MONETA Money Bank

Běžné účty, spořicí vklady, termínované vklady, studentské účty, platební karty, přímé bankovnictví

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod aaaa 26. 10. 2024 06:29

Bohuzel na skutecne podvodniky jsou banky kratke, obtezuji tim jen zakazniky. Podvodnici vyuzivaji ze 100 % socialni inzenyring, na to by se mely banky zamerit, otestovat sve klienty psychotesty a tyhle sve nedokonale a obtezujici postupy pak testovat jen na tech hloupejsich klientech.
Nokia E50 + 2GB microSD A-Data + Nokia BH 202
aaaa
osobne

Odeslat příspěvekod octaviampi 26. 10. 2024 18:53

tmx643 píše:To je fakt komedie. :D Banka zcela správně zablokovala podezřelou transakci, kterou, jak bylo hned na začátku řečeno, skutečně neprováděla majitelka účtu. A ani jí neprováděl disponent. Ano, naštvat to může, ale realita je taková, že to správně systém odhalil, že to neprovádí 85 letá majitelka, ale někdo jiný, možná s jejím vědomím, možná bez něj.
Mám pocit, že část diskutujích má zřízené účty na X svých starých příbuzných a teď mají nas*áno, že se k takovým penězům nemusí jednou dostat. Jinak nechápu, že to nevidíte. :)

Já si nemyslím, že by banka měla jakkoli vyhodnocovat a blokovat “podezřelé” transakce. Pokud je elektronické bankovnictví nebezpečné, tak má banka mít buď síto na blbečky a nebo takto nebezpečné tedy neposkytovat vůbec. A ne postihovat, buzerovat a otravovat všechny. K podvodům beztak totiž dochází na denní bázi.

Stejně tak si nemyslím, že je k čemukoli dobrému hovadina pojmenovaná AML. Podvodům a praní peněz se tím fakt nezabrání. Ale jasný, pořád bude dost troubů, kteří tomu budou trestat.

A ne, fakt nemám ani korunu ulitou na příbuzného.
octaviampi
Diskutér

Odeslat příspěvekod MirekM. 26. 10. 2024 19:42

tmx643 píše:To je fakt komedie. :D Banka zcela správně zablokovala podezřelou transakci, kterou, jak bylo hned na začátku řečeno, skutečně neprováděla majitelka účtu. A ani jí neprováděl disponent. Ano, naštvat to může, ale realita je taková, že to správně systém odhalil, že to neprovádí 85 letá majitelka, ale někdo jiný, možná s jejím vědomím, možná bez něj.
Mám pocit, že část diskutujích má zřízené účty na X svých starých příbuzných a teď mají nas*áno, že se k takovým penězům nemusí jednou dostat. Jinak nechápu, že to nevidíte. :)

Nechtěl jsem, ale nedá mě to. Komediante, když nevíš jak společně s maminkou obsluhuji její účty, tak zde nevymýšlej kraviny.
Maminka nemá z bezpečnostních důvodů nainstalované app. Tedy pokud chce něco provést na učtech jako např. zaplatit obědy, Internet, ... nebo já přeúčtovat nákup, pokud nezafungovala při nákupu mamince její karta přidaná do mého nebo manželčiného g-pay, stáhnout výpisy, abych jí mohl vyřídit Příspěvek na bydlení ... zavoláme si, já se hlásím na svém PC/NB na druhém konci města do IB a maminka mně po telefonu diktuje logovací a potvrzovací SMS, které chodí na její mobil, který má stále u sebe. Tedy z vlastní iniciativy bez spolupráce maminky nejsem schopen s jejími účty nic spáchat, natožtak si ulit peníze. A na to, že má 85+ má perfektní paměť a na svůj věk velmi dobré logické myšlení.
PS: samozřejmě má zákaz diktovat SMS k účtům komukoliv mimo mně a kdybych nebyl v provozu manželce nebo synovi.
Naposledy upravil MirekM. dne 26. 10. 2024 19:52, celkově upraveno 1
Pokud je můj text bez diakritiky, je nadatlený na mobilu ...
MirekM.
Přeborník

Odeslat příspěvekod Rop 26. 10. 2024 19:50

Tak ještě jednou. Senioři jsou často zneužívanou skupinou pro praní špinavých peněz. Vysvětleno již před nedávnem.

