Jaký běžný účet zvolit?

Běžné účty, spořicí vklady, termínované vklady, studentské účty, platební karty, přímé bankovnictví

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod Jako3 30. 8. 2015 08:45

Zdravím, přecházím od velké banky k menší, rozhoduji se mezi:

1) mBank - mKonto
2) AirBank - Běžný účet s Malým tarifem
3) EquaBank - Běžný účet
4) Fio - Běžný účet bez poplatků

Chci vedení a běžné transkace zdarma - bez podmínek nějákých obratů, placení kartama apod. Mám 5 trvaláků a 6 - 10 dalších pohybů na účtu měsíčně, kartu nevyužívám. Zaujala mě teď akce od mBank (500kč k založení+2%úročení) někde jsem ale vyčetl, že podmínkou je nějáký ten měsíční obrat kartou.

Má někdo obdobné nároky na účet jako já a zkušenosti s některým z výše uvedených?
Jako3
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod soban 30. 8. 2015 09:03

1) mBank - NE!

Měl jsem to a nebylo to špatné, ale podle mě to teď jde hodně skopce zavádějí se omezení poplatky atd ..... nestandartní operace se nedají řešit a že teď dávají větší úrok? Ale na jak dlouho? Zase to osekají.

Jinak nové IB je otřesné! Co fungovalo normálně už nefunguje tak jsem nakonec odešel.

2) AirBank - tak teď jsem zde, mám velký tarif protože vybíráme z různých bankomatů a zda zaplatit 100kč a nebo to nasbírat po 25kč za výběry? Úrok rozumný pokud platíš kartou.

3) EquaBank - nevím taky jsem o ní uvažoval ale asi nebrat když se jim zadrhávají platby i mezi vlastními účty - viz vlákno o EQUA.

4) Fio - taky jsem uvažoval.
/----------------------------------------\
| Petr Šobáň |
| Olomouc |
\----------------------------------------/
soban
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod fremantle 30. 8. 2015 09:36

Založ si všechny a rozhodni se, která ti bude více vyhovovat. Btw. zapomněls na Zuno - tam je vedení základního účtu taky zdarma, stejně pak více možností, co se týče vedení úplně bez podmínek moc není. U mBank se platí za vedení debetní karty, pokud tam nejsou aspoň transakce za 500 Kč v daném měsíci - ale píšeš, že kartu nevyužíváš, nemáš povinnost si ji tudíž sjednávat (nevím sice jak vybíráš třeba z bankomatu, ale to je fuk)...

Stejně všechny uvedené banky mají bez podmínek celkem oničem spořicí účty, pokud vůbec něco nabízí, co je úročeno více než 0,3 % p.a. (Fio), snad teda ještě Air Bank bude mí nyní v základu 1,1 % p.a., ale už i ta nastavila lepší úrokovou sazbu v případě, že klient zaplatí 5x kartou...

Jinak vláken, co se tímto zabývají, je tu už snad několik desítek, stačilo pohledat a našel bys konkrétní zkušernosti, to by ti poskytlo více odpovědí, než zakládání dalšího.
fremantle
Inventář

Odeslat příspěvekod Suky. 30. 8. 2015 13:25

Na ta "lákavá" 2% bych se podíval blíže, je tam nízká částka pro zvýhodněný úrok (max 50 000?) a snad i ten úrok dávají jen omezeně na pár měsíců...
Suky.
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod paty07 30. 8. 2015 21:11

Já musím doporučit FIO. Nevymýšlí extra akce, jede si v zavedených kolejích se základními službami zdarma. Jestli máš v místě, kde se pohybuješ, bankomat, šel bych do toho.
paty07
Diskutér

Odeslat příspěvekod LGA 31. 8. 2015 07:50

soban píše:3) EquaBank - nevím taky jsem o ní uvažoval ale asi nebrat když se jim zadrhávají platby i mezi vlastními účty - viz vlákno o EQUA.

Zkusil jsem teď zkušebně převod běžný-spořící a provedeno okamžitě.
Dřív to byla opravdu bída.
LGA
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod xls 31. 8. 2015 08:37

1) Fio je na základní operace slušný, ale jinak naprostá bída
2) Equa je v danou dobu asi lepší, modernější, podstatně lepší výběry v ČR i zahraničí

Takže já bych šel osobně do Equi. Kromě toho je tam při pár platbách kartou nebo pravidelném obratu i relativně slušně úročený spořák.

