídnou úrok blízký nejen RB, kde tak= nabízejí premiové bankovnictví a ano, pokud budou ode mne chtít držet na spořáku min 300 tis a úrok bude poloviční než jinde, pak asi ave ČSOB
PULPANM
Diskutér

Odeslat příspěvekod Milos 13. 11. 2024 21:04

dr._lukas píše:Předpokládám správně, že podmínky musí klient plnit až úderem nového roku a celý prosinec mě můžou vlézt na záda, ne?

Ano, předpokládáš správně, nové podmínky stačí plnit až v lednu.
Milos
Inventář

Předchozí stránkaDalší stránka