Délka blokace platby za jízdenku v MHD

Běžné účty, spořicí vklady, termínované vklady, studentské účty, platební karty, přímé bankovnictví

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod MirekM. 24. 1. 2025 14:54

Dotaz na zrušení blokace. V MHD Zlín si při koupi elektronické jízdenky ve voze nejprve zablokovali 1 Kč a poté 24 Kč, což bylo ok. Po dvou dnech si 24 Kč zaúčtovali, zmizela blokace na 1 Kč, ale nezmizela blokace na 24 Kč za jízdné.
Za jak dlouho dle vašich zkušeností zmizí nezrušená blokace jízdného z MHD ve výši 24 Kč?
Pokud je můj text bez diakritiky, je nadatlený na mobilu ...
MirekM.
Přeborník

Odeslat příspěvekod minarjo 24. 1. 2025 14:57

U většiny bank mizí nevyužité blokace za 7-14 dní, výjimečně (třeba platby v zahraničí či některé další) až měsíc. Ale neboj, věčně ti tam nezaúčtovaná blokace fakt viset nebude :), ten měsíc je strop (a 10-14 dní typický reálný stav z mé zkušenosti).
minarjo
Inventář

Odeslat příspěvekod MirekM. 24. 1. 2025 15:00

Nejde mně o částku, šlo mně o princip, s tímto žertík jsem již dlouho nepotkal, asi jsem měl štěstí.
Předpokládám, že chyba není na straně banky, ale na staně platebního systému MHD.
MirekM.
Přeborník

Odeslat příspěvekod minarjo 24. 1. 2025 15:04

U plateb v prostředcích veřejné dopravy je to běžné, že je pak jejich systémem (po ověření funkčnosti karty korunovou blokací) zaúčtováno několik plateb naráz, třeba za celý týden. Pak typicky původní blokace nebývá uvolněna, když nová autorizace je na vyšší částku (a tedy se s danou blokací automaticky nespáruje), a holt se čeká na expiraci blokace. Fakt jak píšu, nad 14 dní je to vzácné.
minarjo
Inventář

Odeslat příspěvekod MirekM. 24. 1. 2025 15:13

Já ale žádné další jízdné nekupoval, tedy nebyl důvod blokaci na 24 Kč nespárovat se zaúčtováním na 24 Kč.
MirekM.
Přeborník

Odeslat příspěvekod minarjo 24. 1. 2025 15:31

Byl, finální zúčtovací transakce měla jiné číslo a banka si to nespojila s tou prvotní blokací. Neboj, to expiruje, je to celkem časté (i když častější pravda u té výchozí blokace 1 Kč).
minarjo
Inventář

Odeslat příspěvekod MirekM. 24. 1. 2025 17:29

Nebojím se. :-) Tedy jestli jsem to dobře pochopil, chyba u dodavatele platebního systému v MHD. :-(
MirekM.
Přeborník

Odeslat příspěvekod Rop 24. 1. 2025 18:29

V Gottwaldově se používá Fairtiq - https://www.idzk.cz/aplikace-fairtiq

Jestli jsem to pochopil správně, tak máš strženo 24 Kč a blokováno 24 Kč. To je evidentně chyba.

Mě se s MasterCard stává, že mi blokace 1 Kč zmizí a třeba tři týdny trvá, než se zpětně strhne částka za jízdné. Visa to má zase jinak - tam se blokuje částka jízdného.
Když nevíš co s tím, tak to zaúčtuj na základní stádo.
Rop
Administrátor

Odeslat příspěvekod MirekM. 24. 1. 2025 18:51

Pochopils to správně. Placeno DK MC na validátoru ve voze MHD.
MirekM.
Přeborník

Odeslat příspěvekod MirekM. 24. 1. 2025 21:03

Dívám se do SB datum a čas u zaúčtovaného cestovného je stejný jako u nezrušené blokace, stejně tak číslo platební karty. Název obchodníka je u nezrušené blokace správný DSZO, s.r.o, kdežto u zaúčtovaného cestovného je název nějaký zkomolený DSZO,s.r*ud42 (nic neříkající textový řetězec ještě pokračuje několika znaky). Že by odlišné názvy obchodníka bránily v bance spárování zaúčtování a blokace? U nezrušené blokace na rozdíl od zaúčtovaného cestovného není uvedena Reference.
MirekM.
Přeborník

Odeslat příspěvekod Rop 24. 1. 2025 22:08

Název u stržené částky je správně - https://www.dszo.cz/platby-ve-vozech/ (viz část Daňový doklad)
Když nevíš co s tím, tak to zaúčtuj na základní stádo.
Rop
Administrátor

Odeslat příspěvekod MirekM. 24. 1. 2025 22:39

Rope dík, ještě se musím hódně učit. :-) Již jsem kód zkušebně provětral přes e-účet DSZO a stáhnul daňový doklad jízdenky.
MirekM.
Přeborník

Odeslat příspěvekod hyper9 24. 1. 2025 22:43

Takže právě ten unikátní 10-místný kód, který oni vkládají do názvu obchodníka kvůli stažení daňového dokladu, pravděpodobně způsobuje nespárování blokace a zaúčtování. Zajímavé řešení, ale pro některé klienty nasírací.
hyper9
Diskutér

Odeslat příspěvekod MirekM. 24. 1. 2025 22:53

Zavolám v pracovní den na infolinku, jestli někdo nebude vědět, proč se blokace při zaúčtování nezrušila.
MirekM.
Přeborník

Odeslat příspěvekod fc70 24. 1. 2025 23:18

hyper9 píše:Takže právě ten unikátní 10-místný kód, který oni vkládají do názvu obchodníka kvůli stažení daňového dokladu, pravděpodobně způsobuje nespárování blokace a zaúčtování.
Pochybuji, to by se snad mělo párovat nějakým číslem transakce. Jinak by u někoho, kdo potenciálně dělá spoustu operací (např. aerolinky při objednávání složitých ceest) nebylo vůbec jasné, co se s čím páruje.
fc70
Přeborník

Další stránka