Jak platíte na internetu?

Běžné účty, spořicí vklady, termínované vklady, studentské účty, platební karty, přímé bankovnictví

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod ripper6 1. 9. 2017 23:25

Noxik píše:abych dotycnou firmu byl schopen nejak vyrazne potrestat

Jo to je slozite, za tech 1300 to chapu, to se ti asi fakt nevyplati a mozna i zalezi na stesti na jakyho prodejce na dane pobocce clovek natrefi. Pokazdy je to totiz jinak a jen mall, alza jsou toho dukazem.
Ja to mam na pobocku kousek, takze me to netrapi a klidne tam nakracim s veci a budu to reklamovat 10x a nebo posilat tam znalce. Pro cloveka ale nekde mimo, to je fakt vopruz.
A voni ti klidne suse reknou, nejlip jsi tohle veliky zbozi, ten kram nech poslat na pobocku ne? Tady to rozbalit, prohlidnout. To zni hezky, ale uz vidim jak nejakej pan tahne treba mega pracku bez auta potom z pobocky.
Pripadne i mensi vec, ale treba vlakem mimo Prahu domu. Nekdy to tam funguje desne.

-- 2. 9. 2017 00:33 --

Mikka1: kdyz tohle je uz taky problem, treba ja mel za top kartu Cetelem, ze ti prisel na mobil hezky special vygenerovanej CVC kod, exp treba karta do 10/17 a tys to tam zadala. Sice se to zdalo pomalejsi, ale ta ochrana byla podle me super. Dnes? Uz je jen blbej 3D Secure a moznost dat limit.
Asi to nema moc cenu resit, jelikoz to poradne nevyresis a kdyz uz najdes reseni tak te to bude postupne a casem sr**. Kazdy totiz pak top a top zabezpeceni, je min a min uzivatelsky privetivy. Presto to generovani CVC kodu bych zachoval a z karet to klidne smazal.
Vesmes me ale vychazi ze co plati kamos po netu i ja, tak nezaznamenali jsme zasadni problem. Je to asi jako to pipani s kartama v krame, taky to ukazuje nejaky riziko ale zrejme je to asi bezpecny kdyz to vesele tolik lidi pouziva a neslysel jsem zatim tolik problemu :)

Je ale dobry asi mit nejaky ty limity / denni a ty pouzivat a ne mit nastaveno 50 000/den :)
Proto pak nadavam na banky, ktery maj IB a nastaveni tydenni, jelikoz to tezko vic platici clovek uhlida a pak mu karta v krame / po netu nejde.
Jsi vem ze tam mas treba z becpecnosti 1000czk / tyden - platba po netu.
Zaplatis 300, 600... ted zapomenes, neco resis a ted jedes vlakem a vzpomenes a koupim jizdenku - cena 241czk, pohoda to dam. Tahas tu kartu a sakra nak neprochazi co to?
Pruvodci pak divne cumi a mysli ze treba nemas prachy :(
ripper6
Poslední varování

Odeslat příspěvekod Mikka1 1. 9. 2017 23:58

Ale kdyz ja porad resim, ze pri offline platbe jde jit do zaporu, cehoz by mohlo jit dobre vyuzit. At jsou internetove platby vyplnute nebo ne... je to tak?
Coz resi asi jedine Revolut???
CVC je na nic, snad pri zadne platbe v zahranici ho po me nechteli...
Mikka1
Nadšenec

Odeslat příspěvekod fc70 2. 9. 2017 01:04

Mikka1 píše:Chapu spravne, ze:
- je lepsi platit kreditkou proto, ze po dobu reklamace neopravnene platby mi nechybi penize, pokud jde o uspesnost reklamace (o ktere mam pochyby), je jedno ci kreditka nebo debetka, pac to stejne zaplatim sama, jen pozdeji?
Ne nutně. Pokud je možné udělat chargeback, většinou to asi (u stejné banky) dopadne s debetkou a kreditku stejně, ale už se myslím jednou nebo dvakrát stalo, že zkrachovaly aerolinky, a v tom případě ti, co platili kreditkou, dostali peníze zpět, ti, co platili debetkou, ne. (Teď ale nemůžu najít příklad, u SkyEurope jsem spíš našel náznaky, že to bylo nastejno.)

