Trestní oznámení

Běžné účty, spořicí vklady, termínované vklady, studentské účty, platební karty, přímé bankovnictví

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod macekmacekmacek 18. 2. 2015 13:02

Zdravím, zkusím svůj problém popsat co nejpřesněji, už si totiž nevím rady...

V roce 2008 jsem jako svobodná s přítelem koupila auto... Auto chtěl on, ale nedostal úvěr, tak jsem si nechala na sebe úvěr napsat já (jednalo se o automobil Škoda). O 3 měsíce později jsme se vzali a auto platili ze společných peněz. V roce 2009 jsme si vzali na úvěr druhé auto, kterým jsem měla jezdit já, ale protože už jsem na sebe úvěr na škodovku měla, nechal si tento úvěr (na hondu) na sebe napsat můj manžel.

V roce 2011 jsme požádali o rozvod a vzhledem k tomu, že můj manžel měl na sebe už dost dluhů, tak mu nechtěli povolit přepsání úvěru na Škodovku na něj, takže jsme to ošetřili v majetkovém vyrovnání, že on bude platit Škodovku dokud nebude zcela splacena a já budu platit Hondu a až budou auta splacena, přepíší se Škodovka na něj a Honda na mě. Tohle vypořádání bylo zasláno spolu s žádostí o rozvod, bohužel však byla poslaná jediná úředně ověřená kopie a ani jeden z nás další podepsanou kopii neměl. Auta jsme oba platili a dodržovali dohodnuté. V roce 2013 jsem se ale náhodou dozvěděla, že ve vypořádání manželů nemůže být Škodovka uvedena, protože byla koupena ještě za svobodna a proto jsme s bývalým manželem podepsali dodatek k této dohodě, kde jsme v podstatě potvrdili, že on musí měsíčně platit splátky úvěru, že auto bude po doplacení jeho, že peníze, které do té doby zaplatil jsou za to, že auto mohl využívat a taky že se smlouva podepisuje na dobu určitou, až do úplného splacení auta. Když jsem žádala soud, který nás rozváděl o kopii našeho vypořádání, které jediné bylo podepsané, tak mi odepsali, že jej vrátili bývalému manželovi, protože on žádost o rozvod podával a nikde v archivu kopie není...

V prosinci 2014 mi ale z leasingové společnosti přišel dopis, že 2 splátky nejsou zaplaceny. Naskenovala jsem dopis a poslala ho bývalému s tím, aby vše do 5 dnů uhradil. Na tuto výzvu nereagoval. Na začátku ledna mi přišla SMS od vymahatelské společnosti, abych je kontaktovala. KDyž jsem jim zavolala, dozvěděla jsem se, že už jsou dlužné 3 splátky, penále, vymádání dluhu a celkový dluh byl cca 48 000. Vyzvala jsem bývalého k zaplacení a ten mi napsal, ať si s tím dělám co chci, že on na sebe podává osobní bankrot a smlouva je psaná na mě... Okamžitě jsem ho vyzvala k navrácení auta, načež on mi napsal, že mi auto vrátí jen v případě, že já jemu vrátím Hondu... Ale k tomu já nemám jediný důvod, protože jí pravidelně platím a mám na to s ním smlouvu (dohoda o vypořádání majetku). Navíc bude Honda za necelý rok doplacená a platím ji celou dobu já ze svých peněz.

Dluh na Škodě jsem tedy zaplatila a poslala mu odstoupení od smlouvy o užívání Škodovky a taky žádost o okamžité vrácení auta a vrácení dluhu. Auto ale není k nalezení, on na žádnou komunikaci nereaguje, vypsal na sebe insolvenční řízení a teď mi poslal dopis, ve kterém mě vyzývá k vrácení Hondy jako svého majetku. Přestože Škodovku ještě nevrátil.

Leasingovou společnost smlouva mezi námi nezajímá a chce tedy splátky po mě a policie mi zase řekla, že jsem mu vše předala dobrovolně, tudíž se nejedná o trestný čin... Přestože dopis, ve kterém jsem mu poslala odstoupení od smlouvy převzal a tak tedy už skoro měsíc jezdí s autem, které je podle smlouvy s leasingovou společností moje (smlouvu mezi námi jsem mu vypověděla) a na které navíc poslední 4 měsíce neplatí a platím ho já... Navíc jsem se dozvěděla, že mu leasingová společnost poslala Velký techničák, protože měl rozbité okno a tak on má u sebe auto, techničáky (velký i malý). V podstatě se mi teď směje, protože auto má on, já ho platím a teď mi ještě vezmou mojí Hondu, protože je napsaná na něj a on na sebe vyhlásil bankrot (ještě to tedy nemá přiklepnuté). V tuto chvíli na něj tedy nemůžu ani podat žalobu, protože se řeší insolvence a on je v podstatě pod ochranou soudu...