A ostatní? mB je varianta jen pro masochisty, AiB toho kromě pravidelného vymývání mozků taky moc nenabízí.
xls
Inventář

Odeslat příspěvekod fremantle 31. 8. 2015 08:52

Equa nemusí být špatná dočasná volba... Dočasná proto, že nemám důvěru v to, že stávající podmínky dlouhodobě udrží. Pak bych tady viděl jen tyto skupiny:

- podmínky dodrží: Fio, Air Bank (možná - nenabízí sice nic moc, už začínají kličkovat z původních slibů výhodných spořicích účtů, ale očekával bych, že aspoň vedení, odchozí transakce, vydání debetky a výběry z vlastních bankomatů zůstanou tak jak jsou)

- podmínky změní k horšímu: Zuno, Equa bank

- podmínky už zhoršila: mBank...
fremantle
Inventář

Odeslat příspěvekod soban 31. 8. 2015 09:47

xls píše:A ostatní? mB je varianta jen pro masochisty, AiB toho kromě pravidelného vymývání mozků taky moc nenabízí.

mBank se zhoršuje a to jejich nové IB je pro masochisty s tím souhlasím. (už jsem pryč a hlavní důvod bylo že se poslední dobou hodně měnily podmínky a nové IB absolutně nefunkční)

AirBank - a co by jsi potřeboval všechny základní věci to umí a pokud potřebuješ více služeb tak jsou tu i kamenné banky s hromadou balíčků, poplatků, slev, že se v tom ani čuník nevyzná. :-)

Jinak podmínky se mění u všech bank, ovšem jde o to jak zásadně.
/----------------------------------------\
| Petr Šobáň |
| Olomouc |
\----------------------------------------/
soban
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod DrumSession 31. 8. 2015 10:00

Vyber si z uvedených bank podle nákladů na výběr z bankomatu, který máš v dosahu a budeš ho používat. Za to je obvykle poplatek, kterému se lze vyhnout (s omezením výše částky) CashBack-em při nakupování.
PENÍZE nebo nepočitatelná LÁSKA ? ŠTĚSTÍ spočívá vědět to, co si vybrat
Nesmíte se bááát a na hlavu si nechat s... Takže? Musíte se ptááát !!
DrumSession
Diskutér

Odeslat příspěvekod chrudimi 31. 8. 2015 10:58

Jako3 píše:Chci vedení a běžné transkace zdarma - bez podmínek nějákých obratů, placení kartama apod. Mám 5 trvaláků a 6 - 10 dalších pohybů na účtu měsíčně, kartu nevyužívám.

Takovéto nároky splní každá z uvedených bank, začnou se lišit až když budete mít nějaké další požadavky třeba na výběr nebo vklad hotovosti, úrokovou sazbu apod.
Varuji ale před mBank, kvůli novému IB a neustálému zhoršování podmínek účtu "navždy zdarma" jsem od nich přešel k AirBank a zatím převážně spokojenost. On i ten úrok 2% je jen na půl roku a do 50 tis.
chrudimi
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod xls 31. 8. 2015 14:22

AiB provedla v posledních měsících tolika změn k horšímu s tolika blbejma kecama, že jsem s ní přestal počítat. To naopak u Equa jsou ty změny s postupem času určitě k lepšímu, např. že zrušili nutnost obratu pro bezplatné vedení.

No a vůbec s nějakými budoucími kroky bank bych si starosti nedělal, to nejde ani odhadovat. Třeba se model Equa ukáže jako udržitelný, zato veksláčtí majitelé u AiB budou potřebovat prachy.
xls
Inventář

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 1. 9. 2015 18:38

Já fandím FIO z důvodu dlouhodobě stabilního ceníku - od roku 2006 žádné negativní změny pro klienty (snad jen výměna karet ČSOB za vlastní na někoho dolehla negatiivně). Málo služeb, ale co mají, funguje.

Pokud nemáš poblíž jejich bankomat, můžeš zkusit Equa, ale té prostě mém problém věřit. Změn v ceníku bylo několik, k tomu nestabilní kurzy. Pokud ti nevadí dělat obrat, tak Sberbank - slušný úrok na spořáku, výběry zdarma i v zahraničí (akorát jsem mimo ČR, tak po návratu poreferuji jak s kurzy), základní služby zdarma, resp. Za obrat 25 000.
PatrikChrz
Administrátor

Odeslat příspěvekod xls 1. 9. 2015 19:01

FIO mělo i slušné úroky na spořicích účtech, kde ty časy jsou.

Nestabilní kurz Equa není v porovnání se stabilně mizerným kurzem FIO + tučné poplatky za výběr.
Kurzy u Sberbank by mě taky zajímaly, zatím jsem si ani nedělal kartu.
xls
Inventář

Odeslat příspěvekod fremantle 1. 9. 2015 19:31

Musím se opakovat už z vlákna o Sberbank CZ, ale kurzy platební kartou Sberbank CZ = kurzy platební kartou ČSOB - vydavatelem je pořád ČSOB a metodika konverze probíhá dle jejich obchodních podmínek (t.j. pro kurzy, které jsou v kurzovním lístku (ČSOB samozřejmě) kurzem deviza-prodej a kurzy, které v kurzovním lístku nejsou se přepočítavají kurzy karetní asociace - dlužno dodat, že taková měna u ČSOB neexistuje, banka totiž vydává na začátku měsíce i kurzovní lístek pro exotické měny ;-) )...
fremantle
Inventář

Další stránka