Creditas (banka)

Běžné účty, spořicí vklady, termínované vklady, studentské účty, platební karty, přímé bankovnictví

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod sNOWu 1. 5. 2022 18:55

druhý spořící účet + mi přes apku založit nejde. Píše mi, že můžu mít jen jeden
sNOWu
Návštěvník

Odeslat příspěvekod obbr 1. 5. 2022 18:56

K úroku 3,6 % do 350 tis. Kč a k 2,1 % nad 350 tis Kč nyní navíc získáte v rámci AKCE úrokový bonus na nové vklady
Tohle je v appce uvedeno. Ještě zřejmě tedy neaktualizovali appku. Mají to blbě udělané, že v aplikaci to vybízí k založení, ale teď jsem to zkusil a zařvalo to na mě, že už tento produkt mám. V IB to alespoň mají ošéfované, že se nabízí jen produkty, které je možné založit.
obbr
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod zvirek 2. 5. 2022 12:01

Rušil jste někdy někdo dětský ( spořící ) účet u Creditas Richee Junior ?
Prootže na něm před pár měsíci dávali dobrý úrok - do částky 350 tis., založil jsem ho synovi ( 10 let ), šoupnul na něj 350 tis. Te´d mají pořád úrok 3,6%, takže jsem chtěl peníze přesunout jinam,ALE ouha. Převody jsou limitovány částkou 2 tisíce ( kvůli dítěti ), ale ani jako disponent nemám možnost limit zvýšit.
Infolinka trvdí, že výpověď účtu je třeba provést na pobočce. Tak jsme s manželkou raději oba, hezky s rodným listem syna frčeli do MB na pobočku. Slečna na nás valila bulvy, jakože kolik tam máme a že to bude problém, a že to nikdy nedělal. Volala kamsi do centrály, tam také nevědí zda je možné jednoduše provést výpověď, tak jsme jen podali písmenou žádost. Prý se jedná o to, že peníze jsou dítěte a tedy je nutné prokázat, že budou použity pouze ve prospěch dítěte. Jinak o tom rozhoduje soud.
Takže bomba, to na hlavních stránkách, když lákají na účet npasánoi samozřejmě není, jen je to zmateně uvedené kdesi malým písmem ve všeobec. podmínkách na stránce xy - dost daleko, abyste si toho nevšimnuli. Syn tedy vlastní účet, ale k penězům nemůže (pouze výběr 2 tis měsíčně ), já jako zakladatel a disponent, který tam může vkládat kolik chce, ale vybrat nemohu nic, ani účet zrušit a peníze převést jinam. Takže banka má naše peníze, ke kterým nemůže ani vlastník účtu ( nezletilý ), ani disponent (rodič ). Je toto vůbec možné ????
Poraďte, jak to vyřešit, předem díky za návrhy.
zvirek
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod peter23p 2. 5. 2022 12:26

Před pár dny o tom vyšel článek zde https://www.penize.cz/sporici-ucty/4336 ... t-je-tezsi
peter23p
Diskutér

Odeslat příspěvekod iglooo 2. 5. 2022 12:37

Počkat 8 let, pak se to vyřeší samo. :nenapadne
iglooo
Diskutér

Odeslat příspěvekod Milos 2. 5. 2022 12:38

@zvirek: Zákon chrání majetek nezletilých dětí, proto není možné rušit dětské účty jen tak, podobně to funguje třeba u rušení stavebního spoření napsaného na dítě. Pokud se zrušením souhlasí oba dva rodiče, tak v naprosté většině případů není potřeba rozhodnutí opatrovnického soudu. Nicméně mě překvapuje, že Creditas přesně neví, jak zrušit jejich vlastní bankovní produkt.
Milos
Inventář

Odeslat příspěvekod franko_cz 2. 5. 2022 12:48

To zrušení produktu je to nejmenší, horší je, když jsou na něm prostředky :) Za mě je to po právní stránce naprosto v pořádku. To je účet pro děti, ne na odlejvání financí rodičů.
franko_cz
Diskutér

Odeslat příspěvekod Mufinmufi 2. 5. 2022 12:48

§ 898 odst. 4 NOZ nedávno prošel novelizací (novelizováno zákonem č. 192/2021 Sb.). Již se v daném případě nejedná o neplatnost právního jednání (pokud nepůsobí dítěti újmu). Pokud se ale banka postaví na hlavu bude to problém.

