Vrácený cenný balík na fiktivní jméno.

Běžné účty, spořicí vklady, termínované vklady, studentské účty, platební karty, přímé bankovnictví

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod neosobně 1. 10. 2015 16:23

Posílal jsem dobírkou cenný balík o nikoliv nepatrné pojištěné ceně 2 000Kč a protože se jednalo o intimní zboží, nechtěl jsem aby adresát věděl moje pravé jméno. Bohužel adresát odjel do zahraničí(a odmítl řešit pozdržení zásilky apod.) a balík se vrací na moji odesílací poštu. Pošta se pokusí balík vrátit na adresu (která sice existuje, ale prokazatelně tam nikdo nebývá trvale, ale občas přes víkend a nejsem to já ani nikdo koho znám) a dále na této adrese ale ani o víkendu nebývá člověk s jménem a příjmením, které jsem uvedl jako odesílatele, ale úplně jiným jménem. Takže to shrnu: Adresa sice existuje, ale ten člověk ne.
Zajímá mě zda pošta vnutí balík prostřednictvím vhozeného lístu "oznámení o uložení zásilky" člověku , který na té adrese o víkednu někdy bývá , aby si ji vyzvedl přes týden na poště a nebude chtít ověřit jeho totožnost???
Nebo mám nějakou šanci já na vyzvendutí mého balíku na poště, když navíc vlastním podací lístek balíku, jen zkrátka nesouhlasí jméno a adresa odesílatele??? V pošt. podmínkách se konkrétně o dodání vrácené zásilky nic nepíše a prý to obecně spadá do kapitoly "Dodání".

V poštovních podmínkách píší ve čl. 23 "Dodání": cituji
4.
Za zmocněnce adresáta, který je fyzickou osobou (dál
e jen „zmocněnec adresáta

), se pro účely tohoto
dílu považuje fyzická osoba, která způsobem podle odstavce 1 prokáže, že je osobou, kterou adresát
v
hodnověrném písemném prohlášení k
převzetí poštovní zásilky zmocnil.

Nikde jsem nenašel co je přesně to "hodnověrné písemné prohlášení", nepíše se nikde že má být např. ověřený podpis apod. (na infolince ČP mě to ale tvrdili.)
Děkuji.
neosobně
Nadšenec

Odeslat příspěvekod soban 1. 10. 2015 17:43

Když jseš blbej tak jseš blbej.

Když potřebuji něco anonymně posílat zařídím si na poště box pak tam není jméno a zásilka se vrátí do boxu.

Na poště ti to nikdo nedá nesedí jméno a plnou moc nemáš a ani nezískáš.

Jediné řešení je že to předá pošťačka tomu kdo na adrese bydlí pokud ho tam zastihne, na poště mu to nedá protože nesedí jméno.

Takže se domluvit s tím kdo tam bydlí a počkat na doručení, jiné řešení není.

PS. Jinak nevím co to má společného s platebním stykem.
/----------------------------------------\
| Petr Šobáň |
| Olomouc |
\----------------------------------------/
soban
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod DrumSession 1. 10. 2015 17:50

Dobírka je pro odesílatele chachařina... Příjemce Tě může krásně šálit na tvoje náklady.
Asi bych si přidal na nějakou příznivou schránku fiktivní jméno. Vybral lísteček s oznámením, že balíček nedoručili do ruky a čeká na poště. Tam pak zajdeš a jediné co můžeš udělat, je opět zaslat (podruhé poštovné) na adresu a doufat, že to druhá str. převezme. Když nikoliv, tak nejsi schopen prokázat, že jsi opravdu odesilatelem (dle OP). A balíček skončí na hromádce, kterou 1x za rok na poště rozbalí a obsah (maska, korzet a důtky) půjde do dražby či likvidace...
Pokud je to menší pobočka, tak možná (??) půjde něco ukecat...
PENÍZE nebo nepočitatelná LÁSKA ? ŠTĚSTÍ spočívá vědět to, co si vybrat
Nesmíte se bááát a na hlavu si nechat s... Takže? Musíte se ptááát !!
DrumSession
Diskutér

Odeslat příspěvekod neosobně 1. 10. 2015 18:06

soban: Blbej je naopak doporučovat P O Box, adresát jakmile uvidí odesílatele z P O Boxu, tak se může reálně s větší pravděpodobností stát, že zásilku odmítne jako podezřelou...
DrumSession: "Asi bych si přidal na nějakou příznivou schránku fiktivní jméno. Vybral lísteček s oznámením, že balíček nedoručili do ruky a čeká na poště. Tam pak zajdeš a jediné co můžeš udělat, je opět zaslat (podruhé poštovné) na adresu a doufat, že to druhá str. převezme."
...to jsem poněkud nepochopil...balíček už leží na dodací poště a lístek s oznámením o uložení zásilky už adesátovi vhodily do schránky před 10-ti dny...
neosobně
Nadšenec

Odeslat příspěvekod soban 1. 10. 2015 19:16

neosobně píše:soban: Blbej je naopak doporučovat P O Box, adresát jakmile uvidí odesílatele z P O Boxu, tak se může reálně s větší pravděpodobností stát, že zásilku odmítne jako podezřelou...

