MaxBanka (fúze s Creditas k 1. 10. 2024)

Běžné účty, spořicí vklady, termínované vklady, studentské účty, platební karty, přímé bankovnictví

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod fremantle 6. 9. 2023 20:33

U MaxBanky jsem před měsícem s tou neoficiální karetní konverzí zariskoval a když 3. srpna ČNB formálně ukončila intervenční režim, tak jsem si ještě takhle dobitím Revolutu "nakoupil" necelé 3 tisíce eur (více, než zhruba tisíckorunu vůči kurzu dle kurzovního lístku jsem riskovat nechtěl), ale naštěstí to vyšlo a transakce se zaúčtovala s kurzem 24,013 Kč/eur... ale trochu jsem se, pravda, obával, když blokace nejprve proběhla dle kurzovního lístku... Taky mi bylo ale jasné, že pro banku je příliš velké pokušení dlouhodobě nic nepřirážet :-(

Já jen doufám, že až se sloučí Creditas s Max bankou (nebo naopak, či jak to bude zajišťeno papírově), tak nadále bude u karetních transakcí přepočet třetích měn vůči eurovému účtu probíhat pořád čistým kurzem karetní asociace, jak to je i nyní u Creditas.
fremantle
Inventář

Odeslat příspěvekod Milos 11. 9. 2023 11:19

Dnes mi ta informace, že od 1.12.2023 mění podmínky pro vydávání a používání platebních karet (viz. předchozí stránka tohoto téma), přišla z Maxbanky oficiálně e-mailem:

Vážení klienti,

dovolujeme si Vás tímto informovat o změně Podmínek pro vydávání a používání platebních karet s účinností od 1. 12. 2023.

Odstavce 6.2. a 6.3 týkající se zúčtování cizoměnových karetních transakcí byly upraveny takto: byl upraven a doplněn podrobnější popis zaúčtování těchto karetních transakcí s ohledem na měnu účtu klienta a zúčtovací měnu Banky, včetně mechanismu kurzových přepočtů. Novou verzi Podmínek pro vydávání a používání platebních karet účinnou od 1. 12. 2023 s vyznačením změn oproti stávající verzi naleznete v příloze k této zprávě.

Jsme povinni Vás informovat, že navržené změny můžete do 30. 11. 2023 písemně odmítnout, jinak se poté stanou pro nás navzájem závaznými. Pokud se rozhodnete změny odmítnout, můžete nejpozději 30. 11. 2023 smlouvu, které se tyto změny týkají, písemně, prostřednictvím naší pobočky nebo elektronicky v internetovém bankovnictví, vypovědět. Výpověď smlouvy je v takovém případě bezplatná a účinná doručením do Max banky a.s.

V případě dotazů se můžete obrátit na naši linku 800 700 800 či nám zaslat zprávu na info@maxbanka.eu.

Vaše Max banka
Milos
Inventář

Odeslat příspěvekod jenda_s 11. 9. 2023 12:03

čtu ty změny zaúčtování transakcí v jiné měně.

od 1.12 končí tedy výhodné účtování jiné měny při platbě kartou k EUR účtu... Pokud je transakce v jiné měně než EUR (karta k EUR účtu), proběhne konverze do CZK kurzem mastercard a pak deviza nákup do EUR...
jenda_s
Nadšenec

Odeslat příspěvekod Milos 11. 9. 2023 12:10

Zde se ale primárně diskutovalo o dosavadní výhodnosti Maxbanky pro platby v cizí měně pomocí karty k CZK účtu, nikoliv k EUR účtu.
Milos
Inventář

Odeslat příspěvekod Radek.Hulan 11. 9. 2023 12:14

6.2. Transakce provedené platební kartou jsou zúčtované v měně účtu, ze kterého je taková transakce zúčtována. Pokud je transakce provedená platební kartou v jiné měně než v měně účtu, ze kterého je transakce zúčtována, je částka transakce přepočítaná do měny účtu takto:

a) v případě účtu vedeného v CZK se částka přepočte do CZK směnným kurzem asociace MasterCard (platným k okamžiku provedení transakce) zvýšeným o přirážku uvedenou u příslušné měny v kurzovním lístku Banky zveřejněným na internetových stránkách Banky

b) v případě účtu vedeného v jiné měně než CZK se částka přepočte nejdříve do CZK směnným kurzem asociace MasterCard (platným k okamžiku provedení transakce) a následně z CZK do měny účtu kurzem Banky deviza nákup dle kurzovního lístku Banky zveřejněného na internetových stránkách Banky (platného k datu provedení transakce). Směnné kurzy používané asociací MasterCard se v průběhu dne mohou měnit v závislosti na vývoji kurzů hlavních měn na světových devizových trzích.
Radek.Hulan
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod regin 12. 9. 2023 08:11