Mikka1 píše:No a nejaky zaver?
Víceméně z podstaty karet zákazník nemůže ovlivnit, kdo všechno dostane čísla karty atd., a ani se to nikdy nedozví (z formuláře na stránkách obchodníka není vidět, jestli je karta dostupná jen bance a ne obchodníkovi, nebo jestli to ten formulář jen nějakému zaměstnanci nebo partnerské firmě pošle e-mailem, který si může přečíst kdokoli).

Např. hotely jsou na tomhle vyloženě postavené, hotel dostane číslo karty pro rezervaci, a pak si technicky může strhnout víceméně kdy chce co chce.

Ten systém je teoreticky postaven tak, že tohle riziko je primárně ošetřeno možností podat reklamaci = chargeback, a obchodník, který má chargebacků moc, je z karetních sítí vyloučen. Právo na chargeback má zákazník docela silné a z mnoha důvodů (pro spoustu detailů např. https://www.mastercard.us/content/dam/m ... -guide.pdf .)

Takže závěr by teoreticky měl být platit kartami a víceméně to neřešit, v případě problému reklamovat.

Nicméně určitě se k reklamacím a chargebacku staví různé banky různě, ale nevím, jestli tu na to máme dost dlouhodobých zkušeností. Co jsem zaznamenal, jediná s vyloženě problematickou pověstí ohledně reklamací karetních transakcí je tu na fóru Fio banka.
fc70
Přeborník

Odeslat příspěvekod qwertz375 2. 9. 2017 09:28

...

Nejbezpečnější je určitě platit kartou, kreditka je určitě lepší než debetka (peníze banky). Dobré je vyhnout se bankám, které neumí nastavit limity pro jednotlivé typy transakcí (jako internet + MO/TO) v internetovém bankovnictví (např. RB, ČSOB) - limit pro zmíněné transakce bez přítomnosti karty je dobré mít trvale nastaven na nulu, samozřejmostí je použití 3DSecure. Riziko zneužití je pak téměř nulové, možnosti reklamace velmi dobré.

Offline transakce mohou představovat jisté riziko, ale pokud používáte limity, je jejich nedodržení problémem banky:
https://www.mesec.cz/clanky/limity-na-k ... rala-soud/
qwertz375
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod midkingking 4. 9. 2017 12:36

Chapu spravne, ze:
- je lepsi platit kreditkou proto, ze po dobu reklamace neopravnene platby mi nechybi penize, pokud jde o uspesnost reklamace (o ktere mam pochyby), je jedno ci kreditka nebo debetka, pac to stejne zaplatim sama, jen pozdeji?
Karty, ktere jsou uzamknutelne pro platby na netu, zamykat, ale stejne je tam stale riziko offline plateb?
Poridit si kartu, ktere umoznuje jen online platby? Jaka to je?

Jinak ja zadnou negativni zkusenost z plateb pres net nemam, vubec to neresim (pac tomu nerozumim :-) ), ale rada bych se priucila :).

Dekuji vsem.

Nějak mi pořád uniká, o čem tady pořád mluvíš. Tématem diskuze je PLACENÍ PO INTERNETU a ty tady pořád zmiňuješ offline platby. Odkdy jsou platby po internetu OFFLINE?! Napíšu Ti, jak minimalizovat riziko zneužití Tvé karty. Nebudu tady zmiňovat, že ji nemáš nikomu půjčovat atd. V podstatě jde o to, že NIKDY nesmíš mít standardně nastavené limity pro platby po internetu, vždy tento limit musíš mít nastavený na 0 a až v případě nutnosti ho zvedneš na požadovanou částku a po zaplacení na internetu zase snížíš na 0 (u ČS se snížení provede samo, protože tam je možné nastavit limit pro internetové transakce klidně jen na 2 minuty a tato doba mi stačí na to, abych provedl platbu po internetu).

Ochranu 3D Secure doporučuji mít zapnutou. Ochrana 3D Secure není 100%. Existují obchodníci, kde tato ochrana není vyžadována. Zloději, kteří získají přístup k Tvé kartě téměř vždy využívají obchody, kde se nevyžaduje 3D Secure. Pozor na to, že existují obchodníci, kteří sice vyžadují potvrzení platby pomocí 3D Secure, ale může se stát, že platba najednou projde a vůbec systém po Tobě nevyžaduje zadání kódu 3D secure (viz. server damejidlo.cz).