Moje babička v 91 letech samostatně jezdila po celé republice, děda v 93 letech věděl zůstatek na bankovním účtu na tisícovky dobře dřív, než se otevřela obálka s výpisem (a to si pohyby a zůstatky nikde neevidoval, protože skoro neviděl). Ale stejně si myslím, že jsou senioři rizikovou skupinou.
Když nevíš co s tím, tak to zaúčtuj na základní stádo.
Rop
Administrátor

Odeslat příspěvekod tmx643 26. 10. 2024 19:55

Pokud ti maminka důvěřuje, což asi ano, proč teda nejsi disponentem účtu, když ona není v kondici ho používat? Proč používáš načerno její přístupy a její kartu? Proč si tu pak vůbec stěžuješ na bezpečnostní zablokování okamžité platby a následně přístupu, když se snažíš poslat peníze pryč? Víš vůbec, jaké všechny podmínky porušuješ? Pak si taky budeš stěžovat, až jí zablokují kartu, kterou vesele proti všem podmínkám používáš nejen ty, ale dokonce manželka, nebo rovnou zruší účet?
tmx643
Diskutér

Odeslat příspěvekod fijosh 26. 10. 2024 19:58

octaviampi píše:Já si nemyslím, že by banka měla jakkoli vyhodnocovat a blokovat “podezřelé” transakce. Pokud je elektronické bankovnictví nebezpečné, tak má banka mít buď síto na blbečky a nebo takto nebezpečné tedy neposkytovat vůbec. A ne postihovat, buzerovat a otravovat všechny. K podvodům beztak totiž dochází na denní bázi.

No, hezkej slaměnej panák, jenže tady k blokaci transakce vůbec nedošlo.

Teď pominu ty opakované pokusy o okamžitou platbu, které behaviorální analýza korektně vyhodnotila jako chování nestandardní pro 85 letou důchodkyni, kterými si ultimátně vlastní vinou zablokoval přístup do IB.

Jediné k čemu reálně došlo bylo, že nešla odeslat okamžitá, ale pouze standardní platba.
Která, hádám, z již zmíněných důvodů vyvolala dodatečnou kontrolu na straně banky a zároveň notifikační SMSku pro kontrolu klientem.

Fakt není nutný hned vytahovat vidle a zapalovat pochodně, stačí si to jen pořádně přečíst a trochu se zamyslet předtím, než začnu dělat závěry o šikaně svobodných občanů tajným bankovním podsvětím nebo co...

MirekM. píše:Maminka nemá z bezpečnostních důvodů nainstalované app...
...
...a maminka mně po telefonu diktuje logovací a potvrzovací SMS, které chodí na její mobil

Jo, to bude určitě bezpečnější :mrgreen: Kromě toho pravděpodobně minimálně na hraně podmínek, ne-li už za hranou...
fijosh
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod MirekM. 26. 10. 2024 19:58

Rope, já tu tvoji první větu nespochybňuji. :-)
MirekM.
Přeborník

Odeslat příspěvekod Rop 26. 10. 2024 20:07

A za mě je třeba přidat doporučení - staň se disponentem. Fakt to nestojí za to, abys musel maminku někam vláčet.
Rop
Administrátor

Odeslat příspěvekod MirekM. 26. 10. 2024 20:10

fijosh: tak poraď, jak má maminka sama provozovat své IB, když je nikdy neprovozovala a není v bankách nijak sběhlá. Nemám odvahu při její schopnosti ovládat mobil jí do mobilu nainstalovat bankovní aplikace jen k vůli potvrzení přihlášení do banky, ostatní by stejně v aplikacích nezvládla a musel bych to páchat při návštěvě u ní já v jejím telefonu (nemá PC ani NB).

-- 26. 10. 2024 21:15 --

Rop píše:A za mě je třeba přidat doporučení - staň se disponentem. Fakt to nestojí za to, abys musel maminku někam vláčet.

Já ji ale nikam nevláčím, nevychází již vůbec ze svého bytu. Mám obavu, že s vyřízením mého disponenství by chtěli její návštěvu v bankách, což je vzhledem její pohyblivosti neřešitelné.
Naposledy upravil MirekM. dne 26. 10. 2024 21:37, celkově upraveno 1
MirekM.
Přeborník

Odeslat příspěvekod fijosh 26. 10. 2024 21:21

Mám obavu, že s vyřízením mého disponenství by chtěli její návštěvu v bankách...

