Hello bank! (pokračujte v tématu Česká spořitelna)

Běžné účty, spořicí vklady, termínované vklady, studentské účty, platební karty, přímé bankovnictví

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod minarjo 3. 12. 2022 10:38

I kdyby to šlo (nevím, SkipPay, dříve Mallpay, mi nechtěli dát), tak jakou by to mělo výhodu? Žádnou odměnu Hello bank za běžné transakce už dlouho nedává, jen za ty jejich speciální akce (jako teď třeba lékárny, drogerie, parfémy do příští neděle) či v obchodě partnera (třeba Datart Hello kreditka v prodejnách Datart). Takže pro tebe výhoda (odměna) nulová a k tomu riziko úroků, pokud má Skippay "nevhodný" MCC - to můžeš rovnou splatit jakoukoliv svou debetní kartou a jsi na tom stejně či lépe (bez rizika úroků).
Naposledy upravil minarjo dne 3. 12. 2022 10:40, celkově upraveno 1
minarjo
Inventář

Odeslat příspěvekod Milos 3. 12. 2022 10:41

minarjo píše:Ovšem, běžná situace zkraje měsíce po vyplacení odměny. Ostatně z čeho bys jako chtěl platit úroky, když dluh zůstane po zadaném převodu nulový? Jakkoliv vysoký úrok z nuly je stále nula :D

Běžně přece přeplatek na KK vznikat nemusí, když se od května může KK splácet bez poplatku klidně až po zaslání výpisu. Stačí tedy vyčkat na měsíční výpis, ve kterém bude zaúčtovaná odměna a výslednou dlužnou částku uhradit v bezúročném období.
Milos
Inventář

Odeslat příspěvekod minarjo 3. 12. 2022 10:42

Miloši, jsou ale lidé, kteří Hello kk (jako já) teď už využívají pouze a jen na tyto speciální odměňované akce a když akce skončí, tak dluh radši hned vyrovnají, aby na něj "nezapomněli" (když pak už do další akce Hello kreditku neřeší). Navíc tvůj postup v sobě skrývá riziko, že pokud by Hello bank připsanou odměnu nepočítala jako splátku úvěru (splátku dlužné částky z výpisu), tak by úrok vznikl. Nevím, nedělám to tak, vždy hned jak končí odměna, splatím přesně na rámec. Vůbec tam nemusím řešit výpisy Hello kreditky, ani si je nestahuji! Zbytečné na to myslet později skrz výpisy, když stačí vyrovnat hned dle zůstatku v appce.
Naposledy upravil minarjo dne 3. 12. 2022 10:45, celkově upraveno 1
minarjo
Inventář

Odeslat příspěvekod filas81 3. 12. 2022 10:45

minarjo píše:I kdyby to šlo (nevím, SkipPay, dříve Mallpay, mi nechtěli dát), tak jakou by to mělo výhodu? Žádnou odměnu Hello bank za běžné transakce už dlouho nedává, jen za ty jejich speciální akce (jako teď třeba lékárny, drogerie, parfémy do příští neděle) či v obchodě partnera (třeba Datart Hello kreditka v prodejnách Datart). Takže pro tebe výhoda (odměna) nulová a k tomu riziko úroků, pokud má Skippay "nevhodný" MCC - to můžeš rovnou splatit jakoukoliv svou debetní kartou a jsi na tom stejně či lépe (bez rizika úroků).

No ta "výhoda" je jen, že mám vysoký kreditní rámec na Hello a mohu si nechat prostředky z běžného účtu úročit jinde...
filas81
Nadšenec

Odeslat příspěvekod minarjo 3. 12. 2022 10:49

@filas81:
Obecně splácet jeden dluh jiným dluhem (jednu "kreditku" jinou kreditkou) je základní bod nedoporučovaný snad v každé lekci finanční gramotnosti :). Nejde jen o to, že méně majetní by se tím dostali do dluhové pasti, ale i ti co na to mají pak mohou někde den dva zapomenout na splatnost a banka jim to osolí hezkým úrokem za celé období čerpání částky - který je klidně i více jak 5x vyšší, než kolik bys získal úročením téže částky na nějakém spořáku. Tak to nevidím jako rozumné řešení, vytloukat "klín klínem" jak se lidově říká.
minarjo
Inventář

