MONETA Money Bank

Běžné účty, spořicí vklady, termínované vklady, studentské účty, platební karty, přímé bankovnictví

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod culti 14. 8. 2024 15:51

Ani jedno. První den bez úroku. Ale až budeš z Monety posílat pryč, tak ti to vykompenzují posledním dnem.

Jinak, jestli 20:00 nebo 00:00 je tady věčné téma, které se tu debatovalo několikrát, ale s žádným konkrétním závěrem. Myslím, že i v bance o tom ví jen opravdu pár lidí kvůli případnému zneužívání, které by bylo nasnadě, pokud by to nebyla půlnoc.
culti
Nadšenec

Odeslat příspěvekod regin 14. 8. 2024 19:59

Moneta počítá úrok trochu jinak než ostatní banky. Buď počítá denní úrok ze stavu účtu na začátku dne (nikoliv na konci dne jako jiné banky) a nebo poslední den v měsíci už počítá do měsíce následujícího. Obě metody dávají v 99 % případů stejný výsledek. Já osobně si počítám úrok podle první metody a většinou to sedí, ale občas je pár haléřů rozdíl. Takže z toho usuzuji, že správně bude druhá možnost (případně nějaká další, o které jsem neuvažoval).

Každopádně mám vyzkoušené, že když první den v měsíci v "normálním" čase (řekněme mezi 6. a 12. hodinou) vynuluju účet a nechám ho prázdný celý měsíc, že stejně dostanu jeden denní úrok.
Naposledy upravil regin dne 15. 8. 2024 12:10, celkově upraveno 1
regin
Diskutér

Odeslat příspěvekod I_am_Markus 15. 8. 2024 11:06

Ahoj, dnes my schválili kreditní kartu s úvěrem 250k, akorát paní na pobočce mi říkala, že výběry z bankomatů se NEpočítají do bezúročného období... Úplně jsem se s ní nechtěl hádat, vypada, že je si v totmo dost jistá, ale tady na foru čtu, že výběry do bezúročného spadají a i na smlouvě mám u bezúročného období - až 50 dní pro bezhotovostní platby (vyjma příkazů k úhradě), hotovostní platby... Tak se ještě pro jistotu ptám tady, jestli mi teda paní na pobočce opravdu kecala :roll: (asi mě chtěla ochránit od výběrů a vkládání na spořák, možná je to štve, nevím :-D ) nebo jak to je...
I_am_Markus
Návštěvník

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 15. 8. 2024 11:16

Ono je to v zásadě jedno, protože výběr z bankomatu je u Monety zpoplatněn 1 % z vybírané částky, takže "akce spořák" nedává stejně smysl
https://www.moneta.cz/caste-dotazy/odpo ... vnik-poj-1

Tedy, věřil bych, že to není úročeno (chtít poplatek 1 % a ještě úrok už by bylo dost), ale tak jako tak se to nevyplatí. Ale za 98 korun můžeš otočit přes poštu :D
Nekupuji si věci, které nepotřebuji nebo které se mi nelíbí, abych udělal dojem na lidi, kteří mě stejně nemají rádi.
PatrikChrz
Administrátor

Odeslat příspěvekod I_am_Markus 15. 8. 2024 11:43

Aha... tak to vubec nevim, ale to je v tom pripade nejaka novinka, protoze minuly mesic se tady resily ty vybery a nikdo o 1% poplatku teda nepsal...
I_am_Markus
Návštěvník

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 15. 8. 2024 11:55

A neřešilo se to u jiné banky? Ona každá banka má jiné podmínky. Teoreticky může být i jiná podmínka u různých karet.

Třeba Hello Banka úročila i platby na poště :D
Nekupuji si věci, které nepotřebuji nebo které se mi nelíbí, abych udělal dojem na lidi, kteří mě stejně nemají rádi.
PatrikChrz
Administrátor

Odeslat příspěvekod I_am_Markus 15. 8. 2024 12:07

Ne je to tady na strane 544-545. Akorat to byl Cervenec... ale ze by za mesic zmenili podminky? Navic o zadnym poplatku 1% z platby nevim, ve smlouve mam pouze poplatek 49 CZK za vyber z bankomatu, coz by mi stacilo - vybrat 200k. To by bylo i levnejsi nez pres postu...
I_am_Markus
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Roman1989 15. 8. 2024 14:06

vybíral jsem v červenci z bankomatu za 200k za poplatek 49kč a spadá to do bezuročného období. Nebo je nějaká změna?

Poplatek 1% za bankomat má pouze podnikatelská KK Monety.
nabízím referral: Revolut, ČS, KB, Raiffka, mBank (prsten pro vás za 1kč), IBKR (za který dostanu 200 usd a Ty až 1000 usd).
Roman1989
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod kecinzer 16. 8. 2024 08:01

Mám kreditní kartu Money Card Smart a výběry hotovosti spadají do bezúročného období. Výběr stojí 49 Kč v jakémkoliv bankomatu a žádné 1% z výběru se neplatí.

Předpokládám, že kdyby změnili podmínky, dají to klientům vědět s dostatečným předstihem.
kecinzer
Nadšenec

Odeslat příspěvekod DrumSession 16. 8. 2024 19:27

Pro INFO
U Spoření E, Spoříto E, Spoření F v případě zůstatků do 1 000 000 Kč činí nově výsledné zhodnocení 3,5 % p. a.
Úrokový bonus garantovaný do 30.09.2024 činí nově 0,95 % p. a.
Standardní úroková sazba 2,55 % p. a. se nemění.
Zůstatky nad 1 000 000 Kč stále úročíme sazbou 0,5 % p. a.
Pro získání atraktivního úrokového bonusu není třeba plnit žádné podmínky.