Koukám, že budou aktualizovat systém a nasazovat "bezpečnější způsob přihlášení", což si většinou překládám jako komplikovanější, otravnější. Ví někdo, o co přesně jde?
regin
Diskutér

Odeslat příspěvekod taylor729 12. 9. 2023 12:33

Hlavne nejak laguji odchozi platby. Prevod zadany vcera rano jeste porad neni odecteny ze zustatku.
taylor729
Diskutér

Odeslat příspěvekod mikocz 12. 9. 2023 12:51

Já jsem včera dopoledne posílal pryč (do KB) a hned odpoledne platba proběhla, takže se mi naopak zdálo, že zrychlili...
mikocz
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Peta-x 12. 9. 2023 14:24

Tak jsem včera zkoušel platit kartou na Slovensku, zaúčtován kurz 24.84138/EUR což odpovídá kurzu mastercard z víkendu + přirážka 1,5% jak mají psané na webu, tudíž nejvýhodnější kurzy jsou tím pádem opět definitivně pryč a mBank má opět lepší kurz.
Peta-x
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Milos 12. 9. 2023 21:01

A už je ta pondělní platba skutečně i zaúčtovaná? Nejedná se zatím jen o blokaci?
Milos
Inventář

Odeslat příspěvekod Peta-x 13. 9. 2023 07:07

Ano, je už plně zaúčtovaná.
Peta-x
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod vlazy 13. 9. 2023 13:33

Dnes jsem telefonoval na infolinku Max banky ohledně jedné záležitosti kterou jsem chtěl zjistit. Pán který se mnou mluvil se potřeboval podívat na můj účet a aby se tam mohl dostat tak chtěl po mne celé uživatelské jméno a to mne trochu znepokojilo a odmítnul jsem mu to sdělit s tím, že asi všechny banky informují, že z bezpečnostních důvodů nikdy po klientech nepožadují žádné přihlašovací údaje do IB. Nakonec mu pro ověření stačilo číslo mého účtu (ani nemuselo být celé) a 2 poslední čísla z mého RČ. Je to v pořádku, že infolinka po mne požadovala kvůli ověření moje uživatelské jméno což je jeden z přihlašovacích údajů do IB a to i přes to, že to šlo ověřit i jinak bez toho?
Ze zpupnosti vzniká jen hádka, kdežto u těch, kdo si dají poradit, je moudrost.
Bible - Přísloví 13:10
vlazy
Poslední varování

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 13. 9. 2023 13:43

obecně je uživatelské jméno více-méně veřejné, v tajnosti bys měl uchovávat heslo.
Nekupuji si věci, které nepotřebuji nebo které se mi nelíbí, abych udělal dojem na lidi, kteří mě stejně nemají rádi.
PatrikChrz
Administrátor

Odeslat příspěvekod vlazy 13. 9. 2023 14:18

PatrikChrz:
Jak je uživatelské jméno veřejné? Je nějak dohledatelné na internetu nebo ho banky mohou sdělit komukoliv kdo je o to požádá? To, že při zadávání při přihlašování se do IB uživatelské jméno se nevypisuje skrytě ve formě teček ještě neznamená, že by to mohlo být veřejné. Ano, heslo by se mělo uchovat v tajnosti, ale to neznamená, že by se uživatelské jméno mohlo sdělovat komukoliv. Je to jeden z údajů pro přihlašování do IB a proto by si ho klienti bank snad mohli ve vlastním zájmu chránit a nesdělovat ho komukoliv. Asi není jen tak bezvýznamné to, že banky často informují o tom, že po klientech nikdy nepožadují sdělování přihlašovacích údajů.
Ze zpupnosti vzniká jen hádka, kdežto u těch, kdo si dají poradit, je moudrost.
Bible - Přísloví 13:10
vlazy
Poslední varování

Odeslat příspěvekod losalamos 13. 9. 2023 16:01

Myslím, že sdělovat přihlašovací jméno není úplně ta správná cesta. Ani v případě, že volám do banky a potřebuji s bankou něco řešit. Při jakémkoliv problému, co jsem řešil telefonicky, nikdy po mně tohle nepožadovali v žádné bance a vždy měli dostatek jiných možností, jak totožnost ověřit.
losalamos
Nadšenec

Předchozí stránkaDalší stránka