Odeslat příspěvekod Milos 3. 12. 2022 10:53

minarjo píše:Miloši, jsou ale lidé, kteří Hello kk (jako já) teď už využívají pouze a jen na tyto speciální odměňované akce a když akce skončí, tak dluh radši hned vyrovnají, aby na něj "nezapomněli" (když pak už do další akce Hello kreditku neřeší). Navíc tvůj postup v sobě skrývá riziko, že pokud by Hello bank připsanou odměnu nepočítala jako splátku úvěru (splátku dlužné částky z výpisu), tak by úrok vznikl. Nevím, nedělám to tak, vždy hned jak končí odměna, splatím přesně na rámec. Vůbec tam nemusím řešit výpisy Hello kreditky, ani si je nestahuji! Zbytečné na to myslet později skrz výpisy, když stačí vyrovnat hned dle zůstatku v appce.

Při využívání KK Hello na normální platby v rámci akcí (ale klidně i mimo ně) žádné riziko nehrozí. Prostě počkám na měsíční výpis, ten v bezúročném období zaplatím a hotovo :-) Stejně tak postupuji i u dalších kreditek, které mám. Nebo ty snad své ostatní KK splácíš před koncem měsíce, stejně jako KK Hello?
Milos
Inventář

Odeslat příspěvekod filas81 3. 12. 2022 10:53

Rozumím, díky za reakci. Už si to musím teď víc hlídat :)
filas81
Nadšenec

Odeslat příspěvekod myšpulín 3. 12. 2022 10:55

Nemůžu v aplikaci Hellopay najít volbu pro splátku kreditky, v mém případě jsou to jen drobné takže minimální a celková splátka je totožná.
To musím ručně zadat částku v převodu mezi vlastními účty, variabilní symbol je u kreditky přednastaven.
myšpulín
Diskutér

Odeslat příspěvekod Milos 3. 12. 2022 11:02

Tlačítko pro přímé splacení KK v appce není. Při převodu mezi vlastními účty musíš částku zadat ručně.

-- 3. 12. 2022 11:08 --

filas81 píše:Rozumím, díky za reakci. Už si to musím teď víc hlídat :)

Na jednu stranu má @minarjo pravdu, na druhou stranu spousta lidí využívá toho, že různými "fintami" vyčerpá KK a získané peníze uloží na svůj SÚ a vydělá tak na úrocích. Pokud tedy vše následně včas splatí :-)
Milos
Inventář

Odeslat příspěvekod slavo963 3. 12. 2022 11:21

filas81 píše:dá se splatit KK Hello vyučtování SKIPPAY bez placení úroků? Hledám alternativu po tom co CSOB už nedává odměnu do Světa odměn...

Stejne jsem uvazoval o transferu HB kreditu pres skippay na sporak, ale je zde riziko, ze HB se sekne a nekomu uroky pocitat bude(stejne tak jak u revolutu, nekomu uroky napari, nekomu ne, proste amaterizmus ze strany HB bez jasnych pravidel, ktere sice maji, ale uplatnuji jak se matrix rano rozhodne)

minarjo píše:Ovšem, běžná situace zkraje měsíce po vyplacení odměny. Ostatně z čeho bys jako chtěl platit úroky, když dluh zůstane po zadaném převodu nulový? Jakkoliv vysoký úrok z nuly je stále nula :D

Protoze jak jsi spravne konstatoval, odmeny a refundace se nepocitaji jako zplatka uveru ;-)
Takze po splaceni dluzne castky a refundaci mi zustane preplatek, ktery nechci aby mi HB za poplatek 100Kc vratil na ucet.
slavo963
Inventář

Odeslat příspěvekod minarjo 3. 12. 2022 11:43

Milos píše:Nebo ty snad své ostatní KK splácíš před koncem měsíce, stejně jako KK Hello?

