Platební karta do zahraničí

Běžné účty, spořicí vklady, termínované vklady, studentské účty, platební karty, přímé bankovnictví

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod Vasek06 1. 12. 2024 15:28

Mam R jako jeden z prvnich v CR, za celou dobu protoceno x penez z ruznych karet, smeny E + USD, preposilani, platby v zahranici, neco v krypro... Ani jeden problém za celou dobu.
Vasek06
Nadšenec

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 2. 12. 2024 08:41

V tom to právě je, že ty podmínky nejsou centrální, ale individuálně nastavované pro jednotlivé klienty a s největší pravděpodobností se měnily i ty "výchozí". Když Revolut začínal, nedělal si moc starostí s AML (taky za to dostal později mastné pokuty a hrozilo mu odebrání licence) a tak ty počíteční podmínky byly nastaveny mnohem velkorystejni, než nyní. Takže "early adopters" mají nohem menší šanci na nějaké potíže, než ti, kteří si Revolut přídili později.
Nekupuji si věci, které nepotřebuji nebo které se mi nelíbí, abych udělal dojem na lidi, kteří mě stejně nemají rádi.
PatrikChrz
Administrátor

Odeslat příspěvekod Kinga 11. 12. 2024 18:32

Já si taky zakládal Revolut hned jak to bylo v ČR dostupné... No, zkusil jsem tam z jedné kreditky stáhnout 80 tis. začátkem měsíce a OK. Tak uvidíme co do budoucna.
Kinga
Návštěvník

Odeslat příspěvekod M2M 14. 2. 2025 13:14

Mám CZ Fio kartu k běžnému účtu a pak mám kartu České spořitelny. Kde zjistím nebo podle čeho jakou kartou je lepší platit v německu? Když se dívám na kurzy, tak se mi zdá FIO lepší. Nevím jestli se stržení odráží podle kurzu nebo je tam ještě nějaký další poplatek. Díky za radu.
M2M
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod wit.cz 14. 2. 2025 13:16

Podle mě jsou obě strašné. Poznáš to podle kurzovního lístku dané banky - kurz deviza prodej.
<- Pod obrázkem najdete odkaz na platformu Portu, kde po registraci získáme oba 3 měsíce bez poplatků. Díky, kdo jste využil.
wit.cz
Přeborník

Odeslat příspěvekod hyper9 14. 2. 2025 13:19

@M2M: Založ si účet + platební kartu v Partners bance.

Pokud platíš kartou u obchodníka v zahraničí, tak tam žádný dodatečný poplatek není. Banka ty peníze od tebe dostane v nevýhodném kurzu.
hyper9
Diskutér

Odeslat příspěvekod M2M 14. 2. 2025 13:33

A Partners banka má nějakou výhodu? Tam nevýhodný kurz není?
M2M
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Milos 14. 2. 2025 13:37

Partners banka má ty nejlepší karetní kurzy ze všech bank v ČR.
Milos
Inventář

Odeslat příspěvekod M2M 14. 2. 2025 13:57

A je lepší než revolut nebo je lepší platit revolutem, ta má taky nějakou virtual kartu.
M2M
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod hyper9 14. 2. 2025 14:01

Revolut je horší - má přirážku, zatímco Partners banka má čistý střed a vychází líp.

Podrobněji si to nastuduj v článku
https://www.mesec.cz/clanky/kurzy-plate ... eden-2025/

Tím asi můžeme uzavřít off-topic.
hyper9
Diskutér

Odeslat příspěvekod tester5479 14. 2. 2025 14:07

Alternativou může být EUR účet a směna přes RoklenFX. Není to tak pohodlné jako Patrners/Revolut, ale umí to ČS i FIO.
tester5479
Návštěvník

Odeslat příspěvekod M2M 14. 2. 2025 19:42

Tak už jsem si zřídil účet u Partners banky jak virtual tak fyzickou. Revolut mám taky, když tam prevedu peníze je lepší to převést na eura a platit nebo tam nechat CZK a platit?
Revolut mám pouze virtual kartu nemám fyzickou
M2M
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Milos 14. 2. 2025 20:30

Revolut má o víkendech horší kurzy než přes týden, pokud tedy chceš kartou Revolut platit o víkendu, tak je lepší předem v týdnu směnit CZK na EUR.
Případně můžeš Revolut dobít v eurech pomocí Partners karty, která má ve většině případů výhodnější kurzy než Revolut. Nebo se můžeš na Revolut kartu úplně vykašlat a v cizině používat jen Partners kartu.
Milos
Inventář

Odeslat příspěvekod jir.vesely 14. 2. 2025 23:12

Tahle “zažitá” věc o Revolutu se tady pořád čas od času objevuje a přitom to dávno není pravda. Platby kartou mají přirážku zhruba 0.2% ať je všední den nebo víkend. Směny na účtech mají 0.2% ve všední dny a 0.4% o víkendech a pozor, to ještě u částek od zhruba 1000€. Pro nižší objem je přirážka ještě vyšší. Takže naopak měnit si dopředu pár stovek se vyplatí jenom, když zrovna vhodně zakolísá kurz. Nicméně partners jsou teď tak jako tak lepší.
jir.vesely
Nadšenec

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 15. 2. 2025 09:40

Blbé je, že tyhle informace nejsou nikde oficálně uvedeny a tak zbývá jen testovat, jako to udělal Dalich:
https://www.mesec.cz/clanky/kurzy-plate ... -usetrite/

A tam vychází přímá směna mnohem lépe, než při platbě kartou.
Ve všední den přímá směna přirážka 0,07 %, ale platba kartou 0,44 % proti aktuálnímu kurzu ECB. O víkendu 0,02 % přímá směna a při platbě kartou 1,12 %.

Jenže do toho háže vidle to, že kurz ECB je vyhlašovaný jednou denně, kdežto Revolut určuje kurz k okamžiku provedení. Další, ještě komplikovanější věc je, že Revolut má různé přirážky na různé měny, třeba z oblíbených dovolenkových destinací je hodně "diskriminován" thajský baht.
Nekupuji si věci, které nepotřebuji nebo které se mi nelíbí, abych udělal dojem na lidi, kteří mě stejně nemají rádi.
PatrikChrz
Administrátor

Předchozí stránkaDalší stránka