MONETA Money Bank

Běžné účty, spořicí vklady, termínované vklady, studentské účty, platební karty, přímé bankovnictví

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod meme1255 17. 11. 2024 19:34

Bezpečnostní (!) podpora Androidu 7 byla VÝROBCEM ukončena 1.10.2019. Banky jsou spíš blázni, že to podporují…
meme1255
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod LaNov 17. 11. 2024 19:37

Podle údajů z července ( https://www.idnes.cz/mobil/tech-trendy/android-podil-verzi-cervenec-2024.A240731_021140_mob_tech_ada%20) mělo verzi Androidu 7 a nižší pouze 4,6 % telefonů
LaNov
Nadšenec

Odeslat příspěvekod drkarel 17. 11. 2024 19:42

Mám 3,5 roku starý, low-cost telefon s Androidem 12, u kterého začínám uvažovat nad životností. Android 7 je z roku 2016.
drkarel
Inventář

Odeslat příspěvekod losalamos 17. 11. 2024 20:29

Používáte někdo u MMB eurový účet a eurový spořící účet?
Pochopil jsem správně, že mezi těmito účty nefunguje okamžitá platba?
losalamos
Nadšenec

Odeslat příspěvekod MirekM. 17. 11. 2024 20:39

meme1255 píše:Bezpečnostní (!) podpora Androidu 7 byla VÝROBCEM ukončena 1.10.2019. Banky jsou spíš blázni, že to podporují…

Stejná písnička jako u OS na PC a NB, donutit si koupit nové zařízení a staré jinak ještě bez problémů sloužící vyhodit. :-(
Pokud je můj text bez diakritiky, je nadatlený na mobilu ...
MirekM.
Přeborník

Odeslat příspěvekod Jirik74 17. 11. 2024 21:17

Moneta to naznačovala před pár týdny na Penězích, ale nečekal jsem, že to bude tak rychlé. Na druhou stranu: aspoň vás do té aplikace dál pustí, na rozdíl od konkurence. https://www.penize.cz/osobni-ucty/45938 ... o-aplikace
Jirik74
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod meme1255 17. 11. 2024 21:46

MirekM. píše:
meme1255 píše:Bezpečnostní (!) podpora Androidu 7 byla VÝROBCEM ukončena 1.10.2019. Banky jsou spíš blázni, že to podporují…

Stejná písnička jako u OS na PC a NB, donutit si koupit nové zařízení a staré jinak ještě bez problémů sloužící vyhodit. :-(

Každá verze stojí lidi a další zdroje navíc na údržbu. To není nucení, to je prostě o tom, že by ta zařízení musela stát citelně víc a zároveň ještě pořád jde vývoj dopředu.

Když vezmete srovnání Applem, tak tam těch 7 let podpory u zařízení máte. Protože prostě z té ceny už jde udělat výkonově tak dobré zařízení, že zvládá držet krok a zároveň to je ekonomicky udržitelné držet tu podporu.

Obecně držet jakoukoli červenou verzi je (za mě, ryze technicky) bezpečnostní hazard pro uživatele i banku a divím se, upřímně, že si banky, jinak paranoidní ohledně bezpečnosti a regulací, tenhle hazard na sebe berou.
Přílohy
Android.png
meme1255
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod MirekM. 17. 11. 2024 22:02

A co kdyby vývojáři nevyvíjeli každou chvíli novou verzi, ale stávající verzi vylepšovali o novosti a záplatovali několik roků? Jeden tým jedny peníze.
Naposledy upravil MirekM. dne 17. 11. 2024 22:22, celkově upraveno 1
Pokud je můj text bez diakritiky, je nadatlený na mobilu ...
MirekM.
Přeborník

Odeslat příspěvekod meme1255 17. 11. 2024 22:10

A platit je budete z čeho? U Applu a higher-end Androidů to platíte v ceně zařízení, u zbytku byste toto popisované financoval jak?

Ono se často řeší jen cena hardwaru, ale ten software taky něco stojí, i kdyby (u Androidu) licence. Platí(valo) se myslím něco jako 25-40 USD za zařízení za major verzi a nějaký ten update. U levných zařízení prostě není prostor pro výrobce tu podporu zaplatit. Jo, kapitalismus je zvěrstvo, ale jediné jiné řešení by bylo mít jen drahá zařízení, co vydrží dlouho, s přístupem Applu. Bylo by to lepší?

