Curve karta

Běžné účty, spořicí vklady, termínované vklady, studentské účty, platební karty, přímé bankovnictví

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod goropes 22. 8. 2021 19:47

jj, o DCC v Penny jsem psal již před pár týdny, vyměnili terminály a ty nové zobrazí výzvu k volbě měny, ale žádné indicie, které tlačítko = která měna.
Nyní to nepatrně vylepšily, některé terminály už nové píšou GBP = F1, CZK = F4, kdy tedy stále chybí nápověda, které tlačítko je F4 (není tam odkaz ani na barevná tlačítka, ani na kontextová tlačitka nahoře), takže nezbývá, než zkoušet mačkat random, ale pokud se má tipnout některé z kontextových tlačítek, mohlo by to být to čtvrté v řadě (i když není žádný popisek, ani na tlačítku, ani na displeji nad tlačítkem.

A skutečně, nakonec F4 = kontextové horní tlačítko úplně vpravo.

Osobně takové nastavení DCC na terminálu považuju za pokus o podvod.
Je to tak na podnět na ČOI (nebo možná i na jiné úřady), protože zde mi to fakt přijde už hodně šmejdská praktika.
Slušný obchodník by DCC nechal vyplnuté zcela.
goropes
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod qwepo753 22. 8. 2021 20:21

Akorat si tedy myslim, ze na to nema obchodnik vliv, ze o nastaveni terminalu rozhoduje banka, od ktere ho ma pronajaty.
qwepo753
Trvalý BAN

Odeslat příspěvekod fc70 22. 8. 2021 20:39

Obchodník si typicky vybere banku (přesněji dodavatele akceptace karet), a dodavatel, který má zapnuté DCC, dost často obchodníkovi nabídne lepší ceny (nebo rovnou podíl na zisku z DCC).
fc70
Přeborník

Odeslat příspěvekod minarjo 22. 8. 2021 21:59

Kdo zná terminály např. z Tesco či mnohých dalších obchodů (kde ten popis F1 a F4 je), ten ví, že pro odmítnutí DCC musí mačkat pravou horní funkční klávesu (F4), já to dělám už skoro popaměti (podobně jako u bankomatu skoro popaměti pro odmítnutí DCC mačkám levou dolní klávesu, tedy přesně úhlopříčně naopak než v obchodech). Ano mohou to změnit (jako nedávno Air bankomaty, ty teď vlevo dole mají rovnou akceptaci poplatku místo DCC), takto je to u většiny ale už dlouho. U popisovaného problému Penny je tedy evidentně chybné nastavení těch popisných textů. Ale terminály jsou v podstatě stejné, minimálně rozložením kláves.
minarjo
Inventář

Odeslat příspěvekod jumpmans 23. 8. 2021 11:11

Stejne se chovaji nove terminaly v hornbachu - take vyzva k volbe meny a toacitka bez popisu. Funguje zatim prave horni.
jumpmans
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod minarjo 23. 8. 2021 18:18

No jak píšu, všude to je vesměs stejně, jen ty popisy někde evidentně pokulhávají :).
minarjo
Inventář

Odeslat příspěvekod MirekM. 24. 8. 2021 11:30

Delší dobu jsem nerealizoval Gbit. Stále platí, že je třeba s pruzením na nevrácený Gbit na původní kartu počkat týden po provedení Gbitu?
Jak to vypadá v současné době s Gbity provedenými přes víkend, tedy s vratkou na původní kartu?
Pokud je můj text bez diakritiky, je nadatlený na mobilu ...
MirekM.
Přeborník

Odeslat příspěvekod Milos 24. 8. 2021 16:27

Veškeré GBITy (vratky) mi proběhnou obvykle do 3 až 4 pracovních dnů, nikdy jsem kvůli tomu nemusel Curve prudit.
Milos
Inventář

Odeslat příspěvekod minarjo 24. 8. 2021 17:47

Souhlas. V minulosti byl problém na straně Hello bank, že větší vratky (cca od ekvivalentu 100 euro) se zaúčtovaly zpožděné třeba týden oproti menším. Ale to už teď nenastává, i v Hello pohoda (někdy je to v Hello ihned po provedení gbit, pak je sice vratka mnohdy za den dva chybou systémů HB zdvojena, ale tyto známé nezaúčtované duplicity už v Hello mizí brzy, typicky do 3-5 dnů, ne jak dřív až třeba za měsíc)
minarjo
Inventář

Odeslat příspěvekod yndezit 24. 8. 2021 18:20

Udělal jsem teď 2x gbit HB a 1x Fio, a vše zaúčtované ihned.
yndezit
Nadšenec

Odeslat příspěvekod MirekM. 24. 8. 2021 18:52

yndezit: Ihned se ti vrátily peníze na zdrojovou kartu Gbitu?

V sobotu jsem provedl zkušební Gbit na korunovou položku a záhy na tisícovou položku z KK HB (na které již tisícová položka negeneruje vratku) na jinou KK HB (na které ještě nebyla dosažena útrata 10 tis. Kč). Doteď se ani jedna položka nevrátila na zdrojovou KK HB, je to ale jen druhý pracovní den.

Příště počkám s Gbity až na pracovní den.
MirekM.
Přeborník

Odeslat příspěvekod yndezit 24. 8. 2021 20:42

Ano, vrátilo se hned vše na všech kartách.
yndezit
Nadšenec

Odeslat příspěvekod MirekM. 24. 8. 2021 20:50

Částky Gbitů řádově, pokud to není tajné?
MirekM.
Přeborník

Odeslat příspěvekod drkarel 25. 8. 2021 05:00

Já to tedy nesleduji úplně přesně, ale přijde mi, že poměrně stabilně se GBiT (v řádu stovek, 1, 5 či 10 tis.) na KK HB v zásadě okamžitě předběžně zaúčtuje a po cca 2 pracovních dnech (možná i jednom) zaúčtuje finálně - v zásadě stejně jako u platby, akorát s opačným znaménkem. Už se mi to déle ani nezaúčtovává 2x.
drkarel
Inventář

Odeslat příspěvekod MirekM. 25. 8. 2021 08:51

A co Gbity z KK HB provedené v sobotu nebo neděli?
MirekM.
Přeborník

Předchozí stránkaDalší stránka