Zdravím, zkusím svůj problém popsat co nejpřesněji, už si totiž nevím rady...
V roce 2008 jsem jako svobodná s přítelem koupila auto... Auto chtěl on, ale nedostal úvěr, tak jsem si nechala na sebe úvěr napsat já (jednalo se o automobil Škoda). O 3 měsíce později jsme se vzali a auto platili ze společných peněz. V roce 2009 jsme si vzali na úvěr druhé auto, kterým jsem měla jezdit já, ale protože už jsem na sebe úvěr na škodovku měla, nechal si tento úvěr (na hondu) na sebe napsat můj manžel.
V roce 2011 jsme požádali o rozvod a vzhledem k tomu, že můj manžel měl na sebe už dost dluhů, tak mu nechtěli povolit přepsání úvěru na Škodovku na něj, takže jsme to ošetřili v majetkovém vyrovnání, že on bude platit Škodovku dokud nebude zcela splacena a já budu platit Hondu a až budou auta splacena, přepíší se Škodovka na něj a Honda na mě. Tohle vypořádání bylo zasláno spolu s žádostí o rozvod, bohužel však byla poslaná jediná úředně ověřená kopie a ani jeden z nás další podepsanou kopii neměl. Auta jsme oba platili a dodržovali dohodnuté. V roce 2013 jsem se ale náhodou dozvěděla, že ve vypořádání manželů nemůže být Škodovka uvedena, protože byla koupena ještě za svobodna a proto jsme s bývalým manželem podepsali dodatek k této dohodě, kde jsme v podstatě potvrdili, že on musí měsíčně platit splátky úvěru, že auto bude po doplacení jeho, že peníze, které do té doby zaplatil jsou za to, že auto mohl využívat a taky že se smlouva podepisuje na dobu určitou, až do úplného splacení auta. Když jsem žádala soud, který nás rozváděl o kopii našeho vypořádání, které jediné bylo podepsané, tak mi odepsali, že jej vrátili bývalému manželovi, protože on žádost o rozvod podával a nikde v archivu kopie není...
V prosinci 2014 mi ale z leasingové společnosti přišel dopis, že 2 splátky nejsou zaplaceny. Naskenovala jsem dopis a poslala ho bývalému s tím, aby vše do 5 dnů uhradil. Na tuto výzvu nereagoval. Na začátku ledna mi přišla SMS od vymahatelské společnosti, abych je kontaktovala. KDyž jsem jim zavolala, dozvěděla jsem se, že už jsou dlužné 3 splátky, penále, vymádání dluhu a celkový dluh byl cca 48 000. Vyzvala jsem bývalého k zaplacení a ten mi napsal, ať si s tím dělám co chci, že on na sebe podává osobní bankrot a smlouva je psaná na mě... Okamžitě jsem ho vyzvala k navrácení auta, načež on mi napsal, že mi auto vrátí jen v případě, že já jemu vrátím Hondu... Ale k tomu já nemám jediný důvod, protože jí pravidelně platím a mám na to s ním smlouvu (dohoda o vypořádání majetku). Navíc bude Honda za necelý rok doplacená a platím ji celou dobu já ze svých peněz.
Dluh na Škodě jsem tedy zaplatila a poslala mu odstoupení od smlouvy o užívání Škodovky a taky žádost o okamžité vrácení auta a vrácení dluhu. Auto ale není k nalezení, on na žádnou komunikaci nereaguje, vypsal na sebe insolvenční řízení a teď mi poslal dopis, ve kterém mě vyzývá k vrácení Hondy jako svého majetku. Přestože Škodovku ještě nevrátil.
Leasingovou společnost smlouva mezi námi nezajímá a chce tedy splátky po mě a policie mi zase řekla, že jsem mu vše předala dobrovolně, tudíž se nejedná o trestný čin... Přestože dopis, ve kterém jsem mu poslala odstoupení od smlouvy převzal a tak tedy už skoro měsíc jezdí s autem, které je podle smlouvy s leasingovou společností moje (smlouvu mezi námi jsem mu vypověděla) a na které navíc poslední 4 měsíce neplatí a platím ho já... Navíc jsem se dozvěděla, že mu leasingová společnost poslala Velký techničák, protože měl rozbité okno a tak on má u sebe auto, techničáky (velký i malý). V podstatě se mi teď směje, protože auto má on, já ho platím a teď mi ještě vezmou mojí Hondu, protože je napsaná na něj a on na sebe vyhlásil bankrot (ještě to tedy nemá přiklepnuté). V tuto chvíli na něj tedy nemůžu ani podat žalobu, protože se řeší insolvence a on je v podstatě pod ochranou soudu...
Máte někdo nějaký tip, co dělat? Krom toho, co mi radí právník, abych Škodovku nechala odtáhnout... Bohužel nevím, kde auto je... A je nějaká možnost, jak vyškrtnout Hondu z majetku, když jí v podstatě platím já a je i v majetkovém vyrovnání, že mám povinnost ji platit?
Díky moc za rady