O souhlasu 2 rodičů, který by tohle prolomil slyším poprvé. Možná nějaké interní procesy konkrétní banky.
Funkční odkaz pro 500 Kč za vytvoření účtu u Maxbanky, 100 EUR na Degiro, 5 GBP na Curve, až 1.000 USD v akciích na Interactive Brokers a -10% na provizi na krypto Binance (klikni na přezdívku => Mufinmufi <= u tohoto příspěvku).
Mufinmufi
Diskutér

Odeslat příspěvekod zvirek 2. 5. 2022 12:54

franko_cz píše:To zrušení produktu je to nejmenší, horší je, když jsou na něm prostředky :) Za mě je to po právní stránce naprosto v pořádku. To je účet pro děti, ne na odlejvání financí rodičů.

Ano, s tím nemám problém, tak ať ale dítě může s těmito prostředky nakládat, což nemůže. Takto zůstáváají k dsipozici bance, a to je špatně. Těžko mi pak doplatí za 8 let co by bylo na úrocích jinde, kde jsou vyšší ....
zvirek
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod peter23p 2. 5. 2022 13:23

Tak podle zákona se jako zákonný zástupce máte starat s péčí řádného hospodáře takže argument že jinde je na úrokách více je na místě ovšem musí být i ten druhý účet vedený na dítě takže to problém pouze přesouvá jinam.
peter23p
Diskutér

Odeslat příspěvekod octaviampi 2. 5. 2022 13:24

Milos píše:@zvirek: Zákon chrání majetek nezletilých dětí, proto není možné rušit dětské účty jen tak

Zákon nic nechrání, je to zmetek rozpinaveho statu.
octaviampi
Diskutér

Odeslat příspěvekod Mufinmufi 2. 5. 2022 13:34

Pokud se banka zašprajcuje, tak nezbyde než se obrátit na soud. Ten jmenuje nezletilému dítěti kolizního opatrovníka (dle složitosti nejspíše jen pracovnice z OSPOD) a rozhodne o návrhu.

Převod na jiný SÚ je dle mého názoru stále nakládání s prostředky nezletilého.
Funkční odkaz pro 500 Kč za vytvoření účtu u Maxbanky, 100 EUR na Degiro, 5 GBP na Curve, až 1.000 USD v akciích na Interactive Brokers a -10% na provizi na krypto Binance (klikni na přezdívku => Mufinmufi <= u tohoto příspěvku).
Mufinmufi
Diskutér

Odeslat příspěvekod peter23p 2. 5. 2022 13:39

Pokud to bude převod na lépe úročený SÚ na jméno nezletilého tak je to s péčí řádného hospodáře správně a nikdo proti tomu nemůže nic namítat.
peter23p
Diskutér

Odeslat příspěvekod zvirek 2. 5. 2022 13:39

Na kolik mě ta sranda s lítáním po opatrovnických soudech vyjde ? ( Projetý benzín nepočítám ). :grr:

-- 2. 5. 2022 14:41 --

peter23p píše:Pokud to bude převod na lépe úročený SÚ na jméno nezletilého tak je to s péčí řádného hospodáře správně a nikdo proti tomu nemůže nic namítat.

Ne , je to na lépe úročený můj SÚ. Peníze pak budou v dohledné době použity ke splátce hypotéky v době konce fixace, to by snad mohlo být bráno jako vhodné nakládání s porstředky nezletilého, když tam bydlí, ne ?
zvirek
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod iglooo 2. 5. 2022 13:41

zvirek píše:Těžko mi pak doplatí za 8 let co by bylo na úrocích jinde, kde jsou vyšší ....

„mi“ = synovi :idea:
iglooo
Diskutér

Předchozí stránkaDalší stránka