MaxBanka (fúze s Creditas k 1. 10. 2024)

Běžné účty, spořicí vklady, termínované vklady, studentské účty, platební karty, přímé bankovnictví

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod octaviampi 8. 10. 2024 09:05

U mě to před chvilkou vyřešili tak, že připsali peníze se včerejším datem.
octaviampi
Diskutér

Odeslat příspěvekod obbr 8. 10. 2024 09:12

Já v neděli večer zadával platbu (větší částka) z TB do Creditas s tím, že v pondělí si to převedu z BU na SU. Ale doteď platba nedorazila. Na infolince se ohání tím, že na připsání na účet mají 2 pracovní dny.
Nevíte, kde to v těch jejich podmínkách najdu, jestli to tak opravdu je? Protože nějak se mi to nezdá.

I kdyby připsali zpětně se včerejším datem, tak už to neřeší problém ušlých úroků.
obbr
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod 1bebe1 8. 10. 2024 09:16

@obbr: také z infolinky stejná písnička. Samozřejmě platí a je více než reálný předpoklad, že včera měla banka platbu na svém clearingovém účtu, tudíž připsat měli včera. Řešení, že připíší dnes se včerejší valutou opravdu neřeší škodu klienta, který nemá šanci si dnes zadat převod z BÚ na SÚ se včerejší splatností, tedy ano, zákazník je škodný na úrocích.
1bebe1
Návštěvník

Odeslat příspěvekod obbr 8. 10. 2024 09:24

Pokud nenajdu někde v těch jejich podmínkách, že opravdu na to mají 2 pracovní dny, tak určitě budu reklamovat. Už jen z principu nemohu jinak. Nestalo se to totiž poprvé, ale myslím, že doba hájení (v rámci fúze) už skončila.
obbr
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod hyper9 8. 10. 2024 09:31

Zákon o platebním styku říká, že platba musí být na cílový účet připsána nejpozději následující pracovní den po odeslání, tedy D+1, a že cílová banka toto musí učinit neprodleně poté, co tu platbu přijala. Je to §169-170.
https://www.zakonyprolidi.cz/cs/2017-370#p169

Vzhledem k tomu, že obchodní den clearingu ČNB začíná v 17:00 dne D a končí v 16:00 dne D+1, prakticky to znamená, že cílová banka musí platbu připsat hned, jak si to z clearingu vyzvedne.

Na infolince se ohání tím, že na připsání na účet mají 2 pracovní dny.

Možná tomu sami věří. :mrgreen:

Podmínky banky jsou nezajímavé, zákon má vyšší prioritu.
hyper9
Diskutér

Odeslat příspěvekod obbr 8. 10. 2024 09:51

Děkuji za vysvětlení.

A nemůže tedy banka argumentovat tím, že si platbu vyzvedla až po obchodním dnu clearingu? Mám já šanci nějak ověřit, jestli opravdu už měli platbu na svém účtu nebo nikoliv?

Termín "hned" je taky dost variabilní a dá se vysvětlovat různě.
obbr
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod 1bebe1 8. 10. 2024 10:07

@obbr: nemůže, protože platby se na clearingový účet připisují automaticky. Tedy je povinnost banky si platby stejný den z clearingu "vyzvednout" a zaúčtovat oproti účtům klientů. Jinak by účetnictví nebylo účetnictvím.
1bebe1
Návštěvník

Odeslat příspěvekod TommasCZ 8. 10. 2024 12:15

Tak já už mám připsáno. A potvrzuji diskuzi.
Odeslal jsem 5.10. (sobota).
Na účtu se zobrazilo až dnes 8.10. odpoledne kolem 13h. Ale s datem 7.10.
Už jsem i převedl na spořící (téměř okamžitě).
TommasCZ
Návštěvník

Odeslat příspěvekod lightblackfox 8. 10. 2024 21:48

Mně se tak zdá, že v MaxCreditasu, v tom shonu, úplně zapomněli snížit úrokové sazby. :potichu :nenapadne :hm
lightblackfox
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Rop 8. 10. 2024 21:54

Pšššššt!!!!!! Pokud nechci dělat tanečky okolo (VÚB, Partners, ČS, ČSOB), mají nejlepší úrokovou sazbu na jakoukoliv částku.
Když nevíš co s tím, tak to zaúčtuj na základní stádo.
Rop
Administrátor

Odeslat příspěvekod EmPí 9. 10. 2024 06:44

OP ven z MAXe nemají dosud zapnuté ... Interně jim to funguje, ale ven to při potvrzení platby změní OP na standardní, alespoň že se to zeptá. A standardku nyní v tom zmatku raději nevyužiji když pro někoho může být D+1=3 a více :-)
Jsem zvědav, zda to do konce týdne zvládnou dodělat a zprovoznit, když v pátek 4.10. to vypadalo vše již jako funkční včetně OP ...

Na FB uvedli delší omezení než měli na na webech (do 1.10.), holt realita je ještě někde jinde ...
461231319_1442669080010407_4759717709645404907_n.jpg

https://www.maxbanka.eu/novinky/fuze-ba ... -dokoncena
Fúze Banky CREDITAS s Max bankou proběhla a od 1. 10. 2024 jsme se stali jednou společností. Všechny naše služby jsou plně funkční bez omezení. Nově jsme zprovoznili službu okamžitých plateb pro tuzemské mezibankovní platby.

https://www.creditas.cz/blog/banka-cred ... max-bankou
EmPí
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod vlazy 9. 10. 2024 08:02

lightblackfox píše:Mně se tak zdá, že v MaxCreditasu, v tom shonu, úplně zapomněli snížit úrokové sazby. :potichu :nenapadne :hm
Pokud ti to až tolik vadi tak peníze z Max spořicího účtu si klidně můžeš převést třeba na BÚ Neo účet kde je skvělý úrok 0,00%. :-) :-))
Ze zpupnosti vzniká jen hádka, kdežto u těch, kdo si dají poradit, je moudrost.
Bible - Přísloví 13:10
vlazy
Poslední varování

Odeslat příspěvekod slavo963 9. 10. 2024 10:08

jaky je tam urok?
slavo963
Inventář

Odeslat příspěvekod vlazy 9. 10. 2024 10:26

slavo963:
Tam to znamená pro tebe co nebo kde?
Ze zpupnosti vzniká jen hádka, kdežto u těch, kdo si dají poradit, je moudrost.
Bible - Přísloví 13:10
vlazy
Poslední varování

Předchozí stránkaDalší stránka