Platba kartou v USD, strženo nějak moc CZK

Běžné účty, spořicí vklady, termínované vklady, studentské účty, platební karty, přímé bankovnictví

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod postcd 28. 10. 2015 22:10

Dobrý den,

zkusil jsem zaplatit 28.10.2015 kartou na anglické stránce 150 usd

počítal jsem s kurzem asi 25 Kč na dolar velmi zhruba, tak mě překvapilo, že místo 150x25=3750 Kč mi banka strhla 4500 Kč + nějaké drobné.

zkoušel jsem to u fio i u airbank. obě přes 4500 Kč, jak je to možné? to je kurz 30Kč/dolar a myslím, že něco takového nemaj v kurzovních lístcích.. děkuji
FIO e-broker (převážně dividendové): Alphabet (GOOGL), National grid (NGG), Munich RE AG (MUV2), NextEra energy (NEE), AT&T (T), Bank of Nova Scotia (BNS), Archer-Daniels Midland Co (ADM), Allianz (ALV), BMW (BMW), Walgreens Boots (WBA)
postcd
Návštěvník

Odeslat příspěvekod taylor729 29. 10. 2015 02:18

Urcite zaplacena castka kartou byla $150 ?
Nezapomel jsi treba pocitat postovny a 150 byla cena jen samotneho zbozi?
taylor729
Diskutér

Odeslat příspěvekod knizepan 29. 10. 2015 05:23

Spíš to nebyly USD, ale Libry. :-)
knizepan
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 29. 10. 2015 06:10

Těch možnost je celá řada.
1. Hodnota v USD byla jen orientační, ve skutečnosti mohla být platba stržena v jiné měně (stalo se mi na jednom čínském eshopu, cena uvedena v €, ve skutečnosti strženo v renminbi)
2. Špatně stržená částka - stalo se mi, že jsem měl platit v eur a byla mi stržena částka v gbp ve stejné nominální výši, vyreklamoval jsem to
3. V udáváné ceně něco nebylo (třeba dopravné), co máš na výpise z banky?
4. Nešla platba ještě přes nějakého zprostředkovatele (například PayPal), který by si tam něco připočetl třeba přes kurzovou marži?
PatrikChrz
Administrátor

Odeslat příspěvekod postcd 29. 10. 2015 17:04

Měli jste pravdu, z banky mi napsali, že u transakce je vidět že jde asi o $180. Je to překvapivé, ale zdá se, že ten obchodník (enom.com) má chybu v systému, strhli 180 a připsali 150, už jsem jim napsal. Děkuji za rady
FIO e-broker (převážně dividendové): Alphabet (GOOGL), National grid (NGG), Munich RE AG (MUV2), NextEra energy (NEE), AT&T (T), Bank of Nova Scotia (BNS), Archer-Daniels Midland Co (ADM), Allianz (ALV), BMW (BMW), Walgreens Boots (WBA)
postcd
Návštěvník

Odeslat příspěvekod S474N 29. 10. 2015 17:22

A neni to VAT, respektive DPH?
citát dne: "Kde jde o sekundy, je Policie na místě během několika minut."

"Neozbrojený člověk může před zlem pouze utéct, a zlo není přemoženo tím, že se před ním utíká."
S474N
Inventář

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 29. 10. 2015 17:43

Při posílání do zahraničí by neměly být daně účtovány
PatrikChrz
Administrátor

Odeslat příspěvekod S474N 29. 10. 2015 17:47

Nevis co kde kupoval a ani jakou adresu tam vyplnil :wink:
citát dne: "Kde jde o sekundy, je Policie na místě během několika minut."

"Neozbrojený člověk může před zlem pouze utéct, a zlo není přemoženo tím, že se před ním utíká."
S474N
Inventář

Odeslat příspěvekod soban 29. 10. 2015 18:31

A nepřepočítával se kurz ještě přes jinou měnu? US -> EURO -> KČ

A nebo nenaúčtoval tě to rovnou v Kč tj přepočet provedla banka eshopu přímo na koruny (todle řeším v PL často kde se to snaží strhnout v Kč a musím chtít aby to strhly v PL).
/----------------------------------------\
| Petr Šobáň |
| Olomouc |
\----------------------------------------/
soban
Mírně pokročilý