MONETA Money Bank

Běžné účty, spořicí vklady, termínované vklady, studentské účty, platební karty, přímé bankovnictví

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod MirekM. 30. 10. 2024 08:51

S maminkou nebýváme. Jak jsem psal pálí ji to na její věk úctihodně dobře včetně paměti. Problém je s mobilem, někdy loví SMS z které mně má nadikotovat kód až vyexpiruje a musím poslat novou/nové a stav se pomalu zhoršuje. Z nákupů má nějraději paragony, z kterých si zapisuje u některých výrobků ceny a pak mně hlásí příště o kolik co zdražilo (beru, něčím se bavit musí). Tvrdí, že mně naprosto věří, ale když jsem ji nabízel disponeta v bance (mě), kde lze přidat přes IB, tak zatím raději ne. :-)
Pokud je můj text bez diakritiky, je nadatlený na mobilu ...
MirekM.
Přeborník

Odeslat příspěvekod drkarel 30. 10. 2024 09:43

aaaa píše:Neni. Rodice maji detem verit a ne je kontrolovat.

Jo, a v některých rodinách jsou pak z rodičů bezdomovci. A to, že si je měli lépe vychovat, jsou jen kecy. Sorry, bezmezně důvěřovat se nedá nikomu, vždy je dobrá nějaká pojistka.
drkarel
Inventář

Odeslat příspěvekod Ninaa 30. 10. 2024 11:46

MirekM. píše:Tvrdí, že mně naprosto věří, ale když jsem ji nabízel disponeta v bance (mě), kde lze přidat přes IB, tak zatím raději ne. :-)

Já bych jí trpělivě vysvětlila, že právě teď, když jí to ještě "pálí", by měla udělat opatření do budoucna "pro všechny případy". S její kartou v mobilu jsi přece mohl vybírat bezkontaktně z bankomatů a platit na prověřených eshopech mimo EU (typicky USA a Asie, ty 3D secure nemají). Takže si tě vlastně už tím "otestovala". Jaký argument, kromě nedůvěry, jí tedy může v jejím požehnaném věku bránit udělit dispoziční práva?
Položila bych jí tuhle otázku poté přímo, aby si uvědomila, že nemá kapacitu na pochopení moderních technologií a že v budoucnu nikoho nebude zajímat, když nebude mentálně ok a nebude vše po finanční stránce (spotřeby energií, vody, měnící se výše daně z nemovitostí atd atd) v pořádku.
V 85 nebo kolik mamince je, už asi ví, jaký způsob života vedeš a že možnost, že vyměníš manželku za modelku, která tě přinutí vyluxovat i účet maminky, nebo že propadneš gambligu atd. se blíží nule a je čas na udělení disponenství, aby bylo vše ok ve všech případech. Pokud neudělí disponenství teď, tak v budoucnu už to z 99% neudělá vůbec, s tím je potřeba počítat.
Ninaa
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Ender268 30. 10. 2024 12:42

Ještě bych dodal, že každý měsíc jí samozřejmě můžete vytisknout výpis z účtu - jednotlivé položky tam uvidí a může požadovat vysvětlení, pokud nebude vědět, za co to bylo.
Ender268
Návštěvník

Odeslat příspěvekod culti 30. 10. 2024 15:56

Rad68: Rozumím tomu neřešit každou korunu za běžné spotřební nákupy, ale neřešit kdo a za kolik koupil dům? To buď těch domů máš dalších X a patříš do horních 10 000, (jak říkal jeden z našich bývalých prezidentů) a nebo jsi velmi lehkovážný a může se to snadno vymstít. Už bylo tolik případů, kdy veškeré rodinné vztahy byly zalité sluncem a najednou se kvůli majetku i rodinní příslušníci rozhádali na život a na smrt.
Ne nadarmo se říká - pořádek dělá přátele.

