Jak platíte na internetu?

Běžné účty, spořicí vklady, termínované vklady, studentské účty, platební karty, přímé bankovnictví

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod Mikka1 8. 9. 2017 11:19

Děkuji moc.
Jen by mě ještě hrozně zajímalo, jak by to dopadlo, kdyby ta karta byla elektronická - vynutí si on-line platbu (a tedy tu off-line nedovolí)?
Mikka1
Nadšenec

Odeslat příspěvekod midkingking 8. 9. 2017 13:07

Zedna1 píše:
Závěr tedy je, že internetové platby jsou vždy online a kdybych chtěla absolutní bezpečnost, stačí nastavit na nulu limit internetové platby.

Toto není pravda. Bohužel existují i offline internetové platby, u nichž se (z principu offline plateb) nekontrolují žádné limity ani zůstatek, takže se takto dá překročit nastavený limit i dostat do nepovoleného debetu.

Existuje i zdokumentovaný případ, o němž se psalo, kdy byla karta zneužita právě pomocí takovéto offline internetové platby.

Naštěstí pro běžné (ne paranoidní) lidi, je toto velmi výjimečná záležitost a v běžném životě lze tuto eventualitu pominout, ovšem s tím, že 100% bezpečí proti zneužití karty opravdu neexistuje, ani když mám nastavené limity na nulu.

To je ten největší nesmysl, jaký jsem kdy na internetové diskuzi četl. Žádná internetová transakce nemůže být offline. Platby po internetu jsou vždy online. Nezaměňuj platbu po internetu s platbou u obchodníka v offline režimu.

Důvod, proč obchodníci často nechtějí využívat offline platby je kvůli limitům a zůstatku na účtu klienta. Co se stane ve chvíli, kdy obchodník má nastavené offline platby, ty máš na účtu 0 Kč, limit nastavený na 0 Kč. Platba u obchodníka projde v offline režimu, ale banka mu transkaci NEPROPLATÍ! Přečti si to znova - NEPROPLATÍ!!!!! Právě proto obchodníci nechtějí používat offline platby, protože jim banka řekne, že peníze nedostanou, protože klient žádné peníze nemá. Já standardně ani do mínusu jít nemohu, potvrzoval mi to dneska i premier bankéř. Do mínusu se můžeš dostat jedině tehdy, pokud máš sjednán u banky produkt kontokorent, pak Ti offline platba může způsobit, že půjdeš do mínusu. V opačném případě banka platbu neproplatí a zamítne.
midkingking
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Zedna1 8. 9. 2017 13:34

No vidis a ja mam moji informaci potvrzenou primo od velmi dobre informovaneho a znaleho pracovnika banky.

Offline transakce vynechava rezim "blokace castky" a primo se provede zauctovani.
Limity a zustatek na uctu se kontroluji jen ve fazi "blokace castky", proto u offline plateb vubec nerozhoduji limity/zustatek a takova platba se provede VZDY, klidne i do minusu na uctu (klidne i nepovoleneho). Co s takovou platbou NASLEDNE provede banka uz je vec zcela jina a urcite bude odlisna v kazde bance.
Zedňa
Zedna1
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod Havers 8. 9. 2017 16:45

midkingking píše:Co se stane ve chvíli, kdy obchodník má nastavené offline platby, ty máš na účtu 0 Kč, limit nastavený na 0 Kč. Platba u obchodníka projde v offline režimu, ale banka mu transkaci NEPROPLATÍ! Přečti si to znova - NEPROPLATÍ!!!!!

Tak to je samozřejmě nesmysl. Zedna1 už to koneckonců popsal v předchozím příspěvku. Jinak škoda, že zrušili mFórum, tam se to propíralo horem dolem. ;-)
Havers
Diskutér

Odeslat příspěvekod qwertz375 8. 9. 2017 18:14

Není to od doby zavedení 3D secure jinak? Někde jsem četl, že v tomto systému nese primárně odpovědnost ta strana, která používá nižší zabezpečení (tj. nepoužívá 3D secure). Jestliže obchodník provede off-line transakci (která je z principu bez 3D-secure) a karta zákazníka podporuje 3D secure (snad všechny normální banky v ČR) pak v případě reklamace má problém obchodník.
qwertz375
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod fc70 8. 9. 2017 18:29

No, pravda je obojí, protože 3-D secure platba je vždy on-line; takže stav „offline platba“ nemůže nastat.

Ale to je celé zajímavé jen pokud je platba „internetová“, a jako zákazník vyplňující číslo karty do formuláře nemám jak zjistit, jestli ta platba bude „internetová“ nebo off-line MO/TO. (Pokud je tam 3D secure služeb typu VbV, bude to asi 3D secure, ale pokud tam není, může to být cokoli.)
fc70
Přeborník

Odeslat příspěvekod Mikka1 8. 9. 2017 21:55

Plati to i naopak? Ze pokud moje karta bezne vyzaduje 3D Secure a zaplatim na internetu a zadne 3D Secure to nechtelo, byla to tedy offline/MOTO platba? Jestli jo, tak to se mi nekolikrat stalo pri platbach hlavne v zahranici, naposledy asi pri koupi jizdenky na vlak v Anglii... pak by offline platby na netu nebyly nic vyjimecneho, zas tak casto na netu neplatim...
Mikka1
Nadšenec

Odeslat příspěvekod fc70 8. 9. 2017 22:34

Ne, daleko častěji to bude on-line „internetová“ platba. Např. amazon.com.

Ani nevím, jestli je dovoleno platby z internetových formulářů zpracovávat jako MO/TO, a hotely a aerolinky mají v karetních systémech tak trochu zvláštní režim. Ale v praxi se to čas od času zřejmě stává, nebo stávalo.
fc70
Přeborník

Odeslat příspěvekod Zedna1 9. 9. 2017 10:21

To zneuziti karty pomoci offline platby na internetu, jez jsem zminoval, probehlo jak si pamatuji v zahranici pro nakup drahe mezinarodni jizdenky na vlak.
Zedňa
Zedna1
VIP uživatel

Předchozí stránka