To je čistě na tvých preferencích, ač už v eurozóně - čistě za sebe, nejradši beru přímo hotovost (plusmínus v celé výši předpokládaných výdajů na místě, ale zpravidla ještě stejně musím dovybírat, protože málokdy ten budget stačí

), pokud se mám možnost dostat k bankovkám nízkých nominálů (nejradši mám mix 5/10/20 € bankovek, naštěstí není takový problém, ve směnárně si stačí o ně říct, v některých bankách si lze objednat dopředu a třeba v některých bankomatech na Slovensku (Slovenská spořitelna, pokud tam mám část cesty, si lze při výběru z bankomatu zvolit počet nominálů podobně jak to umí některé bankomaty u nás). Ale chápu, někdo si nerad bere v ruličce kapesné kolem 1000 euro nebo více...
Mimo eurozóny - taky záleží, jelikož mám možnost vybírat kurzy asociace, tak zpravidla vybírám hned z bankomatu při příchodu (opět nejradši tam, abych už nemusel dovybírat více, než dvakrát, ale málokdy se to podaří), než se snažit hledat směnárnu s rozumným spreadem (na druhé straně abych nebyl úplně bez peněz, tak taky je rozumné mít nějakou část třeba v eurech).
Kartou platím spíš jen plánované výdaje (hotel, půjčovna automobilů, ... - nicméně, pokud nemáš potřebu kvůli těmto službám být držitelem kreditní karty, tak bych si ji nesjednával, pokud bych ji už měl, tak bych platil podle toho, jaké má kurzy (nerad nechávám marži bance, raději stejnou částku utratím na svoji spotřebu), pokud dobré, tak bych ní třeba i platil, pokud ne, tak jen jako rezervu - čistě kvůli kurzům bych si ji nepořizoval - leda s výjimkou, že bych byl držitelem jenom jedné debetní karty, není dobré všechno sázet "na jednu kartu" a počítat s tím, že s ní bez problémů všude zaplatím - minimum jsou dvě, nejlépe od různých bank - v rámci "diverzifikace" pak může být žádoucí i, aby byly od různých asociací (Visa/MC), nebo jedna debetka, druhá kreditka - i když v rámci EU je to riziko minimální, nikdy nevíš). Ale jak říkám, tohle jsou mé aktuální preference...