Limity pro platbu u obchodníků taky omez na nějakou rozumnou hodnotu. Já mám nastavený limit pro platby u obchodníků a pro výběr z ATM na 2000 Kč. Tyto limity mi bohatě vystačí. Když potřebuji větší limit, bezproblému ho zvýším v internetovém bankovnictví a nemusím se ničeho obávat. Doporučuji si nechat vydat platební kartu, se kterou nejde platit bezkontaktně (ČSOB i ČS tuto možnost nabízí).

Dále doporučuji založit účet, ke kterému nebudeš mít vydanou žádnou kartu (ani debetní, ani kreditní). Na tomto účtu můžeš mít klidně í více peněz, popřípadě na spořícím účtu. A v případě potřeby si kdykoliv finanční prostředky můžeš převést na účet, ke kterému máš přiřazené platební karty.

Offline plateb se nemusíš bát, pokud budeš správně používat limity. Limity se používají právě proto, aby si je nemohla překročit. Limity musí plnit svůj účel. Již jednou se řešil soudně případ, kdy se RB snažila klientovi tvrdit, že limit pouze chrání banku, nikoliv klienta (viz. https://www.mesec.cz/clanky/limity-na-k ... rala-soud/).

Soud uvedl následovně: Limit na platební kartě má v tomto smyslu především funkci bezpečnostní a má svůj význam právě v situacích, kdy dojde ke ztrátě, popř. odcizení karty a hrozí její zneužití. Pokud by tomu tak nebylo, existence jakéhokoliv limitu by zcela ztratila svůj význam. Klient banky má legitimní právo očekávat, že sjednaný limit na platební kartě zamezí výběrům přes tento limit. Pokud se tak v daném případě nestalo, tato technická nedostatečnost způsobuje to, že banka nepostupovala v souladu se sjednanými podmínkami a odpovídá za částku jdoucí přes sjednaných xxxx Kč.

Závěr pro Tebe je, že minimálně využívej nízké limity pro platby u obchodníků, na účtu, ke kterému máš vydané karty nenechávej zbytečně hodně peněz, nastav 0 limit pro platby na internetu a budeš v pohodě.
midkingking
Návštěvník

Odeslat příspěvekod zeim 4. 9. 2017 15:58

Je nutné být tak striktní? Limit 0 na každé kartě na internetové platby?
zeim
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod drkarel 4. 9. 2017 19:18

Je to absolutně nutné, zvláště u kreditky vydané k účtu. ... Já postupovat podle jeho rad, tak pomalu nemám co jíst.
drkarel
Inventář

Odeslat příspěvekod ROlda78 4. 9. 2017 19:28

je to jako v životě: ● suveréni (max limity, karty zapam. na všech e-shopech), co můžou brzy dojet ● přehnaně opatrní, co budou převádět z účtu bez karet a za 3 dny (víkend) už budou mít peníze k dispozici :-)) a dle mého ● zlatý střed, prostě nic se nemá přehánět ani jedním směrem (limity dle běžného používání a na netu se chovat rozumně)
O chytré ženské je nouze. Konečně o chytré mužské zrovna tak. Jan Werich
ROlda78
Diskutér

Odeslat příspěvekod midkingking 6. 9. 2017 13:39

ROlda78 píše:je to jako v životě: ● suveréni (max limity, karty zapam. na všech e-shopech), co můžou brzy dojet ● přehnaně opatrní, co budou převádět z účtu bez karet a za 3 dny (víkend) už budou mít peníze k dispozici :-)) a dle mého ● zlatý střed, prostě nic se nemá přehánět ani jedním směrem (limity dle běžného používání a na netu se chovat rozumně

Nerozumím tomu, proč tady zmiňuješ, že peníze budu mít k dispozici až za 3 dny. Bez ohledu na to, jestli je víkend, svátek, nebo pracovní den, jsem schopen si převádět své finanční prostředky KDYKOLIV mezi svými účty v internetovém bankovnictví a peníze se mi ihned převedou. Funguje to tak v ČS i v Airbance. Například chci si koupit písničky přes internet v sobotu po 23 hodině večer. Přihlásím se do IB, nastavím limit, převedu finanční prostředky a hned mohu platit. Nikdy v tom nebyl problém.

