výběr účtů

Běžné účty, spořicí vklady, termínované vklady, studentské účty, platební karty, přímé bankovnictví

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod vitek.s 13. 9. 2015 22:43

Dobrý den,

chtěl bych Vás poprosti o radu, kde založit dva účty

-oba tyto účty budou pro mě doplňkové, budou sloužit pro služby popsané níže a nemají na sbe žádnou návaznost, mimo tyto dva účty mám u jiné banky ještě svůj hlavní účet, který na požadované operace využít nemůžu případně nechci :-)

1. běžný účet
- účet bude sloužit pro dvě osoby na drobné platby (běžné nákupy) a měsíčním obratem cca 4-5tisíc Kč
- podmínkou jsou dvě platební karty, ideálně bezkontaktní
- dále pro tento účet požaduji vedení účtu i karty zdarma
- potěšil by mě alespoň nějaký výběr z bankomatu libovolné banky zdarma, ale nevyžaduju

kandidát preferovaný je Equa Bank, ale tam jsem nezjistil, zda je možné mít dvě karty, další v pořadí Air Bank a Fio, Fio mi není sympatická svou politikou proti poplatkům vs kauzou "poplatek za dotaz úřední osoby"

2. běžný účet
- chci nahradit současný účet u mBank (u kterého se mi přestal líbit měsíční poplatek za kartu), který mám pouze kvůli platbám kartou na internetu (přímé platby + paypal), na účtu trvale nedržím skoro žádné peníze a využívám je pouze pro náhodné platby za zboží v eshopech + ebay
- účet tedy musí umět platby na internetu, změnu limitů karty zdarma, vedení účtu a karty zdarma i za předpokladu, že na účtu se trvale budou válet pouze drobné
- kandidáta na účet nemám
vitek.s
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod xls 14. 9. 2015 07:47

Na tohle všechno by mohl stačit 1 účet Fio, tam je to nastavování karet asi nejflexibilnější. To by mohlo být i nejjednodušší řešení.
xls
Inventář

Odeslat příspěvekod chrudimi 14. 9. 2015 07:52

ad 1. k účtu od Equa nelze vydat více než 1 kartu, viz např. jejich FAQ. Takže Air nebo Fio, k oběma lze zdarma vydat 2 karty.

ad 2. např. Air Bank - lze si poslat nebo odložit peníze na spořící účet a přehazovat na běžný jen částku, kterou je potřeba zaplatit nebo založit jen běžný a měnit limit karty do konce týdne na částku, kterou se bude platit, na konci týden se limit vrátí zpět na původní tedy třeba 0.
chrudimi
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod vitek.s 14. 9. 2015 09:42

1) takže spíš doporučujete Fio než Air Bank? Je nějaký důvod?

2) tady můžu defakto zkusit kteroukoli ze tří možností? případně mi ještě do SZ někdo poradil zřídit si u mBank "mRezervu" - tím dosáhnu karty zase zdarma, ale přijde mi to jako drbat za pravým uchem levou rukou.
vitek.s
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod xls 14. 9. 2015 09:50

1) Fio je o něco "kamennější" banka, má stabilnější podmínky služeb a větší rozsah, např. své bankomaty, vklad a výběr hotovosti, použitelné zahraniční platby, atd. Jinak je použitelná i Airbank, tam jen nevím, jak podrobně jdou nastavovat limity.

2) mB bych nebral, čím dál složitější podmínky, nejmizernější kurzy u karet, nesolidní jednání.
xls
Inventář

Odeslat příspěvekod vitek.s 14. 9. 2015 10:10

ok, díky za rady

vidím to následovně

1) založím u AirBank, přeci jen na mě dělá lepší dojem, pobočku bude mít zřejmě i v našem městě, vzhledem k tomu, že tu hledá člověka na místo bankovního asistenta pro pobočku ;) pokud časem Equa umožní mít zdarma dvě karty k účtu, tak nejspíš přejdu, přeci jen těch služeb nabízí víc, uvidíme ;)

2) založím u Fio, vzhledem k tomu, že má trvalejší podmínky mě jistě nepřekvapí poplatkem jako mBank ;) jenom doufám, že na mě nevyrukují něčím jako "poplatek za dotaz úřední osoby"
vitek.s
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod tx999 14. 9. 2015 14:06

Ke 2 by se stalo zamyslet nad tim, jestli si spis neporidit nejakou kreditku:
Neni treba resit posilani penez pred platbou, ale staci to resit jen jednou mesicne s vypisem. Dobrym kandidatem by mohla byt treba Cetelem, ktera by mela podle jinych diskuzi byt za urcitych podminek zdarma a pouzivat kurzy karetni asociace.
tx999
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod drkarel 14. 9. 2015 15:14

