Prémiové účty u českých bank

Běžné účty, spořicí vklady, termínované vklady, studentské účty, platební karty, přímé bankovnictví

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod tx999 5. 2. 2024 00:21

@Milos: ano (ale mam Erste Premier, tak je mozne ze u standardni KK to nejde)
@tmx643: Mam. Obecne mam za to, ze je rozumne mit na beznem ucte/beznych uctech dostatek penez na pokryti bezneho provozu (pravidelne platby + predpokladana utrata) tak alespon na 2-3 mesice dopredu. V pripade nenadalych vaznych udalosti (napr. uraz) to pak zmensuje riziko, ze se clovek nechtene dostane napr. do nepovoleneho debetu nebo prodleni splatek.
tx999
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod fc70 5. 2. 2024 00:35

Já na tohle mám kontokorent. A na BÚ je jinak fakt minimální zůstatek, jen trošičku víc, než je potřeba na trvalé příkazy do nejbližší očekávané výplaty.
fc70
Přeborník

Odeslat příspěvekod losalamos 5. 2. 2024 10:32

servpack píše:
losalamos píše:@minarjo nějaké zpoplatnění autorizačních SMS mě v principu až tak netankuje, ať už ho zavádí ta či ona banka. Spíš kroutím očima nad situací, kdy není k dispozici vyhlášený sazebník jako takový. Na webu vidím stále ten od 1.11.2023.

Jak to myslíš, že není k dispozici sazebník? V emailu se o žádném novém sazebníku nepsalo. Pouze o tom, že poplatek účtují podle aktuálního sazebníku (to je ten od 1.11.2023, ve kterém už ty 2,50 Kč za SMS jsou) od 1.2.2024. Z toho vyplývá, že ještě nechávaly 3 měsíce, než poplatek začali účtovat.

Máš pravdu, neumím správně číst. Špatný závěr. Jedna věc je sazebník a druhá od kdy platí některá z položek sazebníku.
losalamos
Nadšenec

Odeslat příspěvekod stepano 5. 2. 2024 10:42

tx999 píše:@Milos: ano (ale mam Erste Premier, tak je mozne ze u standardni KK to nejde)
@tmx643: Mam. Obecne mam za to, ze je rozumne mit na beznem ucte/beznych uctech dostatek penez na pokryti bezneho provozu (pravidelne platby + predpokladana utrata) tak alespon na 2-3 mesice dopredu. V pripade nenadalych vaznych udalosti (napr. uraz) to pak zmensuje riziko, ze se clovek nechtene dostane napr. do nepovoleneho debetu nebo prodleni splatek.

Pokud nečerpáš i jiné výhody, tak pak je pro tebe kreditka zbytečná, můžeš platit rovnou ze svého když máš dostatek cashe až na 3 měsíce dopředu. Já na BÚ držím asi tak 2000,- kč neb počítám s tím, že veškeré očekávané i nenadále výdaje zamáznu bezúročným dluhem z jedné nebo druhé kreditky, zatímco moje peníze se úročí jinde. A když je potřeba, kdykoliv mám k dispozici disponibilní rezervu na SÚ, převoditelnou na BÚ do pár minut.
stepano
Nadšenec

Odeslat příspěvekod tx999 5. 2. 2024 21:31

stepano píše:
tx999 píše:@Milos: ano (ale mam Erste Premier, tak je mozne ze u standardni KK to nejde)

Pokud nečerpáš i jiné výhody, tak pak je pro tebe kreditka zbytečná, můžeš platit rovnou ze svého když máš dostatek cashe až na 3 měsíce dopředu. Já na BÚ držím asi tak 2000,- kč neb počítám s tím, že veškeré očekávané i nenadále výdaje zamáznu bezúročným dluhem z jedné nebo druhé kreditky, zatímco moje peníze se úročí jinde. A když je potřeba, kdykoliv mám k dispozici disponibilní rezervu na SÚ, převoditelnou na BÚ do pár minut.

Tak to asi plati pro vetsinu zdejsiho osazenstva. Jediny rozdil je, zda to maji na SU nebo na BU. Jedine, co jsem psal, ze za me je rozumne mit nejakou cast te rezervy na BU pro pripad nejake nenadale udalosti, ktera by mi zamezila ty penize z SU prevest. Jde to samozrejme treba resit i tim KTK jak zminoval @fc70.
tx999
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod dalich 6. 2. 2024 00:07

Pro případ, kdy peníze leží na SÚ (D+1) a musím IHNED něco zaplatit mimo kartu, mám ještě kontokorent na 100 000 Kč za 9,90 % p.a., co na KTK docela jde :)
dalich
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod Bender1 16. 3. 2024 13:34

Zdravím vespolek,

uvažuju nad tím, že bych si zřídil Erste Premier. Po roce mě ČSOB vytáčí s tím, že jim většinou nefunguje mobilní bankovnictví ve chvíli, kdy to nejvíc potřebuji. George se mi zdál vždy spolehlivější - mám zřízený Plus z minulosti.