Máte někdo nějaký tip, co dělat? Krom toho, co mi radí právník, abych Škodovku nechala odtáhnout... Bohužel nevím, kde auto je... A je nějaká možnost, jak vyškrtnout Hondu z majetku, když jí v podstatě platím já a je i v majetkovém vyrovnání, že mám povinnost ji platit?

Díky moc za rady
macekmacekmacek
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod xls 18. 2. 2015 13:43

To chce hlavně dobrýho právníka.
xls
Inventář

Odeslat příspěvekod macekmacekmacek 18. 2. 2015 14:38

To je pravda... Jenže právník mi v podstatě řekl, že pro mě teď může udělat max to, že mě přihlásí do té insolvence jako věřitele... Ve chvíli, kdy je totiž bývalý v insolvenci na něj nemůžu podávat žalobu a policie mi řekla, že v jeho jednání nevidí trestný čin, protože jsem mu dala všechny podklady dobrovolně... Takže se mnou sepsali nějaké oznámení a teď asi vyzvou jeho k tomu, aby se vyjádřil, ale to je asi tak vše...

A nic to nemění na tom, že o auto, o které jsem stála s největší pravděpodobností přijdu a auto, o které jsem nestála budu platit, ale jezdit s ním bude on, protože já za 1. nemám žádné páky jak z něho to auto dostat, protože nevím, kde je a za 2. nikdo mi s tím nehodlá pomoci (policie, soudy atd)
macekmacekmacek
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod tom brava 18. 2. 2015 14:54

Ke škodovce: Na začátku mluvíte o úvěru a ke konci o leasingovce...tak byla pořízena úvěrem nebo leasingem? Pokud je v leasingu, nerozumím tomu s tím rozbitým oknem a zasláním velkého TP leasingovkou uživateli auta. Tohle by normální leasingovka neudělala, nebo jste to nepopsala přesně..... kdo si vyžádal zaslání? Vy jako nájemkyně auta a pak jste ten velký TP předala uživateli???

Být Vámi především oznámím leasingovce, že auto je mimo vaši kontrolu bez právního titulu, a ona vám už i "v jejim zájmu" (auto je až do úplného splacení majetkem leasingovky) určitě pomůže - právní pomocí nebo nejspíše podá ona trestní oznámení na neoprávněné užívání věci, ale každopádně řešit to s leasingovkou.
tom brava
Diskutér

Odeslat příspěvekod radecekh 18. 2. 2015 15:16

Zašel bych na policii a nahlásil Škodovku jako kradenou.
Hondičku přestaňte platit a vraťte ji bývalému manželovi.
Víc asi nemáte šanci udělat. Prostě chybama se člověk učí.
radecekh
Diskutér

Odeslat příspěvekod macekmacekmacek 18. 2. 2015 15:57

to Tom: Je to spol. Casper, ale auto je na úvěr... Takže jsem se spíše špatně vyjádřila... Poslali techničák na základě emailové žádosti mého bývalého, ale poslali jej na mou adresu a já mu ho doporučeně přeposlala, aby mohl okno nechat spravit, protože v té době ještě řádně platil, neměla jsem tedy důvod nevěřit tomu, že ho vrátí. Casper jsem kontaktovala a v podstatě mi řekli, že mi nijak pomoci nemůžou, že je to můj problém...
to Radecekh: Ono to není tak jednoduché. Je v techničáku veden jako provozovatel a vzhledem k tomu, že má techničák u sebe (viz výše), tak já ho nemůžu změnit a on je tedy schopen doložit, že auto užívat může... Tedy, pokud zatají to, že jsem mu poslala odstoupení od smlouvy o užívání automobilu...
macekmacekmacek
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod radecekh 18. 2. 2015 16:46

