Jak platíte na internetu?

Běžné účty, spořicí vklady, termínované vklady, studentské účty, platební karty, přímé bankovnictví

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod mracekpavel 29. 8. 2017 09:47

Dobrý den,

chtěl bych požádat o odpovědi, čím platíte na internetu?
Jde mi o platby na Aliexpress apod. a vyhnout se tomu, abych zadával své číslo karty, CVV kod atd.

Téma samozřejmě hledám i jinde, ale hodně lidí prostě platí kartou, kterou mají svázanou se svým účtem
a nic neřeší co se týče bezpečnosti, že např.může "někdo,někdy" kartu vyluxovat, protože číslo karty, CVV kod, není zrovna OK dávat někde na internet i když je tam ochrana 3D secure.

Druhá skupina doporučuje založit si např. Blesk peněženka - dostanete kartu a když doložíte občanku a další detaily, můžete platit na netu bez problémů. Stačí si kartu "nabít" třeba na 3000,-Kč a hotovo.

Jaký je nejbezpečnější/nejekonomičtější způsob tak, abych neměl svoji platební kartu svázanou se běžným svým kontem ? Samozřejmě chápu ochranu bezp.složek nebo státu, aby měli přehled za co se platí, ochrana proti praní špin.peněz, platby za drogy...

Děkuji za každou odpověď

PM
mracekpavel
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod zeim 29. 8. 2017 10:05

Na aliexpress: Kreditka (odpojení od běžného účtu; pokud problém, jsou to peníze banky, které reklamuješ, ne tvoje vlastní jako u debetky) Cetelem (dobrý kurz) přímo na jejich platební bráně Alipay. Tady se nebojím - je to světová liga v e-shopech.
Pokud bych něčemu měl důvod extra nevěřit, tak bych asi šel cestou přednabité karty, např. Cool Karta.
zeim
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Tomáš Marný 29. 8. 2017 10:47

Na internetu normálně platím KK Cetelem (mám ji i navázanou na PayPal), pro rezervaci ubytování přes Booking.com používám Cool kartu, na které je 0,- Kč.
SZ přijímám pouze od lidí s IQ vyšším, než mám sám ;-).
Tomáš Marný
Inventář

Odeslat příspěvekod xls 29. 8. 2017 11:23

Dá se na to udělat i speciální bú s debetkou, třeba v Airbank, kde je jen tolik peněz, kolik je pro danou platbu potřeba. To je bezpečné a pokud se jedná o nějaké drobné nákupy, tak nevadí ani ten kurz.
xls
Inventář

Odeslat příspěvekod Mikka1 29. 8. 2017 11:35

Je to bezpecne?
IMHO na uctu vznikne nesjednany dluh a banka ho bude vymahat i s uroky...
Ze na KK jsou penize banky... a zase za kym ten dluh pujde? Za tebou.
Predplacenky jsou registrovane... banka te dohleda. Neregistrovanou nezaplatis skoro nic a v zahranici uz vubec nic, navic asi vsechny anonymni zanikly.
Budu rada za vyjadreni nekoho, kdo tomu rozumi.
Mikka1
Nadšenec

Odeslat příspěvekod Mimonik 29. 8. 2017 12:35

Na kreditce zustane po dobu reklamace platba max. zablokovana, coz te nemusi stvat, protoze to nejsou tvoje penize. A v pripade zneuziti nebo nedodani zbozi/sluzby => chargeback.

Platim kreditkama (ruznyma) a nijak se nestresuju - samozrejme, potreba je pouzit selsky rozum a ruzne si ty karty neukladat na pofidernich sluzbach.
Mimonik
Nadšenec

Odeslat příspěvekod retron 29. 8. 2017 12:41

platim kartama, dle toho ktera ja na co nejvyhodnejsi, karty nezamykam nesnizuju limity a nikdy s tim problem nebyl. akorat jednou se mi stalo ze me nakej cinan natah a to byla ofiko brana, UCB mi to vratila. 3D secure je ochrana banky nikokiv klienta. Obecne je bezpecnejsi platit kreditekou, anebo treba kartou Curve na kterou se navazou karty a obchodnik je nevidi, tema tady k tomu je.
retron
Přeborník

Odeslat příspěvekod Noxik 29. 8. 2017 13:42

Objednavky v CR platim zasadne dobirkou, kdyz uz bude chtit nekdo krast, tak at alespon musi zabalit cihlu, odnest ji na postu a zaplatit postovne. Predpokladam, ze vetsina zlodeju je na to moc linych. Mezi zlodeje pocitam i ty, kteri maji vsechno skladem, ale pokud dotycnou vec objednam, tak najednou skladem neni (a nebude) a vraceni penez pri platbe predem na ucet/kartou nejaky tyden trva. Nejsem banka, abych cizi firme pujcoval penize.
Objednavky v zahranici kartou, nechavam si to objednat od nekoho kdo umi Anglicky lepe nez ja. Samozrejme by mel po zaplaceni vynulovat limity a nemit na prislusnem uctu zbytecne penize/pouzit kreditku, pokud ma rozum.
Kdybych bydlel ve meste, tak bych volil ve vsech moznych pripadech osobni odber, kde ma clovek alespon nekdy sanci si pred zaplacenim vec prohlednout, inu zkusenosti.
Noxik
Diskutér

