Nákup cizí měny s myšlenkou okamžitého prodeje

Běžné účty, spořicí vklady, termínované vklady, studentské účty, platební karty, přímé bankovnictví

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod msimcard 11. 5. 2015 10:45

Zdravím,

předem upozorňuji, že jsem v této oblasti laik, ale v poslední době jsem si na vlastní kůži vyzkoušel z důvodu zahraniční cesty vyměnit peníze na cizí měnu a následně o pár dní později směnit na CZK a musím říct, že mi to až překvapilo, jak by se na tom dalo vydělat a že to v podstatě nemají směnárny/banky nějak ošetřené. Přijde mi, že stačí jen vysledovat vhodný kurz a i během dne směnit v jednom ústavu a následně v jiném výhodně(za vyšší kurz) prodat(podotýkám, že jde o veřejné nabídky, žádní podvodníci atd.) Samozřejmě jsou na to potřeba vyšší částky, aby to dávalo smysl.
Uvede mi někdo v omyl, že tak jednoduché to není? Je zde někdo, kdo se tímto zabývá? Opravdu mi to docela zaujalo, ale na druhou stranu se mi nezdá, že by to bylo až tak snadné.

Děkuji za komentáře
msimcard
Nadšenec

Odeslat příspěvekod soban 11. 5. 2015 10:59

A když kurz padne tak zase proděláš, a někdy se to drží třeba dlouho dole než to zase stoupne......

A proděláváš..........

PS. Když si myslíš že se tím dá vydělat tak to dělej......a budeš brzo na mizině.
/----------------------------------------\
| Petr Šobáň |
| Olomouc |
\----------------------------------------/
soban
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod msimcard 11. 5. 2015 11:10

V 1 dni, kdy pokud vím, tak směnárny kurzy nemění, tak se to dá tzv. otočit ne? Zatím jsem nenašel háček. Ano, asi pokud by to člověk dělal ve velkém, tak samozřejmě směnárna má právo klienta odmítnout, ale na občasné přivydělávání mi to přijde jako zajímavé.
msimcard
Nadšenec

Odeslat příspěvekod fremantle 11. 5. 2015 11:22

Tak v podstatě ono nyní není asi nic jednoduššího než začít obchodovat na Valutomatu, když tam nyní nemáš žádné poplatky, tak by šlo čistě jen o to, jaký spread si tam nastavíš a můžeš se tedy chovat jako směnárna... tedy si můžeš vyzkoušet i tu psychologii, jestli bys ustál to, že kurz cizí měny za den poskočí dolů třeba 1-2 % - nebo naopak - a je dost možné, že díky nižší pružnosti nabídky budeš v určitý okamžik moct měnu levněji koupit nebo prodat u nějaké devizovky nebo směnárny s nízkým spreadem (do 1 %) a obratem cizí měnu zobchodovat u Valutomatu... (párkrát se mi to taky takhle povedlo).

-- 11. 5. 2015 12:24 --

msimcard píše:V 1 dni, kdy pokud vím, tak směnárny kurzy nemění, tak se to dá tzv. otočit ne?

Ale mění, dobré směnárny jedou za obvykle za aktuální středový kurz s nějakým spreadem (třeba i malým - do 5 haléřů od středu), ale aktualizují kurz třeba každých 15 minut.

A ty co nemění celý den, nejsou dobré směnárny (spread mají třeba i 3 % - skoro už jako banky).

Pokud by nastal nějaký významnější pohyb na trhu jako ne tak dávno v případě CHF, tak bys měnu někde možná stihl směnit ve svůj prospěch, ale takto významné pohyby (několik procent za den) na trhu málokdy nastávají (a když, tak jde spíš o nějaké exotické volatilnější měny, ale ty bude spíš problém vůbec zobchodovat - buďto mají vyšší spread i ve směnárnách nebo hotovost není k dispozici vůbec, atd.)
fremantle
Inventář

Odeslat příspěvekod houghs 11. 5. 2015 13:20

Jsem přesvědčen, že směnárna s malým spreadem (do 50 hal nákup-prodej) s celodenním zafixovaným kurzem neexistuje. Brzy by zbankrotovala. A u směnáren se spreadem 3%+ se takto vydělat nedá.

Já tipuju, že tazatel ke svému nápadu přišel tak, že z cesty zbyly nějaké dolary, u kterých výrazně v poslední době vzrostl kurz a ty pak se ziskem prodal. To je ale náhodný jev a kupovat dolary proto, že za měsíc mohou být o dvě koruny dražší, určitě není rozumný nápad, na 99% by takový obchod skončil mínusem. Někteří dolaru předpovídají růst až k paritě s eurem, ale stejně tak se může hranice 1,10 $/€ stát hranicí, za kterou s ohledem na ekonomické reálie se dolar bude těžce dostávat. Problémem jsou vysoký rozpočtový a hlavně obchodní deficit a negativní vliv vysokého kurzu dolaru na americkou ekonomiku. To samé platí i pro libru.

Ještě bych dodal, že tzv. krátké obchodování s měnami a komoditami s využitím tzv. pákového efektu patří k tomu nejriskantnějšímu způsobu investování. Od toho ruce raději pryč.
houghs
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Jack111 11. 5. 2015 15:31

msimcard píše:Přijde mi, že stačí jen vysledovat vhodný kurz a i během dne směnit v jednom ústavu a následně v jiném výhodně(za vyšší kurz) prodat(podotýkám, že jde o veřejné nabídky, žádní podvodníci atd.) Samozřejmě jsou na to potřeba vyšší částky, aby to dávalo smysl.
Uvede mi někdo v omyl, že tak jednoduché to není? Je zde někdo, kdo se tímto zabývá? Opravdu mi to docela zaujalo, ale na druhou stranu se mi nezdá, že by to bylo až tak snadné.

