Zajímavý článek v oblasti bankovnictví

Běžné účty, spořicí vklady, termínované vklady, studentské účty, platební karty, přímé bankovnictví

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod octaviampi 18. 1. 2025 16:14

Tak zrovna ten prechod mame za sebou, tak vim, o cem mluvim.
octaviampi
Diskutér

Odeslat příspěvekod Milos 18. 1. 2025 16:27

A z jakého konkrétního mobilu na jaký jste přecházeli?
Milos
Inventář

Odeslat příspěvekod octaviampi 18. 1. 2025 16:38

Stary Android => iPhone 12. Tentokrat to byl ten snazsi prechod toho technicky zdatnejsiho. Ceka nas “tezsi” pripad.

Puvodni zamer byl, ze vymenim baterku a dostanou muj stary plne vyhovujici telefon. Rovnou rikam, ze pro me je prace s Androidem mozna vetsim utrpenim, protoze to musim zkoumat, ucit se, likvidovat “prodejni” notifikace a celkove se tim zabyvat. Takze proto sice starsi model, ale vcelku zbytecne zcela novy kus. Takove bankovni environmentalne odpovedne opatreni.

Mne by nevadilo, kdyby napsali “nechceme utracet” za dejme tomu verzi pro iOS 15. Vadi mne ten cynismus, vymluvy a oblbovani. Nove verze jsou derave podle me stejne, mozna dokonce vic. Jinak by nedostavaly ty patche, ze…
octaviampi
Diskutér

Odeslat příspěvekod Milos 18. 1. 2025 18:34

U toho "těžšího případu" bych doporučoval zůstat u stejného OS a ideálně u stejné značky telefonu :-)

Jinak ten iPhone 12 je z roku 2020, aktualizace OS u něj skončí pravděpodobně v roce 2026.
Milos
Inventář

Odeslat příspěvekod drummond 18. 1. 2025 18:55

Nejde ani tak o řadu iphonu, jako spíše o to, jakou verzi iOS daný tel zvládne. iPhone 12 ustojí nejnovější iOS 18, tudíž bych se data “podpory” telefonu nebál, dokud zvládá nejnovější iOS. A s iPhone 12 se počítá i pro iOS 19, takže celkem s jistotou bude fungovat za horizont 2026, tím spíše, ze bankovní aplikace v klidu jedou na mnohem starších verzích iOS.
drummond
Diskutér

Odeslat příspěvekod fc70 18. 1. 2025 19:04

Zedna1 píše:Rad bych videl, zda nekdy skutecne/realne doslo k napadeni uctu (s naslednou skodou) diky stare verzi OS (u IB nebo SB).
Banky blokují konkrétní malware, který např. umožňuje vzdálenou správu / zasahování do mobilní aplikace. Ten malware se tam nějak dostal – možná byl systém naprosto bezpečný a uživatel to pečlivě odklikal, možná ne.

Plně souhlasím, že čistě sociální inženýrství, kdy uživatele přesvědčí, aby někam poslal peníze, je asi daleko častější, ale to neznamená, že na bezpečnosti OS vůbec nezáleží.

Je dobře zdokumentováno, jak dlouho vydrží originální Windows XP připojené k internetu, než jsou bez aktivity uživatele napadeny. U starých mobilů to bude nastejno, jakmile se to někomu vyplatí – takže, v jistém smyslu, když banky zabrání používání starých mobilů, tak snižují pravděpodobnost, že ten útok někdo vyvine a bude provozovat. A pak si budou klienti stěžovat, že staré mobily jsou zakázané úplně zbytečně ;-)
fc70
Přeborník

Odeslat příspěvekod jisy 18. 1. 2025 19:14

Milos píše:Já staré rodiče mám, používají tlačítkový mobil, takže nějaké verze OS neřeší.
Kdo používá chytrý mobil, tak pro toho by neměla být žádná velká změna, když přejde z 9 let starého mobilu na nový mobil a nezmění značku nebo typ OS (nepřejde z Androidu na iOS).

Kolik takových lidí ve svém okolí máš, kteří používají 7 až 9 let starý mobil? Jinak v tom článku zmíněná mBank má 800000 klientů a problém se starým OS se dotýká jen 3000 klientů neboli 0,38%, což je podle mě velmi malý počet klientů.

Tak co může být bezpečnější, než potvrzování pomocí SMS na starém tlač. telefonu bez OS ?
Jak už psal @Zedna1 : "99.999% vsech bankovnich skod je pres socialni inzenyrstvi + blbost/nevzdelanost/neinformovast/... klientu"...
Ale jinak, svůj tlač.telefon si pravidelně upgraduji na nový ;-) .
jisy
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod octaviampi 18. 1. 2025 21:18

Milos píše:U toho "těžšího případu" bych doporučoval zůstat u stejného OS a ideálně u stejné značky telefonu :-)

To prave urcite ne. Cizorode prostredi komplikuje prvni i druhy stupen podpory. Obrovskou vyhodou je pak pomerne znacna nemennost.

Kazdopadne abych se vratil k tematu. Nemusi byt vubec lehke okecavat duvody, kdyz maji ruzne banky ruzne pristupy a ve finale je problem hlavne chovani zakaznika.
octaviampi
Diskutér

Odeslat příspěvekod Milos 21. 1. 2025 20:44

Na Měšci vyšel test kurzů platebních karet, vítězem je Partners karta.
https://www.mesec.cz/clanky/kurzy-plate ... eden-2025/
Milos
Inventář

Odeslat příspěvekod Zedna1 27. 1. 2025 13:43

Odchod Raiffeisen a UniCredit z Ruska dál vázne
https://www.novinky.cz/clanek/ekonomika ... e-40505396
Zedňa
Zedna1
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod saabik 29. 1. 2025 09:31

Alpina B3 Touring 2023

Všichni skončíme u Porsche.
saabik
Diskutér

Odeslat příspěvekod fc70 29. 1. 2025 09:47

$TRUMP je děs ale individuálně pochopitelný; tohle mi hlava nebere.

Není s takovým vedením čas přestat sázet na konvergenci se západem růstem kurzu? No uvidíme, co rozhodne celá bankovní rada.
fc70
Přeborník

Odeslat příspěvekod slavo963 29. 1. 2025 12:18

neprojde
slavo963
Inventář

Odeslat příspěvekod LaNov 29. 1. 2025 20:52

Doufám. Když jsem četl "jsem pro, protože jsem investiční bankéř", tak mi hned k tomu naskočilo "a u zavření této pozice už nebudu, tak je mi to jedno, hlavně že za mého působení to poroste"
LaNov
Nadšenec

Odeslat příspěvekod LaNov 30. 1. 2025 21:00

Tak BR z toho vybruslila zásadním a nekompromisním "možná" a komunikace ČNB (která dnes určitě zažila krušný den) TZ, že nic nebudou komentovat, protože správa devizových rezerv je řešena jen v kvartálních a ročních zprávách: https://www.cnb.cz/cs/cnb-news/tiskove- ... idy-aktiv/
Takže nakonec vše uzavřeno vyjádřením guvernérky ECB Lagarde - „rezervy musejí být likvidní, bezpečné a nesmějí být spojovány s podezřením na praní špinavých peněz nebo s jinou trestnou činností“, tudíž v eurozóně bitcoin nehrozí v rezervách ani omylem.
Prostě Michl se opět ukázal jeden z největších propogátorů eura v ČR (neboli normální měnové politiky), jen to asi není úmysl :D
LaNov
Nadšenec

Předchozí stránkaDalší stránka