A proč by ji odmítal když ji čeká a cena sedí, samozřejmě příjemce musí vědět že jako odesílatel bude box, ale to se dozví z stránek kde si to objednal když zaškrtne že nechce aby tam byla adresa sexshopu.
| Petr Šobáň |
| Olomouc |
soban
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod drkarel 1. 10. 2015 19:19

Dle mne jediné možné řešení - domluvit se s tím, co má lísteček na dané adrese, ať zavolá (to bude asi muset fiktivním jménem, nebo jinak zaonačit) na poštu a požádá o opětovné doručení. (Možná by šlo požádat i nějak elektronicky, ale nemám s tím zkušenost. Teď jsem jeden balík do ruky v nějaké aplikaci pošty nechával ihned uložit na poštu bez pokusu o doručení, takže by možná šlo i toto elektronicky zařídit.)

Co navrhuje DrumSession, jsem taky nepochopil. Pokud ano, nemyslím, že by neosobně mohl znovu odesílat něco, co nemůže převzít. Podle mne s tou zásilkou už legálně nemůže nijak disponovat.
drkarel
Inventář

Odeslat příspěvekod xtonda 1. 10. 2015 19:52

Kdyby to ještě nebylo na cestě zpět, lze prodloužit lhůtu uložení. Takhle tě tvoje vypatlanost bude stát dva litry.

P.S. Na oznámení o uložení je akorát podací číslo a podací pošta, rozhodně ne odesílatel, balík ti daj až po zaplacení, takže odesílatele se dovíš až po zaplacení, není tedy důvod aby P.O. Box někoho odrazoval.
xtonda
Diskutér

Odeslat příspěvekod neosobně 1. 10. 2015 20:21

Většina adresátu si balíky obecně vezme přímo od poštáka doma na své adrese a mají možnost kouknout kdo je odesílatel na balíku, pokud tam uvidí P.O.Box nemusí balík přijmout.
Prodloužení doby uložení nic neřeší, protože adresát už nekomunikuje a vypadá to že si i tu cizinu vymyslel.
Nakonec bude nejjednoduší plnou moc obstarat nebo ještě daleko lépe a jednodušeji v jednoduchém tiskopise ČP "Prohlášení zákonného zástupce" vyplnit odesílatele jako svoje dítě do 15let věku. V onom tiskopise není nikde nic o ověřeném podpisu, ale jen podpis zástupce a razítko pošty číslo dokladu totožnosti atd. :-)
neosobně
Nadšenec

Odeslat příspěvekod soban 1. 10. 2015 22:06

Prostě plnou moc nezíská protože ta musí být ověřená. (Pokud se to vyřizuje na poště ověřuje to pošta a jak to chceš na dítě hodit potřebuješ rodný list, nebo ho někde zapsané nebo musí mít občanku.)

Prostě jediné řešení je že se to vrátí na udanou odesílací adresu a tam někdo musí být kdo to převezme (tam to pošťačka může předat i jiné osobě pokud to není do vlastních ruk) jinak není šance.
| Petr Šobáň |
| Olomouc |
soban
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod fremantle 1. 10. 2015 22:30

DrumSession píše:maska, korzet a důtky

soban píše:adresa sexshopu.

Vás taky napadá pořád jen určité charakteristické zboží... :roll: On ale přece posílal úplně něco jiného - vybavení na klystýry: viewtopic.php?mode=like&f=325&p=10625873#p10625873 ;-)
fremantle
Inventář

Odeslat příspěvekod neosobně 2. 10. 2015 09:55

soban:V Poštovních podmínkách nic o dokládání rodného listu apod. k tomu Prohlášení zákonného zástupce není... lze i na netu obecně vygoglit pod hesly typu "převzetí zásilky zákonným zástupcem" apod. Nemusí být dokládáno ani "Oznámení o uložení zásilky na poště". Musí být doložena jen občanka zákoneého zástupce + případně podpořit podacím lístkem a popisem balení zásily a vzhledu apod., které nezná logicky nikdo kromě odesílatele.
neosobně
Nadšenec

Odeslat příspěvekod drkarel 2. 10. 2015 10:01

Vyzkoušej, uvidíš sám. Vlastně vůbec nevím, proč se tady ptáš, když jsi stejně nejchytřejší. :-)
drkarel
Inventář

Odeslat příspěvekod neosobně 2. 10. 2015 15:05

Takže...ověřeno přímov Praze na ČP...napřed se paní vytáčela, že musí býti rodný list dítěte či dítě uvedeno v mém občanském průkaze atd. Tak jsem se zeptal, kde o tom konktétně píší v Poštovních podmínkách. Prý je to toto "hodnověrném písemném prohlášení", tak jsem se jí znova zeptal kde mají písemně uvedeno co to konkrétně je za doklady a kde to mají konkrétně uvedeno v Poš. podmínkách, to "hodnověrném písemném prohlášení". A k čemu tedy na jejich stránkách visí formulář "Prohlášení zákonného zástupce"...paní odběhla se radit výše...nu a pak povídá, že mám pravdu a na cenný balík (která není určen do vlastních rukou) stačí vyplnit to "Prohlášení zákonného zástupce"...
Takže ted mám čím argumentovat a pevně si stát za svým na mé adresní poště...
neosobně
Nadšenec

Odeslat příspěvekod Jack111 2. 10. 2015 19:23

Budeš argumentovat tím, že ti to údajně řekla nějaká ženská v Praze? To je tak dobrý důkaz, až mě mrzí, že u toho nebudu. :D
Jack111
Diskutér

Odeslat příspěvekod neosobně 2. 10. 2015 20:10

Navíc to samozřejmě je uvedeno (resp. není uvedeno jako plná moc) v Poštovních podmínkách ))
neosobně
Nadšenec

Další stránka