MaxBanka (fúze s Creditas k 1. 10. 2024)

Běžné účty, spořicí vklady, termínované vklady, studentské účty, platební karty, přímé bankovnictví

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod hyper9 2. 10. 2024 18:26

To je dobré znamení. Spuštění okamžitých plateb ve směru do Creditas+Max říká, že banka to nejhorší už zvládla. Nebo si to aspoň myslí.

Nemůžu zadat odchozí okamžitou platbu z Max. Dávám splatnost "Co nejdříve", potvrzovací obrazovka pak říká: Standardní platba
hyper9
Diskutér

Odeslat příspěvekod Jirka.2 2. 10. 2024 18:32

cz01 píše:Dnes ráno v 8h 2 platby z mbank a čsob v součtu cca 800k a v maxbance nepřipsáno.

já posílal někdy ve 2 v noci 600t z mbank a taky do ted nepřipsáno. Akorát jsem to teda poslal se starým kodem banky páč jsem to měl v uložených předvolbách a zapomněl jsem to změnit
Jirka.2
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Milos 2. 10. 2024 18:41

Starý kód banky bude fungovat ještě půl roku, takže v tom by žádný problém u standardních plateb neměl být.
Milos
Inventář

Odeslat příspěvekod jakoubek61 2. 10. 2024 19:29

Před chvíli jsem poslal z Max banky okamžitou platbu do RB a byla úspěšná.
jakoubek61
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod MirekM. 2. 10. 2024 19:40

Okamžité platby z Maxbanky již fungují, ověřeno na 3 platbách.

Platby dorazily do cílové banky již s kódem Creditasu (2250).
Pokud je můj text bez diakritiky, je nadatlený na mobilu ...
MirekM.
Přeborník

Odeslat příspěvekod Alfréd z hor 2. 10. 2024 20:29

Tak u mě také posun, platbu už šlo zadat jako okamžitou, částka zůstala ale v účetním zůstatku a po hodince mě přišla sms, že platba nebyla zpracována jako okamžitá a mám volat infolinku :D ... zítra účet nakrmím a zkusím i jiné příjemce.
Alfréd z hor
Nadšenec

Odeslat příspěvekod drummond 2. 10. 2024 20:31

Včera večer jsem si poslal EUR SEPA platbu z JT do Max banky na už nové číslo účtu (IBAN) a dnes v pohodě dorazilo, standardní délka zpracovani.
drummond
Diskutér

Odeslat příspěvekod MirekM. 2. 10. 2024 21:02

Je pro mě nepochopitelné, proč musí SEPA platba v EUR mezi českými bankami (i do Revolutu) trvat D+1, když SEPA platba v EUR dorazí v pracovni den z Revolutu do české banky někdy již i za hodinu a půl.
Vychází mně z toho, že EUR suší u sebe odesílající české banky.
MirekM.
Přeborník

Odeslat příspěvekod Milos 2. 10. 2024 21:15

Některé české banky okamžité SEPA platby umí (J&T banka, FIO, Oberbank). A do pár let (cca. 2027) mají být okamžité SEPA platby povinné pro všechny banky v EU.
Milos
Inventář

Odeslat příspěvekod culti 2. 10. 2024 22:30

Jak to vypadá po sloučení s časy plateb pro D+0 ?
- převzato z MB
- převzato z CB
- každý úsek si ponechal svůj čas
- nový čas

Víte někdo?
Díky
culti
Nadšenec

Odeslat příspěvekod aaaa 3. 10. 2024 05:10

MirekM. píše:Okamžité platby z Maxbanky již fungují, ověřeno na 3 platbách.

Platby dorazily do cílové banky již s kódem Creditasu (2250).

Jak s kterou bankou asi. S RB mi ted fungovaly tam i zpet, ale z PB zatim vubec nedorazily, pouzil jsem u obou bank kod banky 2250.
Nokia E50 + 2GB microSD A-Data + Nokia BH 202
aaaa
osobne

Odeslat příspěvekod MirekM. 3. 10. 2024 06:30

Milos píše:Některé české banky okamžité SEPA platby umí (J&T banka, FIO, Oberbank). A do pár let (cca. 2027) mají být okamžité SEPA platby povinné pro všechny banky v EU.

Cca hodinu a pul z Revolutu do ceske banky mimo tebou uvedene na EUR ucet predpokladam neni okamzita platba.
MirekM.
Přeborník

Odeslat příspěvekod Milos 3. 10. 2024 06:41

To skutečně není :-)
Milos
Inventář

Odeslat příspěvekod minarjo 3. 10. 2024 07:04

Mirku, ale právě Revolut platby SEPA instant (=okamžité SEPA europlatby) umí. Takže i když je neumí cílová banka, tak Revolut stejně neotálí a posílá eura do clearing systému ECB neprodleně, rovněž clearing ECB to posílá do cílové české banky bez větších okolků. Že české banky SEPA instant zatím neumí ani přijímat (až na čestné výjimky typu Fio pro běžné neinvestiční účty, J&T...), to způsobuje tu třeba hodinu až dvě z Revolutu navíc (během pracovní doby bank, práce večer či v noci logicky více). A tím že okamžitou SEPA platbu neumí české banky ani odeslat, tak to znamená, že do clearingu ECB posílají odchozí data SEPA plateb v dávce, třeba jednou dvakrát třikrát denně. Ostatně stejně jako běžné (ne okamžité) CZK platby v rámci ČR do clearingu ČNB (ty ale většina českých bank už posílá vícekrát denně).
Třeba zrovna v noci na včerejšek jsem posílal SEPA platbu z eurového účtu Air Bank k brokerovi XTB (mají eurový účet v Německu u JP Morgan). Zadáno kolem půlnoci, z Air dle notifikace z Air Bank odepsáno kolem 3h ranní a XTB to přijal v 11:30 (jejich účet u JP Morgan okamžité SEPA umí a XTB změny na účtu načítá a do platformy účtuje dle mého pozorování každých 5-10 minut, Air Bank zatím SEPA instant nemá). Takže fakt běžné SEPA platby mají blízko k našim CZK NEokamžitým, mechanismem i dobou. Akorát cut-off time pro zpracování odchozích plateb jako D+0 bývá v českých bankách pro SEPA europlatby dříve než pro běžné CZK platby, třeba už v 9-10h dopoledne (tak nějak ho má právě Air Bank).
minarjo
Inventář

Odeslat příspěvekod bodyczech 3. 10. 2024 08:45

Tak nevím co si o tom průběhu spojení myslet. Platba odeslána z Fio 1.10. v 18 hod není dosud připsána na SU v MaxBance…-(
bodyczech
Diskutér

Předchozí stránkaDalší stránka