Creditas (banka)

Běžné účty, spořicí vklady, termínované vklady, studentské účty, platební karty, přímé bankovnictví

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod Rop 9. 2. 2022 09:27

Alfréd z hor: viz § 15 odst. 1 písm. c) AML zákona:
(1) Povinná osoba odmítne uskutečnění obchodu nebo navázání obchodního vztahu anebo, není-li to zvláštním právním předpisem vyloučeno, ukončí obchodní vztah v případě, že je dána povinnost identifikace nebo kontroly klienta a
c) má-li osoba provádějící identifikaci nebo kontrolu pochybnosti o pravdivosti informací poskytnutých klientem nebo o pravosti předložených dokladů.

Pokud něco na občanku "domaluješ", tak tím nepřekrýváš pozměněný údaj? Opět upozorňuji, že sankce pro banku může být až 130 000 000 Kč nebo do výše 10 % čistého ročního obratu.
Když nevíš co s tím, tak to zaúčtuj na základní stádo.
Rop
Administrátor

Odeslat příspěvekod minarjo 9. 2. 2022 11:30

To mělo být asi pro @regin a ne pro Alfréda :).
Každopádně mě by ani nenapadlo na občanku pro banku něco malovat, ať už vodoznak či cokoliv. Sám to vnitřně cítím jako pozměnění dokladů, které je trestné. To by tam příště mohl @regin nahradit i jméno, když mu editace přijde košer, ne? :D. Doklad je zkrátka dokladem jen tak jak je, bez úprav.
minarjo
Inventář

Odeslat příspěvekod Alfréd z hor 9. 2. 2022 11:36

Nojo, ale já tam nic nemaluju, ani obrázek neupravuju, natož do něj něco vkládat a pozměňovat jej ... prostě nafotím doklady a pokud je foto čitelné, odešlu. Nikde jinde problém nebyl, jen v Creditas, kde jim foto dokladů nepřipadalo moc dokladově a chtěli ještě dokladovější. Takže jsem nakonec udělal scan dokladů skenerem a toto teprve poté prošlo. No a co to je 130 000 000 Kč, nebo 10% obratu, takové drobné, kvůli tomu bych snad ani nevstal do práce ... :D 8-P
Alfréd z hor
Nadšenec

Odeslat příspěvekod minarjo 9. 2. 2022 12:24

Jak už jsem psal, zpráva od @Rop byla evidentně reakcí na @regin, se o jeden příspěvek přehlédl. To on tam maluje vodoznaky a považuje takovou editaci státního úředního dokladu za normální :(

Creditas není jediná přísná na kvalitu dokladů při online založení, podobně po mě nedávno chtěla znovu vložit OP třeba Expobank. Důvod: nedostatečně čitelné (lehce mázlé) ochranné prvky na lícové straně. Vyřešeno skenerem místo foťáku mobilu. Banky se fakt bojí, aby jim někdo nepodstrčil padělek či třeba doklad s modifikací jména či jiného údaje.
minarjo
Inventář

Odeslat příspěvekod Rop 9. 2. 2022 13:21

Ta reakce měla být na regina :nenapadne

Ale jinak ještě si dovolím reagovat, protože jsem taky povinná osoba dle AML zákona (stejně jako banka, jenom mám některá pravidla jednodušší). Pokud průkaz držím v ruce, tak tu kopii taky hrotím jen do míry "aby to bylo čitelné". Ale pokud to je identifikace na dálku, tak tam jsem nekompromisní. Přece jen 10 mega můžu dostat pokutu i já.
Rop
Administrátor

Odeslat příspěvekod regin 9. 2. 2022 14:08

Však ten "vodoznak" není na úředním dokladu, ale na jeho kopie (skenu). Stejně tak by se dalo říct, že tím naskenováním se pozměňuje úřední doklad, protože se tím odstraní některé ochranné prvky (např. hologram, mikrotext, reliéf, atd.).

