Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz
Opakovaně jsem slyšel, že klient s pozitivní historií úvěrů je daleko míň rizikový než klient naprosto bez historie. Bylo to v spíš kontextu spotřebitelských splátkových úvěrů než kreditních karet a hypoték, ale nějaký smysl to dává.Explosion_CZ píše:Pomohla by mi kreditní karta k budování “kreditního skóre”? Jde mi o to, že kdybych si za 10/15/20 let kupoval nějakou nemovitost a bral si na ni hypotéku, zdali by mi dobra platební historie pomohla s lepšími podmínkami?
cz01 píše:Historii neumím posoudit, jak velký kladný vliv bude mít, záleží na každé bance. Rozhodně uškodí negativní záznam. Cashbackovou kreditní kartu bych doporučil Hello Bank a splácet před koncem měsíce pro vedení zdarma. Je to univerzální karta s vedením neoficiálně "zdarma". Případně kk od ČS a Curve.
KB to skutečně mělo, ale aktuálně nic. RB má Prémiový účet s vedením zdarma za obrat 50 000 Kč. Exkluzivní účet je podmínka mít v depozitech 1 500 000 Kč pro vedení zdarma. To ti spíš doporučím ČSOB Premium. Jenže pro pojištění musíš mít jejich kk s rámcem 50 000 Kč a dle toho co píšeš tak nic. Navíc tyto služby jsou často mířené pro bonitni klientelu a nemuselo by to být pro obě strany příjemné (ty a bankéř)
Stileth píše:U nas zadne kreditni skore neni, aspon ne tak jak to funguje v USA, takze bych se tim netrapil.
fc70 píše:Opakovaně jsem slyšel, že klient s pozitivní historií úvěrů je daleko míň rizikový než klient naprosto bez historie. Bylo to v spíš kontextu spotřebitelských splátkových úvěrů než kreditních karet a hypoték, ale nějaký smysl to dává.Explosion_CZ píše:Pomohla by mi kreditní karta k budování “kreditního skóre”? Jde mi o to, že kdybych si za 10/15/20 let kupoval nějakou nemovitost a bral si na ni hypotéku, zdali by mi dobra platební historie pomohla s lepšími podmínkami?
Nezávisle dodávané kreditní skóre se v ČR, myslím, nepoužívá (i když o tom firmy uvažují). USA je v tomhle trochu extrém, krom pár velkých taky tisíce maličkých bank bez vlastních technologií a odbornosti, které si u jedné firmy koupí vydávání karet a IB, a u jiné ohodnocení úvěryschopnosti dlužníka, a nejsou jedinečné ničím kromě polohy pobočky – takže tam může to skóre hrát daleko větší roli (i když i tam je těch skóre několik, a obzvlášť větší banka se nerozhoduje čistě podle něj). Tady je trh jiný a většina bank si tuhle svou zásadní kompetenci asi dělá sama.
hannys85 píše:Samotná sphere karta stojí 1500 Kč, to bych za to v životě nedal, protože tam není mnoho zajímavých slev.
sudowodo píše:Když jsem si já v 18 pořizoval první kreditní kartu, měl jsem v kb předschválené limity na úvěr. Jsou vidět napřiklad v mobilní bance dole na hlavní obrazovce. Kreditka mě naučila dobře hospodařit, jako třeba nepůjčuj si víc než dokažeš splatit.
Teď z jiného soudku ke kreditnímu skóre. Moje zkušenost z práce v bance. Určité kreditní skóre používá každá banka, avšak ho mezi sebou nesdílejí. Sdílené jsou pouze registry, typicky brki, nrki, solus. Pokud jak píšeš, budeš jednou uvažovat o hypotéce, třeba za 10 let. Registry tak daleko do minulosti nevidí. Na vybudování historie ti stačí třeba 2 roky.
Takže pořízení kreditky je pouze na tobě, jak se na to cítíš, ale v tvém věku není kam pospíchat.
Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků