od minarjo 10. 11. 2018 07:05
Ano, takové účty existují i v ČR a není jich málo. Uvedu 2 příklady, o kterých vím z osobní zkušenosti:
1) UniCredit bank
Na stejný problém jsem narazil před pár měsíci u UniCredit bank skrze penzijní společnost Conseq. Tam lze příspěvky posílat buď na účet České spořitelny (sběrný, pro všechny stejný, variabilní symbol=číslo smlouvy), nebo na speciální "virtuální" účet u UniCredit, kde se variabilní symbol nepoužívá. Je u všech účastníků penzijka totiž shodně ve tvaru 662266-číslo smlouvy jako základ účtu/2700 a v této podobě je jako účet příspěvků uveden i ve smlouvě (každý má tedy svoje číslo účtu, jehož součástí je číslo smlouvy). Logicky jsem si myslel, že když tento účet nevyžaduje symboly platby (bez VS, který bych do Revolut u platby nezadal), lze na něj poslat penzijní příspěvek mezinárodní platbou z Revolut. Pro získání IBAN jsem tedy použil IBAN kalkulátor z webu ČNB a poslal to z Revolut. Ale ouha, když se taková platba na penzijku ani po měsíci neobjevila, zjistil jsem zdlouhavým vysvětlováním u Conseq PS, že vůbec nic do UniCredit nedošlo. Prý že tyto účty u UniCredit jsou speciální, "virtuální", z nich je to přeúčtováno do ČS, která je depozitářem penzijka. A tyto speciální účty UniCredit nemají IBAN a nelze je použít na platby ze zahraničí. No naštěstí přes support Revolut mi to pak připsali zpět (automaticky to nějak ani po měsíci a půl nebylo, to je asi i tím, že Revolut Swift platby neposílá sám, ale má na to prostředníky s CZ účty a těch prostředníků je více). Nicméně i suppport Revolut přiznal, že platby z nepodporovaných účtů (které nepodporují danou měnu, mezinárodní platby, nebo zkrátka ani neexistují) se jim občas vrací a spárování s odchozí platbou většinou proběhne automaticky, u mě tedy ne.
Ale poučení: i u nás máme bankovní účty, které nepřijímají zahraniční platby (dokonce i SEPA) a vrací je odesílateli (korespondenční bance) zkrátka proto, že ani IBAN nemají (a banka to u nich nepovoluje, ty zahraniční platby zpracovat).
2) Hello bank
Hello se také se zahraničními platbami moc nekamarádí a banka to veřejně přiznává, že ani mezi jejich klienty o platby mimo EU a účty v cizích měnách zájem není, proto to není priorita. SEPA europlatby tedy Hello přijímat a odesílat umí, ale jiné Swift mezinárodní platby ne, není ani na systém Swift napojena.