ANO, Miloši, jelikož mám kreditek 5 (a měl jsem jich jeden čas i 7), tak fakt vůbec neřeším ani jejich výpisy (vůbec je nestahuji, k čemu, historii sleduji průběžně v online bankovnictvích), ani data jejich účetního období či splatnosti-vždyť to má každá jinak, to bych z toho zblbnul :). Mám prostě takový "rituál" vždy na zlomu měsíce, typicky tedy posledního večer když je čas, kdy si uzavírám své "domácí účetnictví", zda sedí příjmy/výdaje (mám na to appku Domácí finance), a při té příležitosti přesně vynuluji dluhy všech kreditek dle aktuálního jejich stavu v appce dané banky. Tím mi nehrozí ani to že zapomenu, ani tedy úrok či nutnost myslet na dny splatnosti či výpisy. V dnešní online době, kdy o transakcích vím z appky snad u všech bank co mám, považuji měsíční výpisy (i ty PDF, natož tištěné) za přežitek, který nepoužívám, nahrazuje mi to ta appka Domácí finance průběžně, ne až když končí účetní měsíc. A fakt za tu jednoduchost, bez potřeby myslet do kdy a jak dlouhé má která banka bezúročné období, za to mi to stojí. Kreditky nemám ani náhodou kvůli bezúročným obdobím, ale výhradně a pouze jen kvůli odměnám, které z plateb nabízejí. Když by tytéž odměny nabízely karty debetní, byl bych šťastný člověk a všechny kreditky bych hned zrušil :).
Milos píše:...vyčerpá KK a získané peníze uloží na svůj SÚ a vydělá tak na úrocích. Pokud tedy vše následně včas splatí :)

No právě, a myslet na to u mnoha různých kreditek je otrava - a pak stačí změna podmínek, jako před X měsíci u Hello, a na úrocích takový jedinec dostane takovou pálku, jakou třeba ani za rok na úrocích SÚ za totožnou "odkládanou" částku nevydělal. Však se i zde s tím někteří pochlubili, když tehdy HB zpřísnila úročení pro vybrané transakce a převody - obdobné u jiných bank. Za to mi to nestojí.

-- 3. 12. 2022 12:00 --

@slavo963:
Když ti po zadání příslušného převodu zůstane na účtu kreditky ideálně přesně na haléř kreditní rámec, fakt by úrok neměl hrozit. Vždyť ta odměna (nebo její část, právě nad tu hodnotu rámce) ti vytvořila přeplatek, ne že by splatila dluh.
minarjo
Inventář

Odeslat příspěvekod Milos 3. 12. 2022 12:10

@minarjo: Každý holt máme jiný systém ;-) Osobně když už kreditky mám, tak se je snažím vytěžit co nejvíce, takže kromě odměn a vratek využívám i jejich bezúročné období, v rámci kterého se mi peníze banky úročí na mém SÚ. Například při částce 100.000Kč a úroku 6,01% lze v rámci 50-denního bezúročného období vydělat 700Kč.
Milos
Inventář

Odeslat příspěvekod drkarel 3. 12. 2022 12:28

Milos píše:Na jednu stranu má @minarjo pravdu, ...

No, to tedy nemá. Poněkud se vznáší v oblacích. :)
drkarel
Inventář

Odeslat příspěvekod obbr 3. 12. 2022 13:12

minarjo: Když už máš apku na vedení domácího účetnictví, tak už asi nebude takový problém si nastavit v jiné apce notifikace na splácení kreditek. Těch aplikací je hafo. Pak už jen vždy splatíš podle toho, jak ti budou chodit upozornění. Je škoda, když už KK máš, tak aby zůstávala nevyužita a nebo využita jen z části. Souhlasím s Milošem - když už KK, tak využít na 100%.
Jinak v poslední době už i přes DK se dají sehnat zajímavé odměny, např. u Airbank, UCB ...
obbr
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod jjrr 3. 12. 2022 13:46

Já mám na kreditkách HB úvěrové rámce jen 5000 nebo 10000 Kč, takže to neřeším, čerpat každý měsíc a úročit na SÚ. Jsou spíš adeptem na zrušení.
jjrr
Trvalý BAN

Předchozí stránkaDalší stránka