Ninaa: Problém je ten, že málokdo, pokud je mentálně fit, si dokáže připustit, že to jednou tak být nemusí. A ten, kdo už mentálně fit není, tak tomu už to nevysvětlíš.
culti
Nadšenec

Odeslat příspěvekod drkarel 30. 10. 2024 16:12

culti: Pravdu díš. Ale v zásadě si dovedu představit ve vztahu matka - syn jediný dědic, že ty peníze až tak neřeší.
drkarel
Inventář

Odeslat příspěvekod losalamos 30. 10. 2024 21:45

@culti přesně tak to je. Rodiče v podstatě SMSku přečtou (někdy) ale nepochopí a tak je to se spoustou dalších věcí. A je to čím dál tím horší. Vysvětlovat něco je taky mimo. Zkusíš to 6x, pokaždé trochu jinak a stejně se zeptají za 5 minut znovu.
losalamos
Nadšenec

Odeslat příspěvekod octaviampi 31. 10. 2024 01:31

drkarel píše:Jo, a v některých rodinách jsou pak z rodičů bezdomovci. A to, že si je měli lépe vychovat, jsou jen kecy. Sorry, bezmezně důvěřovat se nedá nikomu, vždy je dobrá nějaká pojistka.
Naopak, v tomto ma osobne naprostou pravdu. Nedokazu si predstavit zit s pocitem, ze by mne rodice neverili. Ale to je asi individualni dle charakteru a vztahu s blizkymi.
octaviampi
Diskutér

Odeslat příspěvekod drkarel 31. 10. 2024 07:28

Jasně, mně rodiče věří, ale nejsou všechny rodiny takové. Je pár rodin, kde rodiče darují byt dětem a ty se na ně pak vykašlou, ideálně je ještě vystěhují.
drkarel
Inventář

Odeslat příspěvekod vpe 31. 10. 2024 14:56

Ono úplně stačí, když se ti potomci negramotní někde zadluží a pak na ten byt ( Celek a nebo podíl ) skočí exekutor a vydraží ho i se staříkama. Každý zná film Na samotě u lesa, tam je na to scénka.
Jelikož to řešil už soudce Ooka (hrál ho myslím Donutil), tak tohle schéma je tu od nepaměti.

-- 31. 10. 2024 16:07 --

losalamos píše:@culti přesně tak to je. Rodiče v podstatě SMSku přečtou (někdy) ale nepochopí a tak je to se spoustou dalších věcí. A je to čím dál tím horší. Vysvětlovat něco je taky mimo. Zkusíš to 6x, pokaždé trochu jinak a stejně se zeptají za 5 minut znovu.

Alzheimer v realitě dle posledních studií vzniká i desítky let (20?) předtím, než jsou projevy zjistitelné. Loni jsem slyšel, jak Čeští vědci pěstují mozky mini mozečky velikost snad vlašského ořechu a zkoumají a zkoumají. Dodnes se pořádně neví co je příčina a co je následek, třeba obsah hliníku v …

Tuhle jsem se dozvěděl, že třes Parkinsona je způsoben absencí dopaminu :nenapadne

-- 31. 10. 2024 16:12 --

MirekM. píše:S maminkou nebýváme. Jak jsem psal pálí ji to na její věk úctihodně dobře včetně paměti. Problém je s mobilem, někdy loví SMS z které mně má nadikotovat kód až vyexpiruje a musím poslat novou/nové a stav se pomalu zhoršuje. Z nákupů má nějraději paragony, z kterých si zapisuje u některých výrobků ceny a pak mně hlásí příště o kolik co zdražilo (beru, něčím se bavit musí). Tvrdí, že mně naprosto věří, ale když jsem ji nabízel disponeta v bance (mě), kde lze přidat přes IB, tak zatím raději ne. :-)

To musíš vědět ty, jestli se bojí o peníze, nebo si nepřipouští, že už to bude jenom horší, anebo to chce zvládat, zhorš. krátkodobé paměti je již často příznakem výše uvedeného… Je otázka, jestli někdy ty činnosti umělá nebo ne, 80 letech se těžko někdo, kdo nebyl zvyklý celý život používat hlavu velmi aktivně, tak velmi těžko bude učit něco nového, To zvládají často jen lidi, kteří celý život aktivně trénovali nebo ten mozek rozvíjeli, tak, aby se neztrácely synapse tak rychle…

Ne že by se to dalo trénovat p Sudoku, jak se často mylně 7% říká, ale jsou studie o tom, že někdo s vysokým potenciálem a IQ třeba i po mrtvici klesnou třeba na 90, no ale ten s tím průměrným klesnul poměrově na debilitu. Takže pro kosti svaly i mozek platí to samé… Jak řekl pan doktor, když to nebudete namáhat, tak o to přijdete

-- 31. 10. 2024 16:20 --

MirekM. píše:Když jsem zkoušel přidat před cca rokem DK Monety maminky do mého g-pay, nasměroval mě g-pay do mé app v Monetě a byl jsem v ..., takže bez asistence operátora na infolince to nešlo.