Co se týče výše nastavení limitů pro platbu u obchodníků a pro výběr z ATM, tak u nich vždy záleží na Tvých potřebách (jak často a kolik potřebuješ platit, vyzvedávat z bankomatu). Nikde jsem nepsal, že je nutné nastavit limit na 2000 Kč. Tím bylo myšleno pouze to, že pokud nepotřebuješ každý den vyzvedávat např. 10 000 z bankomatu, tak proč tam takový limit mít nastavený. Nemá to žádné opodstatnění. To samé je to s platbou u obchodníků. Pokud nakupuješ pouze v obchodě jídlo, popřípadě útratu v restauraci atd, tak také nepotřebuješ mít na kartě nastavené vysoké limity. Pokud ty každý den nakupuješ třeba v Alze a chronicky utrácíš, tak potom si klidně nastav útratu na 100 000, pokud patří takové útraty mezi Tvé běžné používání.
Naposledy upravil midkingking dne 6. 9. 2017 14:06, celkově upraveno 1
midkingking
Návštěvník

Odeslat příspěvekod drkarel 6. 9. 2017 14:05

Kupuješ taky něco, co bys nekoupil přes internet? Dovedeš si představit situaci, že jsi bez internetu? (Chodíš vůbec ven? :D) Možná, že Tobě to tak vyhovuje, ale posuzuješ to jen svýma očima. Pro spoustu dalších je takový model nepoužitelný. Ano, internetové limity asi lze mít nastavené na 0,-. To je tak maximálně nepohodlné, protože chci-li platit na netu musím mít k dispozici připojení, a tudíž jsem schopen nastavit i ty limity.

A neupravuj mi (si) ty příspěvky! :) Kolik Ti je? Samozřejmě, že mám nastavené limity tak, jak já potřebuju (tam, kde to jde). Ale nedovedu přesně určit, za kolik v tom supermarketu nakoupím ... jednou je to pár set, jednou pár tisíc (nepotravinářské zboží). Za celou dobu, co karty nepoužívám, jsem neřešil žádný průser, ani jsem nereklamoval žádnou platbu (pokud mne paměť neklame), takže nemyslím, že bych se choval nějak zvlášť rizikově, i když si ty limity zase nehlídám tak striktně (na to bych asi neměl ani čas).
Naposledy upravil drkarel dne 6. 9. 2017 14:12, celkově upraveno 2
drkarel
Inventář

Odeslat příspěvekod midkingking 6. 9. 2017 14:10

drkarel píše:Kupuješ taky něco, co bys nekoupil přes internet? Dovedeš si představit situaci, že jsi bez internetu? (Chodíš vůbec ven? :D) Možná, že Tobě to tak vyhovuje, ale posuzuješ to jen svýma očima. Pro spoustu dalších je takový model nepoužitelný. Ano, internetové limity asi lze mít nastavené na 0,-. To je tak maximálně nepohodlné, protože chci-li platit na netu musím mít k dispozici připojení, a tudíž jsem schopen nastavit i ty limity.

Ano, nakupuji, ale jsou to maximálně útraty v restauraci a v obchodě. Na to mi denní limit 2000 Kč naprosto stačí. Nějak si neumím představit, za co bych měl podle Tebe utrácet. Dobře, můžeme zmínit posilovnu a platbu za trenéra. Dobře, ale na to mi pořád stačí limit 2000 Kč na den, jak pro výběr z ATM, tak pro platbu u obchodníků. Když jdu nakupovat oblečení, tak je pochopitelné, že si nastavím vyšší limit po dobu nákupu a převedu si větší obnos finančních prostředků. V opačném případě nemám moc za co utrácet. Jsem převážně spořivý typ, což mého premiér bankéře někdy vytáčí, protože nemám zájem o jeho "rádoby" výhodné investice do fondů a raději si peníze ponechám na účtu, kde o ně nepřijdu neuváženým investováním. Tato diskuze ale není o investicích, takže nezačínejte diskuzi na téma investice. :)
midkingking
Návštěvník