Děkuji za komentáře

Ano, až takhle jednoduché to je. Stačí jenom levně koupit a draze prodat.
Jak zjistit, kdy je to levný a drahý je už docela oříšek, ale kdo umí, hlady neumře. 8-)

Hádám, že zkoušet něco jako arbitráž ve směnárnách při nějakých velmi občasných větších pohybech skončí brzo domluvou od Ukrajince.
Jack111
Diskutér

Odeslat příspěvekod retron 11. 5. 2015 17:37

spekulace na kurz měny je snad ta nejrizikovější vůbec
(teda pokud nemáte doma singrovky :D )
retron
Přeborník

Odeslat příspěvekod msimcard 11. 5. 2015 21:45

Díky za komentáře. Nemůžu si pomoct, ale vidím tam jeden poměrně velký "problém". Nechci to sem zatím psát, ale dnes jsem to opět testoval a opět ziskový. Samozřejmě zatím testuji jen v symbolických částkách, ale kdyby si s tím někdo dal práci, tak by se tím určitě přivydělávat dalo.
Jinak s USD jsem neobchodoval.
msimcard
Nadšenec

Odeslat příspěvekod libol 12. 5. 2015 06:34

Hele já jsem tu kdysi taky děla - dokonce přeshraničně ;-) Ale zvaž - OK píšeš, že jsi ziskový - kolik procent? Kolik času ti zabere obejití a porovnání nabídek? S jak velkou hotovostí bys musel přijít, aby se ti to aspoň trochu rentovalo? Jak dlouho budeš moc schodit do té směnárny, než jim to docvakne a vydělají radši sami?
Pokud je budeš držet "přes noc" neseš docela velké kurzové riziko. A mimochodem jsem z malého města, máme celkem slušnou směnárnu na náměstí, ale mění kurzy i 3x denně
Rozhodně to možné je - obdobně se dá obchodovat s akciemi, komoditami ....
libol
Diskutér

Odeslat příspěvekod msimcard 12. 5. 2015 09:11

Pohybuji se v Praze, takže tady je směnárna na každém rohu. Velké úskalí pro směnárny, které potencionálním obchodníkům s měnou nahrává do karet vidím v haléřovém vyrovnávání a zaokrouhlování.
msimcard
Nadšenec

Odeslat příspěvekod soban 12. 5. 2015 13:40

msimcard píše:Díky za komentáře. Nemůžu si pomoct, ale vidím tam jeden poměrně velký "problém". Nechci to sem zatím psát, ale dnes jsem to opět testoval a opět ziskový. Samozřejmě zatím testuji jen v symbolických částkách, ale kdyby si s tím někdo dal práci, tak by se tím určitě přivydělávat dalo.

A jak dlouho to budeš dělat než tě směnárníci odhalí? A ono je rozdíl vyměnit za 1000kč a vydělat když to přeženu 1kč a co to udělá když budeš chtít vyměnit 1 000 000 000 aby jsi něco vydělal?

Já to řeknu jak dostaneš přes hubu a budeš okraden!

Kdyby to bylo tak jednoduché tak se tím budou lidi živit :-)
/----------------------------------------\
| Petr Šobáň |
| Olomouc |
\----------------------------------------/
soban
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod msimcard 12. 5. 2015 16:02

soban:
Nepochybuji o tom, že se tím někdo živí nebo alespoň pokouší živit. Já to beru jen jako zajímavé zpestření. Nepotřebuji na tom vydělávat statisíce. Mně stačí jednou za čas pár stovek na dražší oběd atd.
Nějak ale nechápu tvoje myšlení, že ten kdo disponuje s vysokými částkami, tak si koleduje o to dostat přes hubu.
msimcard
Nadšenec

Odeslat příspěvekod Jack111 12. 5. 2015 16:27

Já jsem úplně nepochopil, kde je ten tvůj objev.
V jedné směnárně koupíš směníš třeba 25 korun za dolar a přejdeš ulici a vyměníš v jiné 1 dolar za 25,1 korun? To je arbitráž. Žádný riziko. U větších částek bych se bál možná majitelů, ale když ty kurzy takhle maj...
Nebo ráno směníš 25 korun za dolar a večer se cena změní a vyměníš dolar za 25,1 korun? Pak je to normální spekulace a nechápu, proč to děláš s fyzickými penězi bez páky, když je to pro tebe tak snadné.
Nebo jinak?
Jack111
Diskutér

Odeslat příspěvekod LuiS_666 12. 5. 2015 16:46

delá/delalo to mnoho lidí samozrejme v kombinaci s dolary/eura/libry

Samozrejme v arabsko/ukrajinskom prostredí by som bol opatrnejší.
LuiS_666
Nadšenec

Odeslat příspěvekod houghs 12. 5. 2015 17:04

A nebylo by moudřejší čas strávený pobíháním po směnárnách a hlídáním kurzů strávít smysluplnější prací bez rizika ztráty peněz? Takto ještě nikdo nezbohatl.
houghs
Mírně pokročilý

Další stránka