Tak snad by bylo lepší se ujistit, než spekulovat zda by to šlo nebo nešlo a nezkusit tu možnost alespoň prozkoumat. Tj. zajít na pobočku nebo zavolat, vysvětlit situaci a zeptat se, jestli by to nešlo udělat online/vzdáleně. Třeba překvapí a nějak vám vyjdou vstříc. :)

Pokud to nevyjde, není možnost se na Monetu prostě vyprdnout? Je tu hned několik bank, kde lze založit účet online a spravovat disponenty v IB bez nutnosti návštěvy pobočky. (co se mi povedlo narychlo dohledat - např. Air Bank, RB, KB)
fijosh
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod MirekM. 26. 10. 2024 21:55

Dík za typa, maminka má účet v RB a já tam mám účet také, takže dle https://www.rb.cz/podpora/nastaveni-uct ... disponentu by mělo jít mě jako disponenta přidat přes IB maminky bez návštěvy pobočky.
Na Monetu se úplně vyprdnout nemůžeme, neboť manželce po výměně telefonu již RB odmítla přidat maminčinu DK do jejího g-pay (v minulosti to šlo). U Monety tento krok v nedávné minulosti šel provést.
PS: dnes jsme přesunuli do stejné banky téměř celý zbytek ze SÚ Moneta (řádově nižší desetitisíce) bez problémů okamžitou platbou.
MirekM.
Přeborník

Odeslat příspěvekod octaviampi 27. 10. 2024 08:52

Zjevně tady někteří mají blízko k bankám, IT a úřednictvu. Jenže teorie je jedna věc. Až se ti stejní lidé budou starat o nemohoucího, tak vám garantuju, že se velmi rychle přestanou starat o ustanovení VOP a fantazírování nad osobní návštěvou pobočky.

Rop mluví o ohrožené skupině. V tom nejsme ve sporu. Já ovšem říkám, že současná AML buzerace praní peněz stejně nebrání, stejně tak ta ohrožená skupina vesele přichází o peníze. Jen si banky umyjou ruce a stát je zase dotlačí do dalšího stupně regulace.
tmx643 píše:To je fakt komedie. :D Banka zcela správně zablokovala podezřelou transakci, kterou, jak bylo hned na začátku řečeno, skutečně neprováděla majitelka účtu.
fijosh píše:No, hezkej slaměnej panák, jenže tady k blokaci transakce vůbec nedošlo.
Tak hlavně, že se nic nestalo. Dobrou noc.
octaviampi
Diskutér

Odeslat příspěvekod Rop 27. 10. 2024 09:10

octaviampi: Já ale nepíšu nic o tom, že ohrožená skupina přichází o nějaké peníze. To jsme se nepochopili. Já jenom píšu, že ohrožená skupina slouží k praní špinavých peněz. Prostě se jednorázově zneužijí doklady. Podruhé zneužít doklady (po výměně) je už pro profesionálního práče peněz náročnější.
Bavíme se každý o něčem jiném.
Rop
Administrátor

Odeslat příspěvekod drkarel 27. 10. 2024 09:21

octaviampi píše:Zjevně tady někteří mají blízko k bankám, IT a úřednictvu. Jenže teorie je jedna věc. Až se ti stejní lidé budou starat o nemohoucího, tak vám garantuju, že se velmi rychle přestanou starat o ustanovení VOP a fantazírování nad osobní návštěvou pobočky.
Jo, není to s takovým člověkem úplně jednoduché, ale zlepšuje se to - u RB, ČSOB a možná ještě jinde, jde přidat jiného klienta jako disponenta v IB/SB. V ČSOB se mi to podřilo i telefonicky ... ale ten človíček musel asi trochu porušit pravidla - nechal si majitelem účtu schválit, že může komunikovat se mnou a po vysvětlení si zase majitelem nechal schváit daný krok. Toto se mi třeba jednou nepodařilo (slečna si trvala na tom, že může mluvit jen s majitelem účtu) a fakt byla sranda komunikovat přes 80letého prostředníka.
drkarel
Inventář

Odeslat příspěvekod drummond 27. 10. 2024 09:27

Opatření českých bank ohledně AML jsou nic oproti některým zemím EU, kde si v cash nevyberete ani jen tak nevlozite více než ekvivalent 100 tisíc Kc. Bez několika dokladu, od koho mate cash a proc vůbec cash vám ty peníze banka vůbec nepřijme. Dříve či později to dorazí i k nám, tak buďme rádi za stále relativni liberální přístup českých bank.
drummond
Diskutér

Předchozí stránkaDalší stránka