Odeslat příspěvekod drkarel 6. 9. 2017 14:16

To by ti mně zajímalo, kdo tu začal o investicích a jakou souvislost to má s limity na kartě/internetovými platbami? :) Koukáš na to pohledem študáka, nebo single, který nemá žádné zvláštní výdaje a nemá na krku další osoby (sám někomu dost možná visíš na krku). Potřeby jsou silně individuální a tudíž i limity (a související chování) jsou individuální.
drkarel
Inventář

Odeslat příspěvekod midkingking 6. 9. 2017 14:22

drkarel píše:To by ti mně zajímalo, kdo tu začal o investicích a jakou souvislost to má s limity na kartě/internetovými platbami? :) Koukáš na to pohledem študáka, nebo single, který nemá žádné zvláštní výdaje a nemá na krku další osoby (sám někomu dost možná visíš na krku). Potřeby jsou silně individuální a tudíž i limity (a související chování) jsou individuální.

Nejsem student a ani nikomu na krku nevisím. :) Jsem pracující živnostník v oblasti IT. Žiju sám, nemám děti a nemusím nikoho živit. Žádné závazky typu hypotéka a půjčky nemám. Byt mám koupený z vlastních finančních zdrojů. Co se týče limitů, sám jsem napsal (doupřesnil), že jsem nikomu nevnucoval, aby si nastavil limit na 2000 Kč. Jenom jsem upozornil, že limit je nutné nastavit tak, aby pokryl Tvoje běžné týdenní náklady. Jak už jsem tu zmiňoval, pokud utratíš během týdne cca 20 000 Kč, pak pochopím, že máš limit nastavený v rozmezí 20 000 - 30 000 Kč. Pokud ale utratíš za týden pouze 10 000 Kč, tak nastavit si limit na 30 000 Kč aniž ho potřebuješ mi přijde jako naprostý nesmysl.
midkingking
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Mikka1 7. 9. 2017 21:59

Děkuji všem, kdo měli trpělivost a udělali si čas mi to tady vysvětlovat.

Závěr tedy je, že internetové platby jsou vždy online a kdybych chtěla absolutní bezpečnost, stačí nastavit na nulu limit internetové platby.

fc70 píše:Např. hotely jsou na tomhle vyloženě postavené, hotel dostane číslo karty pro rezervaci, a pak si technicky může strhnout víceméně kdy chce co chce.

O to mi právě jde. V jednom hotelu mě přivítali seznamem ubytovaných se všemi údaji z platební karty. Mně to bylo jedno, protože na tom účtu stejně žádné peníze nebyly a platila jsem hotově. Pak mi začlo vrtat hlavou, jestli nemohli jít do záporu, kdyby chtěli... a jestli je to internetová platba nebo MO/TO, co mám vlastně blokovat... bylo to v Itálii a karta debetka mBank.
Ale i jinde, první co se mě ptají je, že chtějí kreditku a hrozně se diví, že jim jí dát nechci a chci platit dopředu v hotovosti, jiní lidé s tím asi problém nemají, poslušně odevzdají, nechají ofotit spolu s pasem.

Taky jsem zjistila, že jediná z mých KK, kde jsem našla možnost nastavit internetové i MO/TO platby na nulu, je KK Monety :-)

U debetek jsem úspěšnější, ale tam mi zase jdou zablokovat jen internetové platby, ne MO/TO (nebo jsou zahrnuté v internetových?).

Děkuji moc a mějte se hezky.
Mikka1
Nadšenec

Odeslat příspěvekod Zedna1 8. 9. 2017 10:09

Závěr tedy je, že internetové platby jsou vždy online a kdybych chtěla absolutní bezpečnost, stačí nastavit na nulu limit internetové platby.

Toto není pravda. Bohužel existují i offline internetové platby, u nichž se (z principu offline plateb) nekontrolují žádné limity ani zůstatek, takže se takto dá překročit nastavený limit i dostat do nepovoleného debetu.

Existuje i zdokumentovaný případ, o němž se psalo, kdy byla karta zneužita právě pomocí takovéto offline internetové platby.

Naštěstí pro běžné (ne paranoidní) lidi, je toto velmi výjimečná záležitost a v běžném životě lze tuto eventualitu pominout, ovšem s tím, že 100% bezpečí proti zneužití karty opravdu neexistuje, ani když mám nastavené limity na nulu.
Zedňa
Zedna1
VIP uživatel

Předchozí stránkaDalší stránka