Možná troche filozofické téma. Když jsem dnes ráno v prohlížeči zadával v reakci na změnu podmínek Airbank zase odchozí platby mezi svými spořicími účty, donutilo mě to trochu se zamyslat nad tím, kolik mě vlastně všechno tohle stojí času a úsilí, vše pořád sledovat a reagovat. Aktuálně mám účet u 8 českých bank, je to normální?
Tady na fóru je určitě většina lidí podobných, podmínky sleduje a reaguje. Ale stojí to vlastně za to? A proč tohle děláme?
Jestli ta většina lidí, kteří tohle neřeší, má účet u jedné klasické kamenné banky, každý měsíc platí cca 150Kč poplatků a na spořícím účtu úrok někde kolem 0.4%, to nakonec nedělá líp. Protože buď máte peněz dost a pak vás ani úrok 1.1% nevytrhne. A nebo peněz tolik nemáte a pak absolutní částka je stejně tak malá, že nemá žádný vliv na váš život.
Takže co za tím je? Je přeposílání peněz mezi spořicími účty choroba? Chorobné kolenovrtství nebo máme retailové bankovnictví jako koníček? Závislost, jako jsou jiní lidé závislí třeba na Facebooku?