Odeslat příspěvekod for.ce 29. 8. 2017 14:02

Vsude na internetu platim kreditkami Cetelem. V zahranici take Cetelem pres PayPal, pokud to eshop podporuje (ebay, gearbest.com, dx.com, ...), ne kvuli bezpecnosti, ale kvuli ochrane kupujicich, aliexpress to nepodporuje, tak platim primo kreditkami Cetelem, ne kvuli bezpecnosti, ale kvuli kurzu. Udaje z kreditky se na aliexpressu zadavat nebojim, bezpecnost neresim, to je vec banky. Spousta paranoiku to zbytecne resi, a pak jsou ve sve blbosti schopni si nainstalovat do smartphonu vir z odkazu poslaneho pres facebook.
for.ce
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Mikka1 29. 8. 2017 14:46

Dobre, pri platbe KK mi nebudou chybet penize na uctu, ale funguje skutecne v praxi, ze banka nejak pomuze tu castku ziskat zpatky/nebude ji chtit po me? Nejak tomu moc neverim a ocekavala bych ji na vypise...
A to nulovani limitu/uctu je k necemu? Nechapu to, staci prece offline platba a je v minusu, ne?
U plateb bez 3D secure se setkavam u zahranicnich plateb, kdo ta data bude chtit zneuzit, tak si jiste najde, kde nechteji 3D, tak to je taky celkem na nic.
Mikka1
Nadšenec

Odeslat příspěvekod drkarel 29. 8. 2017 15:22

Já tomu tedy nerozumím, ale neřeší se tu primárně případné zneužití karty poté, co někde provedu regulérní platbu a poskytnu citlivé údaje (tedy číslo karty, platnost a CVC)? Pak bych si myslel, že zneužití u banky budu reklamovat jako neoprávněnou transakci, nebo ne?
drkarel
Inventář

Odeslat příspěvekod ripper6 29. 8. 2017 15:46

Noxik píše:Kdybych bydlel ve meste, tak bych volil ve vsech moznych pripadech osobni odber, kde ma clovek alespon nekdy sanci si pred zaplacenim vec prohlednout, inu zkusenosti.

Jo fakt? A ukazal bys me jak toto prohlednuti zbozi pred zaplacenim provedes u Mall.cz v Holesovicich? :D
Ja tam byl a jeden pan to chtel a nepochodil. Rekli mu ze od toho ma 14dni na vraceni a zbozi ze tam ani nemaj. Tudiz by me to fakt zajmalo, pokud bys v Mall objednal, jak tam to zbozi bez zaplaceni prohlidnes :D
ripper6
Poslední varování

Odeslat příspěvekod Noxik 29. 8. 2017 15:56

Tak na Mall.cz jsem nikdy nenakupoval. Ale snazil bych se volit takoveho prodejce, kde clovek zbozi vidi, cili Mall.cz asi ne. Navic nechapu to omezeni na Holesovice, cokoliv na metru je dostatecne blizko.
Noxik
Diskutér

Odeslat příspěvekod octaviampi 29. 8. 2017 16:58

Noxik píše:Objednavky v CR platim zasadne dobirkou, kdyz uz bude chtit nekdo krast, tak at alespon musi zabalit cihlu, odnest ji na postu a zaplatit postovne.

Pritom prave platba kartou by te ochranila. Mne takto vratili podvodne nauctovanych 12000Kc. Nedodane zbozi nebo sluzba = chargeback.

Jedine misto, kde neplatim kartou jsou Megaknihy, maji vysokou prirazku za platbu kartou.
octaviampi
Diskutér

Odeslat příspěvekod jirkau 30. 8. 2017 11:40

ripper6 píše:
Noxik píše:Kdybych bydlel ve meste, tak bych volil ve vsech moznych pripadech osobni odber, kde ma clovek alespon nekdy sanci si pred zaplacenim vec prohlednout, inu zkusenosti.

Jo fakt? A ukazal bys me jak toto prohlednuti zbozi pred zaplacenim provedes u Mall.cz v Holesovicich? :D
Ja tam byl a jeden pan to chtel a nepochodil. Rekli mu ze od toho ma 14dni na vraceni a zbozi ze tam ani nemaj. Tudiz by me to fakt zajmalo, pokud bys v Mall objednal, jak tam to zbozi bez zaplaceni prohlidnes :D

Na Mallu jsme nakupoval docela casto - na Chodove a po prestehovani na Budejovicke, v Holesovisich to bude asi obdobne. Je fakt, ze pred prevzetim zbozi neukazou, nicmene s pripadnym vracenim jsem nemel nikdy problem. Vracel jsem zbozi asi 3x - jednou doslo k chybe ze strany Mallu, poslali jine zbozi nez bylo objednane - proste jsme ho zaplatil, pri prevzeti upozornil, ze je to neco jineho a okamzite vratil, penize byly do cca tydne na ucte
- 2x jsem vracel obleceni kvuli velikosti, vraceno po vyzkouseni 2. den, penize taky pripsali vcelku rychle

A u prodejce typu mall, alza, kasa, ... bych se nebal toho, ze by (navic ve vlastni prodejne) zamerne dodavali cihlu misto zbozi
jirkau
Návštěvník

Další stránka