Jinak text, pro koho ta kopie je, tam přidávám od doby, kdy po mně chtěl kopii občanky nějaký e-shop (už nevím přesně který). To mi přišlo trochu podezřelé, ale nechtěl jsem, aby mi zrušili účet, tak jsem tam hodil ten text a uložil to černobíle do JPEGu s vysokou kompresí.
regin
Diskutér

Odeslat příspěvekod Clipperton 9. 2. 2022 20:25

Zdravím, děkuju všem za vaše reakce - určitě je to z hlediska bezpečnosti zajímavé téma. Já jsem nakonec uspěl s barevnými skeny 200 DPI, formát JPEG, velikost jednoho skenu cca 90KB, skeny dokladů jsou s "podkladovými" bílými okraji zhruba 0,3 cm. Žádné filtry ani vodoznaky jsem nepoužil. Čitelnost kvalitní (pokud se přímo z občanky údaje strojově přednačítají, nebyla tam jediná chyba) , ale pro reprodukci by to bylo pravděpodobně hůře použitelné.
Clipperton
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod slavo963 9. 2. 2022 21:31

Ja jsem jim poprve poslal foto vyrezu fotky z LCD monitoru(mam doklady a dokumenty ulozene v PC) a neuznali mi to...nechtelo se mi vstat z kresla a hledat dane dokumenty :-D
Ale snad mohli, nevypadalo to nejak nevalidne.
slavo963
Inventář

Odeslat příspěvekod Leeroy Jenkins 10. 2. 2022 12:46

Jen malý dotaz: Založil jsem si spořák u Creditas. Těch max 350 tisíc musím poslat na jednou pro získání toho zajímavého úroku, nebo klidně rozdělit do 3 plateb? Mám peníze ve více bankách, tak jestli to konsolidovat do jedné a až pak poslat.
Hezký den přeji!
Leeroy Jenkins
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Milos 10. 2. 2022 12:59

Můžeš to klidně rozdělit do více plateb z několika bank, ničemu to nevadí.
Milos
Inventář

Odeslat příspěvekod culti 14. 2. 2022 02:02

regin: Nechápu, proč po tobě chtěl eshop občanku. Na to snad ani nemá právo ne?
culti
Nadšenec

Odeslat příspěvekod Rop 14. 2. 2022 08:55

Ono povinných osob dle AML zákona je poměrně dost - viz § 2 AML zákona.
Rop
Administrátor

Odeslat příspěvekod regin 21. 2. 2022 16:42

Nedaří se mi z uložené šablony poslat okamžitou platbu. Není potřeba někde něco nastavit, nebo je to prostě "vlastnost" IB? Když zadám celý příkaz od začátku, tedy vypíšu částku, účet, atd., tak se provede jako okamžitá, ale když si vyberu šablonu, tak se platba provede jako standardní. Jedině když třeba odmažu číslici v účtu a pak ji zase dopíšu nebo změním datum na zítra a pak zpátky na dnešek, tak se přepne na okamžitou.
regin
Diskutér

Odeslat příspěvekod jisy 21. 2. 2022 18:51

@regin: Teď jsem cvičně poslal přes novou šablonu symb.částku do AirB - platba se provedla jako okamžitá.
- nebyla překročena maximální částka pro okamžitou platbu ?

Doplnění: Tak Creditas tam má zřejmě chybu: když jsem zkusil platbu zopakovat platbu z uložené šablony po novém přihlášení - už se mi okamžitá platba automaticky nenabídla, jedině (jak píšeš) po úpravě šablony ...

Doplnění 2: Nepomůže, ani když cílový účet označím jako důvěryhodný ... :-\
jisy
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod iglooo 21. 2. 2022 21:54

Je to chyba. Podobně jako chyba, která nastane, když se po předvyplnění formuláře ze šablony smaže některá číslice z data splatnosti :-).
iglooo
Diskutér

Předchozí stránkaDalší stránka