Skip Pay

Běžné účty, spořicí vklady, termínované vklady, studentské účty, platební karty, přímé bankovnictví

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod obbr 18. 4. 2024 12:24

Tak zatím ještě dejchám. Tak nevím, odkud si tahají tyto informace.

Používat za někoho a ještě po jeho smrti kartu a apku mi přijde docela hardcore. Není to náhodou trestné?
obbr
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod 123123123 18. 4. 2024 12:33

Není, trestné je jen používat cizí kartu bez souhlasu oprávněného oživatele a po jeho smrti logicky není možné prokázat, že souhlas nedal.

Obrázek

Jinak v době, kdy se tohle načitá, se to dá prokliknout v pravém horním rohu a dostat se v appce dál do nastavení, na odměny, apod.
Naposledy upravil 123123123 dne 18. 4. 2024 12:40, celkově upraveno 1
123123123
Trvalý BAN

Odeslat příspěvekod obbr 18. 4. 2024 12:38

A není takhle náhodou povinnost(nebo alespoň morální odpovědnost) pozůstalých nahlásit bance skutečnost o úmrtí a kartu odevzdat nebo ji nechat zablokovat?
obbr
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod 123123123 18. 4. 2024 12:42

Banka se s tebou nebude vûbec bavit, dokud notář nevydá pravomocné usnesení o správci pozůstalosti nebo dedicích. Kde žiješ? Příbuzný nepříbuzný, nezajímá ji to, takovou MMB nezajímalo ani to, že jsem byl disponent a že mě notář ustanovil správcem pozůstalosti, odmítla se se mnou bavit a čekala, až jsem byl ustanoven dědicem.
123123123
Trvalý BAN

Odeslat příspěvekod ripper6 19. 4. 2024 21:30

obbr píše:Používat za někoho a ještě po jeho smrti kartu a apku mi přijde docela hardcore. Není to náhodou trestné?

Neni, protoze je to casto neprokazatelne. Prej takto lidi treba po smrti babicky, normalne jeste vybrali duchod na pohreb.
Potom kdyz uz to notar uzavrel, tak jasne to uz nemohli.
Vetsina toho se proste odepise a duchodovy to odepise tez.
Hardcore to neni, mnohdy s tim ten clovek tj vlastnik i souhlasi.
Rikaj casto... "vyber klidne kreditni karty nebo z uctu duchod, at mate na pohreb a at jim nic nezustane"
ripper6
Poslední varování

Odeslat příspěvekod MirekM. 20. 4. 2024 07:27

V RB přidat si cizí kartu do peněženky v mobilu oficiálně přes infilinku se souhlasem majitele na infolince dříve šlo. V současné době to již odmítají, takže manželka na nákup moji málo pohyblivé maminky nosí navíc starý mobil, v kterém je ještě přidaná maminčina karta. :-(
Pokud je můj text bez diakritiky, je nadatlený na mobilu ...
MirekM.
Přeborník

Odeslat příspěvekod hyper9 20. 4. 2024 08:10

A umí tohle ještě nějaká jiná banka?
hyper9
Diskutér

Odeslat příspěvekod wurk 20. 4. 2024 16:13

MirekM. píše:V RB přidat si cizí kartu do peněženky v mobilu oficiálně přes infilinku se souhlasem majitele na infolince dříve šlo. V současné době to již odmítají, takže manželka na nákup moji málo pohyblivé maminky nosí navíc starý mobil, v kterém je ještě přidaná maminčina karta. :-(

tak si ten telefon vezme do ruky majitel a zavola jim?
wurk
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod MirekM. 20. 4. 2024 19:42

1. Majitelka má v bance registrovaný svůj telefon.
2. Ve věku 85+ si ten hovor s bankou nedovedu představit.
MirekM.
Přeborník

Odeslat příspěvekod nikko 20. 4. 2024 21:27

Nyní nelze splatit kreditní kartu Skip Pay okamžitou platbou. ČSOB má technický výpadek 20-21.4.2024
nikko
Nadšenec

Odeslat příspěvekod 123123123 21. 4. 2024 04:56

MirekM. píše:V RB přidat si cizí kartu do peněženky v mobilu oficiálně přes infilinku se souhlasem majitele na infolince dříve šlo. V současné době to již odmítají, takže manželka na nákup moji málo pohyblivé maminky nosí navíc starý mobil, v kterém je ještě přidaná maminčina karta. :-(

Vždy mi RB karta šla přidat do GooglePay na dalším mobilu tak, že jsem tam předtím nainstaloval a registroval i appku od RB na toho člověka. Ale proč to řešíš v tématu SkipPay?
123123123
Trvalý BAN

Odeslat příspěvekod MirekM. 21. 4. 2024 10:17

Protože se tu řešilo, jestli používání cizí karty se souhlasem majitele je v rozporu se zákonem, dle RB dříve evidentně nebylo.
MirekM.
Přeborník

Odeslat příspěvekod 123123123 21. 4. 2024 10:40

Je to jen v rozporu se smluvními podmínkami bank, zákon to ale nezakazuje. Navíc se definice v zákoně změnila na platební prostředek, lze pod to zahrnout i mobilní telefon s GooglePay třeba, protože v něm bývá tokenizovaná platební karta.

§ 234/1 tr.zákoníku
Kdo sobě nebo jinému bez souhlasu oprávněného uživatele opatří, zpřístupní, přijme nebo přechovává platební prostředek, který umožňuje výběr hotovosti nebo převod peněžních prostředků anebo virtuálních aktiv používaných namísto peněžních prostředků (dále jen „platební prostředek“) a který náleží jinému, bude potrestán odnětím svobody až na dvě léta, zákazem činnosti nebo propadnutím věci.
123123123
Trvalý BAN

Odeslat příspěvekod MirekM. 21. 4. 2024 10:50

Aha, takže banky jsou pežtější než papež. :-)
MirekM.
Přeborník

Odeslat příspěvekod 123123123 21. 4. 2024 11:00

Smluvní podmínky chrání banku ne klienta.
123123123
Trvalý BAN

Předchozí stránkaDalší stránka