Můj dotaz je, splním-li podmínku 250 000 na spořicím účtu, jak moc se hledí na obratové hledisko? Mám příjem, který mi chodí do jiné banky (kvůli podmínkám), zda pro ně, z Vaší zkušenosti, je v pořádku si přeposlat min. 70 000 Kč na ČS účet.

Dále to jsou spíše praktické dotazy:
1) funguje i u Erste Moneyback?
2) nestane se, že se bance znelíbím a zruší mi z ničeho nic - bez výpovědní lhůty účet?
3) pokud už mám Plus účet, zachová se mi číslo účtu nebo se založí nový a s tím se zruší i VISA Classic? Mám kartu se stejným číslem už přes 15 let - nostalgické hledisko.

Děkuji moc za pomoc s rozhodováním!
Bender1
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Milos 16. 3. 2024 15:30

Z mého pohledu naopak ČSOB patří mezi ty banky, jejichž služby a IB/SB fungují spolehlivě a bez výpadků. Aktuální sobotní odstávka IB/SB je plánovaná a byla předem avizovaná.
U ČS pro změnu musíš počítat s pravidelnými nočními uzavírkami (částečnými odstávkami) viewtopic.php?p=13640219#p13640219
Milos
Inventář

Odeslat příspěvekod slavo963 16. 3. 2024 15:33

Přeposlání po změně podmínek nestačí, hodně lidí zde na fóru s EP skončilo, musí přijít mzda, inkdyž se lze s bankéřem domluvit, že nebude "dočasně" 70k...
Moneyback funguje.

Když nebudeš dělat prasárny, účet jen tak nezruší (u žádné banky)

Původní číslo účtu nejspíše ponechat bude možné.
slavo963
Inventář

Odeslat příspěvekod fc70 16. 3. 2024 17:19

Moneyback je název služby specifické pro ČS, nemyslíš náhodou něco jiného?

Číslo účtu asi nechat půjde, ale číslo karty sotva (jiný produkt = jiný IIN).
fc70
Přeborník

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 16. 3. 2024 21:09

ad 1) Moneyback je název pro věrnostní systém firmy Dateio. Používá i AirBank (záložka MyAir) a Unicredit (název Ušetřete). Jsou tam slevy v různých obchodech, nejzajímavější je asi Albert. Slevy jsou unikátní pro různé klienty, třeba tento měsíc mám 15 % v Albertu v ČS a 4 % u AirBank.
Možná myslíš Cashback - ano, funguje

ad 2) může se stát. Bohužel u ČS je i tohle značně individuální a pokud bude mít bankéř pocit, že mu nedáváš dost vydělat, má možnost ti účet vypovědět. Naopak s jinými se dá rozumně domluvit, že si třeba uzavřeš nějaké drobné investice a nemusíš pak plnit ani jiná kritéria.

Co se týče přeposílání - mám v mém okolí více lidí, co to řeší různě.
Křížově - osoba A posílá osobě B a obráceně.
Dobírky z pošty
Všeobecná úvěrová banka - platby z jejích účtů jdou přes sběrný účet, tj není na jméno klienta

Účet u ČSOB bych nerušil, obtížně pak budeš získávat zpět, pokud ti to ČS zruší.A salonky od dobou se hodí.
Nekupuji si věci, které nepotřebuji nebo které se mi nelíbí, abych udělal dojem na lidi, kteří mě stejně nemají rádi.
PatrikChrz
Administrátor

Odeslat příspěvekod slavo963 16. 3. 2024 21:33

Salonky jsou u KK a ne premium konta.
slavo963
Inventář

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 16. 3. 2024 21:37

Nechápu, proč by si někdo pořizoval Premium konto od ČSOB bez té kreditky. Beru to jako automatické, jinak ten účet nedává smysl.
Nekupuji si věci, které nepotřebuji nebo které se mi nelíbí, abych udělal dojem na lidi, kteří mě stejně nemají rádi.
PatrikChrz
Administrátor

Odeslat příspěvekod slavo963 16. 3. 2024 21:40

Platby z dobírek případně od jiných lidí není plat /mzda nebo příjem ze samostatné výd. činnosti. Že to někomu prochází není pravidlo. Po změně podmínek to docela hlídají a aby jednou nebyli překvapení, že jim naúčtují poplatek 2500kc za nesplnění podmínek.
slavo963
Inventář

Odeslat příspěvekod xls 17. 3. 2024 05:09

Plat/mzda je každý měsíc, příjem se samostatné výd. činnosti už většinou ne. U sročka si to taky vyplácíte většinou 1x ročně.
xls
Inventář

Předchozí stránkaDalší stránka