Nojo, tak to jste asi nahraná. Hondu vám dříve nebo později sebere exekutor, protože podle mě není šance, aby mu schválili osobní bankrot, když má mimo jiné auto, které neužívá, protože ho užíváte vy.
S tou škodovkou si nechte udělat duplikát TP, což by mělo jít zařídit. A pak něco vymyslete. Třeba ji odhlašte z evidence. Což vám sice nepomůže, ale jemu to uškodí. Vám asi nepomůže nic. Nezbyde vám nic jiného, než škodovku doplatit a doufat, že jednou s k ní fyzicky dostanete.
radecekh
Diskutér

Odeslat příspěvekod macekmacekmacek 18. 2. 2015 16:54

No to je právě ono, protože duplikát mi bez malého techničáku nebo bez auta neudělají... No prostě paráda... To jsem si přesně myslela... :-/ Ale děkuji...
macekmacekmacek
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod soban 18. 2. 2015 19:56

Udělalas několik chyb.

Vzala jsi půjčku před svatbou - je pouze tvoje povinost ji splatit.

Nanapsalas auto na sebe i když ho pak vlastně platíš....

Auto jsi dobrovolně předala.

Z toho vyplívá dluh musíš zaplatit, auto neuvidíš.

A druhé auto jste koupily za manželství tak 1/2 patří bývalému manželu a ve vyrovnání jsi mu dala i tu druhou 1/2 takže druhé auto je taky jeho a tím pádem ho exekutor zabaví jako manželovo.

Takže podle mě je to neřešitelné pouze manžel udělal podvod, ale pokud je v exekuci auto bude prodané když byl zapsán jako majitel tak z něho nic nevyrazíš.

Prostě při rozvodu jsi si měla vzít právníka a nechat tu škodovku co splácíš a druhé rozdělit na 1/2.

Teď už asi nic nezmůžeš.
/----------------------------------------\
| Petr Šobáň |
| Olomouc |
\----------------------------------------/
soban
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod velkejjarda 18. 2. 2015 19:59

To nechapu tohle, mate mezi sebou nejake dohody, smlouvy, ktere jedna strana neplni, popr. rozporuje jejich platnost, protoze se dostala do dluhu, to ale prece neni trestne, proc s tim otravujes policii? Sama jsi na ty smlouvy pristoupila, dobrovolne a vedome, je to jen tvuj boj, neotravuj s tim policii, ta ma na starosti dost dulezitejsich veci, nez sepisovat a odkladat zbytecne oznameni. Rozhodne to neni podvod ani zadny jiny trestny cin, je to jen obcanskopravni spor.
velkejjarda
Návštěvník

Odeslat příspěvekod soban 18. 2. 2015 20:28

No pokud je zapsaná v techničáku a auto měl půjčené a teď ho prodal tak to podle mě nějaký podvod bude.

Ovšem tady to nevyřešíme prostě to chce pořádného právníka a dodat veškeré doklady.

Prostě podvod už byl jak s ní vymámil techničák nevím že pro opravy se potřebuje techničák (na výměnu okna), ten se potřebuje jak se mění karoserie, motor kdy se musí zapsat nové čísla či na technickou.
| Petr Šobáň |
| Olomouc |
soban
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod drkarel 18. 2. 2015 21:05

velkejjarda píše:...

Je sice pravda, že dámě tady asi těžko poradíme líp než právník obeznámený se situací, ale že ty vždycky musíš ukázat, jakej jsi ... (autocenzura). Přitom sám tu věčně dáváš dotazy, jako bys byl nesvéprávnej.
drkarel
Inventář

Odeslat příspěvekod Tomáš Marný 18. 2. 2015 21:44

soban píše:nevím že pro opravy se potřebuje techničák (na výměnu okna),

Zeby ho třeba chtěla pojišťovna pro likvidaci pojistné události?
SZ přijímám pouze od lidí s IQ vyšším, než mám sám ;-).
Tomáš Marný
Inventář

Odeslat příspěvekod soban 18. 2. 2015 22:31

Pojišťovně stačí poslat kopii.
| Petr Šobáň |
| Olomouc |
soban
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Tomáš Marný 18. 2. 2015 22:35

Aha... A tu kopii uděláš asi tak z čeho, když má techničák leasingovka/věřitel?
SZ přijímám pouze od lidí s IQ vyšším, než mám sám ;-).
Tomáš Marný
Inventář

Další stránka