U Spoříto F, Spoření G, Spoření H v případě zůstatků do 1 000 000 Kč činí nově výsledné zhodnocení 3,5 % p. a.
Úrokový bonus garantovaný do 30.09.2024 činí nově 2,5 % p. a.
Standardní úroková sazba 1 % p. a. se nemění.
Zůstatky nad 1 000 000 Kč stále úročíme sazbou 0,5 % p. a.
Pro získání atraktivního úrokového bonusu není třeba plnit žádné podmínky.

U Spoření Active činí nově výsledné zhodnocení pro celý zůstatek až 3,9 % p. a. [pro červencové odmítače až 4,0% p.a.]
Úrokový bonus garantovaný do 30.09.2024 činí nově 2,5 % p. a.
Standardní úroková sazba 1 % p. a. se nemění.
Pro získání dodatečného bonusu za aktivitu ve výši 0,4 % p. a. se podmínky nemění. [platba 10x/M, příjem 25 tKč/M]

Pokud s navrhovanou změnou nesouhlasíte, máte možnost písemně vyjádřit svůj nesouhlas a současně bezúplatně a s okamžitou účinností vypovědět svůj závazek ze smlouvy.
PENÍZE nebo nepočitatelná LÁSKA ? ŠTĚSTÍ spočívá vědět to, co si vybrat
Nesmíte se bááát a na hlavu si nechat s... Takže? Musíte se ptááát !!
DrumSession
Diskutér

Odeslat příspěvekod I_am_Markus 17. 8. 2024 12:18

kecinzer píše:Mám kreditní kartu Money Card Smart a výběry hotovosti spadají do bezúročného období. Výběr stojí 49 Kč v jakémkoliv bankomatu a žádné 1% z výběru se neplatí.

Předpokládám, že kdyby změnili podmínky, dají to klientům vědět s dostatečným předstihem.

Super, díky za info. A pro info - konkretne u Kauflandu ta akce na kreditce 5% plati vcetne nakupu darkove karty :)
I_am_Markus
Návštěvník

Odeslat příspěvekod drkarel 17. 8. 2024 13:59

Nákup dárkové karty projde s doměnou všude - prakticky nyní vyzkoušeno Penny, LIdl, Kaufland.
drkarel
Inventář

Odeslat příspěvekod sayen 18. 8. 2024 14:12

regin píše:Moneta počítá úrok trochu jinak než ostatní banky. Buď počítá denní úrok ze stavu účtu na začátku dne (nikoliv na konci dne jako jiné banky) a nebo poslední den v měsíci už počítá do měsíce následujícího. Obě metody dávají v 99 % případů stejný výsledek. Já osobně si počítám úrok podle první metody a většinou to sedí, ale občas je pár haléřů rozdíl. Takže z toho usuzuji, že správně bude druhá možnost (případně nějaká další, o které jsem neuvažoval).

Každopádně mám vyzkoušené, že když první den v měsíci v "normálním" čase (řekněme mezi 6. a 12. hodinou) vynuluju účet a nechám ho prázdný celý měsíc, že stejně dostanu jeden denní úrok.

Dopočítávám si úrok zpětně u Monety ,protože jde o úrok i 20K. Takže pravda je opravdu ta, že poslední den v měsíci se úrokově počítá až do dalšího měsíce, ale je pravdou ,že rozhodný čas pro denní úrok není ráno ale klasicky půlnoc. Mnohdy jsem peníze převáděl okamžitou platbou odpoledne i pozdě večer a byl úrok započítán.
Je fakt ,že některé banky používají pro denní úrok 1/366 nebo 1/365 ročního úroku a taková Max banka 1/360
sayen
Návštěvník

Odeslat příspěvekod vpe 19. 8. 2024 19:50

Tak Moneta prý bude v září - říjnu rušit pokladny resp. s 5 dnů v týdnu budou otevřený 1,02 ¥ dny v týdnu pokladny… Nevím teda jestli všechny ale asi jenom na menší okresních městech? Nebo i krajských?
<- Investown bonus 750-1000 Kč (nemovitosti, zhodnoceni i 11,5% pa)
<- Patria kod 1000 - klikni na muj nick vlevo
<- Tipli 300 Kč, REVOLUT, … Allegro 200,-
<~ MBank kod 1000,- - Klikni v profilu
<~ XTB 15€ v akciích za reg.
<~ Degiro
vpe
Poslední varování

Odeslat příspěvekod regin 19. 8. 2024 20:01

@sayen
No však to píšu. Pokud se poslední den v měsíci počítá do dalšího měsíce, pak je rozhodný čas na konci dne ve 23:59:59 (24:00). Pokud se počítá poslední den do aktuálního měsíce, pak je rozhodný čas "ráno" v 00:00. Oboje dá v drtivé většině případů stejný výsledek. Jediný problém může způsobit změna úrokové sazby během měsíce, ale i to by asi šlo vyřešit posunutím této změny o 1 den. Chybný počet dnů v roce by způsobil větší chybu výpočtu.

Příklad: Buď budu úrok za srpen počítat od 31.7. 24:00 do 30.8. 24:00 nebo od 1.8. 00:00 do 31.8. 00:00. Oba intervaly jsou totožné.

Poznámka: Neznám banku, které by počítala s 366 dny. Znám banky, které počítají s 360 dny, s 365 dny (např. Moneta) a pak banky, které počítají se skutečným (aktuálním) počtem dnů v roce.
regin
Diskutér

Předchozí stránkaDalší stránka