Creditas (banka)

Běžné účty, spořicí vklady, termínované vklady, studentské účty, platební karty, přímé bankovnictví

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod mate59 6. 3. 2024 06:52

Nejde to stále.
mate59
Diskutér

Odeslat příspěvekod technikus 6. 3. 2024 07:22

Už to pustí zadat příkaz
technikus
Nadšenec

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 6. 3. 2024 08:33

Dostal jsem odpověď na kurzy na EUR kartě a nejsem z toho moudrý. Tedy to vypadá, že zaúčtování už není kurzem MC, ale kurzem Creditas. I když dle mých transakcí se to kurzu MC velmi blíží, přece jen jsem tam našel drobné odchylky (v řádech jednotek haléřů).

Pěkný den, pane Chrzi,

reaguji na Vaši zprávu týkající se měnové konverze u karetní transakce, je dobře, že jste se na nás obrátil.

Co se týče transakce EUR kartou, pokud je daná transakce provedená v jiné měně (např. USD), je ke dni zaúčtování (tzn. v blokaci) převedena společností MasterCard jejich kurzem, přesně jak popisujete. Nicméně rozhodný kurz je v den zaúčtování, a ten je ze strany Banky. Z tohoto důvodu může docházet k rozdílu mezi avizovanou konverzí během blokace a tou reálnou konverzí při připsání transakce. Děje se tak z důvodu každodenní aktualizace kurzu, která probíhá vždy v 9 hodin ráno.

Dovoluji si upozornit, že ke konverzi dochází až v den zaúčtování, to znamená, že se nejedná o dvojí konverzi ani další poplatky z naší strany. Děkujeme Vám za pochopení.

Daný kurz lze kdykoliv zpětně dohledat na našich webových stránkách v kurzovním lístku na odkazu zde: https://www.creditas.cz/kurzovni-listek. Celkové poplatky za konverzi měny v podobě procentní přirážky k posledním dostupným referenčním směnným kurzům eura zveřejněným Evropskou centrální bankou zveřejňujeme dle nařízení Evropského parlamentu a Rady EU 2021/1230.

V případě potřeby cokoliv doplnit nás neváhejte kdykoliv opětovně kontaktovat. Jsme zde pro Vás i na naší bezplatné nonstop infolince 800 888 009.

S přáním příjemného dne

Petr Murin
Nekupuji si věci, které nepotřebuji nebo které se mi nelíbí, abych udělal dojem na lidi, kteří mě stejně nemají rádi.
PatrikChrz
Administrátor

Odeslat příspěvekod Milos 6. 3. 2024 09:05

Ta odpověď mi přijde zmatená a neodpovídá tomu, co uvádějí v OP https://www.creditas.cz/files/op06-plat ... 230101.pdf:

2.7.5 Při zúčtování mezinárodní transakce zasílá karetní společnost Mastercard Bance částku přepočtenou kurzem karetní společnosti na měnu EUR, přičemž: a) Při přepočtu měny EUR na měnu Účtu CZK použije Banka svůj devizový kurz platný v okamžiku zaúčtování Platební transakce na Účet Majitele účtu (pro debetní karetní transakce kurz deviza prodej; historie kurzovního lístku Banky je k dispozici na Internetových stránkách Banky); b) při provedení mezinárodní transakce Cizoměnovou kartou Banka zaúčtuje na Účtu (EUR) přímo částku zaslanou karetní společností k zúčtování.
Milos
Inventář

Odeslat příspěvekod drkarel 6. 3. 2024 09:51

Spíš je ta odpověď zmatená. Zatím vše bylo zaúčtováno kurzem MC, jen mám pocit, že blokace neodpovídá nakonec zaúčtované částce (myslím, že blokace bývá vyšší), ale už se přesně nepitvám v tom, čím to je. Spíš by mě zajímalo, proč Creditas některé platby v ČR, v CZK a kartou k CZK převádí přes EUR. Částka nakonec odpovídá, ale je to divné. Bohužel se to stalo 2x synovi (v hospodě) a tam je trochu obtížné to reklamovat.
drkarel
Inventář

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 6. 3. 2024 10:46

Jo, tak nechápu, proč mi u korunových plateb uvádí nějaké fiktivní částky v EUR. A ještě se liší kurz mezi platbami, které od sebe dělily maximálně minuty
Přílohy
Bez názvu.png
Nekupuji si věci, které nepotřebuji nebo které se mi nelíbí, abych udělal dojem na lidi, kteří mě stejně nemají rádi.
PatrikChrz
Administrátor

Odeslat příspěvekod drkarel 6. 3. 2024 11:00

Ty to máš aspoň platbu v zahraničí. :)
drkarel
Inventář

Odeslat příspěvekod Milos 6. 3. 2024 11:34

drkarel píše:Spíš by mě zajímalo, proč Creditas některé platby v ČR, v CZK a kartou k CZK převádí přes EUR. Částka nakonec odpovídá, ale je to divné. Bohužel se to stalo 2x synovi (v hospodě) a tam je trochu obtížné to reklamovat.

Něco podobného se mi stalo s CZK kartou UCB. Platil jsem v české restauraci CZK kartou pomocí GooglePay a platba se provedla v USD. Jednalo se o částku do 500Kč, takže proběhla bezkontaktně a zcela automaticky, bez možnosti něco změnit. Říkal jsem si, že za to asi může kombinace GooglePay, tokenu karty a nějakého nesprávného nastavení terminálu.
Milos
Inventář

Odeslat příspěvekod drkarel 6. 3. 2024 12:27

Nemá náhodou UCB jako zúčtovací měnu (s MC) USD? Já to zatím připisoval bordelu v Creditas (oni tam i jiné věci dělají podivně) a v UCB by mě bordel taky nepřekvapoval.
drkarel
Inventář

Odeslat příspěvekod Radek.Hulan 7. 3. 2024 18:42

Revolut karta se takto chová, na některých terminálech nabídne obsluze CZK nebo GBP (či EUR) a občas to ten číšník odklikne za člověka...
Radek.Hulan
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod drkarel 8. 3. 2024 06:16

Curve se taky někdy tak chová (chovala), ale co to má společného s platbou CZK kartou? Hlavně u Crv a Rev je to způsobeno tím, že ji terminál považuje za cizoměnovou kartu (řekněme EUR), takže nabízí DCC a ve finále se zaúčtuje vyšší částka než hrazená. Tam je to jasné.
drkarel
Inventář

Odeslat příspěvekod meme1255 12. 3. 2024 15:07

U Creditas nastala technická chyba, platby z 5.3. a 6.3. kartami se dnes zaúčtovaly dvojmo znovu, banka o tom ví a pracují na co nejrychlejší opravě s dodavatelem procesovacích služeb.
meme1255
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod FRENKY33 12. 3. 2024 16:01

Potvrzuji. Platba z 5.3.dnes strzena znovu. A do banky se neda dovolat ....
FRENKY33
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 12. 3. 2024 16:09

Já mám jen jednou, ale možná díky tomu, že na účtu jsem měl nyní nulu (a v mínusu nejsem)
PatrikChrz
Administrátor

Odeslat příspěvekod dargen2 12. 3. 2024 16:25

Já se dovolal, strhli mi platby z 6.3. znovu. Vědí o tom.
dargen2
Návštěvník

Předchozí stránkaDalší stránka