Když cheatuješ, tak to musíš umět. To cos udělal tak pokud by ses přihlásil, tak banka může mít záznam o tom že ses snažil o … :-)) Proste kdyz pouzijes api link ciziho uctu/karty a spustí se ti vlastni ucet/aplikace, tak … to je jasnej red flag. Staci tu apku na chvili odinstalovat a naistalovat apku mamky - to snad jde posefit pres IB (pokud tedy ti da do nej pristup)…

Ps: karta šla někde přidat i přes sms manuálně i přes sms, nevím jak u monety, zkoušet to nebudu. Obecně budto aplikaci anebo pres sms/ib - v apple pay by melo jit vybrat jakym kanalem potvrdis…

-- 31. 10. 2024 16:29 --

Ps: jediný, co mi nešly přidat karty do mobilu (AP) tak virtualni mKarta (Hlásilo to že karta nepodporuje), ostatni sly a nikde se neresi ci ta karta je, asi ani neni jak. Banka asi nema info ze token X je v mobilu Y, kde je i dalsich 20 karet ruznych osob (spekulace),
<- Investown bonus 750-1000 Kč (nemovitosti, zhodnoceni i 11,5% pa)
<- Patria kod 1000 - klikni na muj nick vlevo
<- Tipli 300 Kč, REVOLUT, … Allegro 200,-
<~ MBank kod 1000,- - Klikni v profilu
<~ XTB 15€ v akciích za reg.
<~ Degiro
vpe
Poslední varování

Odeslat příspěvekod Rad68 1. 11. 2024 17:41

Ad culti: Ten dům je 1 (a nevypadá to, že by jich někdy mohlo být víc, protože jsem tak sotva průměr a naprosto jsme se tím vyčerpali), ale je to situace jako píše drkarel, kdy máma už nikoho kromě mě nemá a ví, že bych ji nenechal ve štychu (a přišlo mi, že Mirek to může mít v zásadě podobně).
K Mirkovi: když se brání disponentství (u už nežijících příbuzných jsem zažil totéž a někdy s tím fakt nejde racionálně hnout), tak zkusit jí založit účet někde, kde jdou účty pojmenovat (třeba Air) a mít tak ve svém IB účet s "jejím jménem". Tím pádem se jí pak může vždy dát výpis s jejím jménem (tím nemyslím ji podvést, ale překonat ten psychickej blok, že to není její účet a že není samostatná).
Rad68
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Rop 1. 11. 2024 19:07

Přátelé, to už jinde jste, to je jiná vesnice.
Když nevíš co s tím, tak to zaúčtuj na základní stádo.
Rop
Administrátor

Odeslat příspěvekod drkarel 1. 11. 2024 19:24

Už zase hraješ Osadníky?
drkarel
Inventář

Odeslat příspěvekod octaviampi 2. 11. 2024 13:04

Myslel jsem si, ze uz me nic neprekvapi. Dosel do baraku dopis a Moneta se chlubi vyhodnym sporenim pro BD a SVJ. Maji tam srovnani vynosu mezi bankama, jsou na prvnim miste se 4 %. Ovsem to je jen na ctvrt roku, pak klesaji na 2T repo minus 1,8 p. b., tzn. aktualne 2,45 procenta.

Kazdopadne je hezke, ze krome Fia ma tyto instituce nekdo zajem.
octaviampi
Diskutér

Odeslat příspěvekod LaNov 2. 11. 2024 17:57

Náhodou, mě tímto dopisem jen štvou. Chodí už asi rok pravidelně každý měsíc do všech SVJ, se kterými mám něco společné. U jednoho SVJ se Monety ptali, jestli budou mít účet zdarma, i když je to velký dům s více než 100 příchozími platbami měsíčně a po několika urgencích se dověděli, že "asi ne". Produkt pro SVJ super, ale měli by si ujasnit podmínky ...
LaNov
Nadšenec

Předchozí stránkaDalší stránka