U Cetelky nejde volně nastavovat limit. Pro internetové platby však má "virtuální kartu". Taky si nejsem jist, zda někdo nepsal, že nejde propojit s PayPal.
drkarel
Inventář

Odeslat příspěvekod rafael58 14. 9. 2015 16:01

Cetelka a Paypal: jde, ale musi se pred kazdou platbou potvrdit suma a mena v klientske zone
Naposledy upravil rafael58 dne 14. 9. 2015 16:30, celkově upraveno 2
rafael58
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod drkarel 14. 9. 2015 16:23

Jde co? Limit? To asi píšeš o té virtuální kartě, ne?
drkarel
Inventář

Odeslat příspěvekod soban 14. 9. 2015 16:55

Není jednoduší nechat si jeden účet u AirBank jak na drobné platby tak internet....

Já mám na internet limit 0kč a před platbou změním dočasný limit podle toho kolik chci platit, zaplatím a je to, jednou jsem musel dvakrát platit tak po první zvýšení dočasného limitu OK a druhé zvednutí jsem musel nastavit původní platba + nová platba (čili dočasný limit navýšit o novou platbu) a vše taky OK.

Taky se dá nastavit limit pro denní bezkontaktní platby...

Prostě limity jdou nastavovat OK jak dočasné tak trvalé.
/----------------------------------------\
| Petr Šobáň |
| Olomouc |
\----------------------------------------/
soban
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod drkarel 14. 9. 2015 16:58

Tak Cetelem zřejmě s PayPal funguje:

"nově můžete navíc Virtuální kartu používat také v nejrozšířenějších platebních systémech, jako je PayPal, Amazon Payments, Google Checkout, iTunes atd"
drkarel
Inventář

Odeslat příspěvekod eR99 14. 9. 2015 17:48

KK Cetelem s PayPal funguje již delší dobu bez problému.
eR99
Nadšenec

Odeslat příspěvekod PetrAsch 19. 9. 2015 11:43

Proč vláda a banky nemají rády hotovost?
http://jirijansky.blog.idnes.cz/c/47730 ... vosti.html
PetrAsch
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod mluno 24. 9. 2015 15:53

Mě osobně přijde nejlepší Fio. Tam je vedení účtu i karty bez dodatečných podmínek zadarmo. (Zkoumal jsem i nabídky jiných bank a vždy to mělo nějaký háček. Ono nejde o to, že používání účtu něco stojí, já bych spořitelně klidně těch 50 korun dal. Ono jde o to, že úplně stejně stojí i nepoužívání, jak třeba zjistil brácha po ztrátě zaměstnání, a to mu tu výhružku exekucí poslali už u zůstatku mínus 80 korun (pro jeho účet to nebyly ani poplatky za jeden měsíc).)
Tak si to zrekapitulujme:
-Založení účtu je zadarmo, vedení účtu také (je potřeba mít telefon na příjem autorizačních SMS a přístup k internetu (na pobočkách jsou terminály, takže by to mohlo jít i bez něj))
-První a druhá karta pro různé osoby je taky zadarmo
-Zadarmo jsou dále vklady a výběry (nad 1000 Kč) na pobočce, převody peněz zadané přes IB, 10 výběrů z bankomatu měsíčně, změny limitů na kartě (čili člověk po většinu času může mít skoro nulu (např. 500-1000) a navýšit to, když chce plánuje něco platit)
-Výběry z cizích bankomatů stojí 30 korun, ale k nové kartě dostanete 2 zadarmo a pak za každé kartou utracené 4000 jeden výběr až do počtu 5
Platí se za vklad více než 100 kusů mincí denně (ale nic nebrání tomu nosit to tam navícekrát), a podobné věci, k tomu je potřeba si prostudovat ceník. Asi nejvíc mi vadí, že se platí za změnu PIN (myslím že v rámci bezpečnosti by měla být 1x-2x do roka zadarmo), takže jsem ho ještě neměnil.
Osobně jsem za dva roky nedal na poplatcích ani korunu.

Co mě třeba u Fio vadí je, že posílá nové podmínky v předvečer jejich platnosti (obvykle tak v 19 hodin) ještě s komickou poznámkou, že pokud se mi nelíbí, můžu jim osobně na pobočce vypovědět smlouvu před začátkem jejich platnosti. Zatím byly změny spíš ve prospěch klienta, ale stejně se mi to nelíbí. Myslel jsem, že banka musí informovat klienta třeba 14 dnů předem.
mluno
Kolemjdoucí

Další stránka