Edit: Doplnění nejde o samotný Android, ale o ty Googlí věci kolem, bez nichž je ten telefon citelně blíž k těžítku. Proto se ty extrémně levné Číny dodávají bez nich…
meme1255
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod octaviampi 17. 11. 2024 22:47

Vinit kapitalismus z toho, ze prinesl masam telefony, v dnesni dobe doslova za par korun?

Jestli mne neco vadi, tak nerozlisovani. iOS patnactka dostala aktualizaci za letosek hned trikrat. Oznacovana je za nepodporovanou. Je to sw fungujici na iPhone 6S…
octaviampi
Diskutér

Odeslat příspěvekod meme1255 17. 11. 2024 22:50

Octaviampi: To byla částečně nadsázka, měl jsem asi líp označit. :)

Co se týče iOS: iOS 15 už totiž je skutečně nepodporovaný, Apple ukončil vydávání bezpečnostních updatů k 16.9.2024 (vydání iOS 18). Obecně Apple podporuje aktuální (iOS 18) a 2 předchozí (17 a 16) verze. Což odpovídá i těm podporám u bank a chápu to nastavení. Nechápu to u těch Androidů (vizte výše).
meme1255
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod aaaa 17. 11. 2024 23:18

Je od Monety naopak hezke, ze klientum s Android 7 pristup do appky neblokuje.
Nokia E50 + 2GB microSD A-Data + Nokia BH 202
aaaa
osobne

Odeslat příspěvekod octaviampi 17. 11. 2024 23:21

Právě když porovnám historické verze reklamního systému a systému, co dostal letos tři patche. Bylo by dobré říct - financujeme jen systémy s vysokým podílem, o bezpečnost nejde. Bral bych to. Takhle je to pokrytectví.

Vnouče si např. už mBančí aplikaci pro první krůčky v bankovnictví na sedmičku iPhone nedá.
octaviampi
Diskutér

Odeslat příspěvekod Abu Simbel 18. 11. 2024 06:09

Jen pro info hlasim: Po poklesu sporiciho uctu z 3,7 na 3,5% jsem prevadel vsechny prostredky pryc a zadnou retencni nabidku jsem nedostal.

Ad iphone 7 off-topic: Chudak dite, dat mu 8 let stary telefon, starsi nez ono samo, bude s tim ve skole akorat pro smich.
Abu Simbel
Návštěvník

Odeslat příspěvekod _vpa 18. 11. 2024 06:35

meme1255 píše:...

Ono to ukončení podpory není takhle ostře ohraničené. Systémy mají více vrstev a ukončení vydávání bezpečnostních aktualizací pro systém neznamená ukončení vydávání bezpečnostních aktualizací.

Apple se ale pojetí ukončení podpory hodně blíží, tam ty bezpečnostní aktualizace na starší systémy jsou již jen náhodné a spíše inspirované soudním sporem či fakt velkým problémem. Důležitější je ovšem ukončení podpory starších systémů v Obchodě a vývojářů. Tam to potom znamená, že pokud si uděláte na iZařízení reset a chcete instalovat znovu, tak nenainstalujete. Ještě to může být zkomplikováno neplatností certifikátů, pak ani podporované aplikace nemají šanci a výkonné zařízení je vhodné leda jako exponát nebo do koše. Prostě to nezprovozníte do alespoň částečně funkčního stavu.

U Androidu je těch vrstev více. Bezpečnostní aktualizace totiž mnoho výrobců u levnějších telefonů a po roce i u těch nejdražších prostě neaplikuje. Proto fungují bezpečnostní aktualizace na vrstvě Služeb Google a to přináší podporu i do levných zařízení za hubičku. Třeba fakt starých verzí hodinek s Androidem pro děti.

O ceně hardware to tedy není, je to o principu fungování celého systému. Reálně tedy sice hardware iZařízení je relativně ještě v pohodě, software prostě není. Zatímco Android ze stejné doby může ve výjimečných případech a aktivní podpory jedinců sice sotva dýchat, ale může běžet na poslední verzi OS, a i ta zařízení bez aktivní podpory výrobce a podpory OS ze strany Google, ještě dokáží běžet na podporovaných verzích z Obchodu. Jakmile to tam Google zařízne, tak jedině aplikace z jiných obchodů, ale nemusí to stále znamenat konec zařízení. A upřímně, pokud to někdo umí a má to zařízení jako jednoúčelové, tak může být zabezpečeno stále na vysoké úrovni.
_vpa
Návštěvník

Předchozí stránkaDalší stránka