právě jsem v Chile a tak mě napadlo založit toto vlákno - občas se tu nakousne v jiných tématech, ale bylo by dobré to mít někde pohromadě. Dost často je při výběru v zahraničí problém, že bankomat účtuje ještě vlastní poplatky, navíc má limit na maximální výběr. Zrovna zde je ten limit celkem nízký - u všech (co jsme zkoušeli) bankomatů pouze 200 000 pesos (CLP), tedy nyní 6555 kč, ovšem většina bankomatů si účtuje poplatek 5000 pesos, tedy 164 kč. Našli jsme pouze jednu banku, která si ho neúčtuje - Scotia bank. Dle info na internetu by neměla účtovat ani Banco international, ale jejich bankomat se nám nepodařilo najít.
Co mám zkušenost z dalších cest, tak poplatku za výběr se nelze vyhnout v Thajsku a Kambodži, v obou případech by to mělo být kolem 6 USD. podobnou částku jsem platil v Brazílii, ale tam jsem měl možnost vyzkoušet jen jeden bankomat (na letišti), tak si nedovolím z toho dělat závěry pro celou zemi. V Japonsku si některé bankomaty (ty v obchodech typu 7Eleven, Family Markt a Lawson) něco účtovaly, ale narazili jsme na nějaký v nejaké státní budově a ten nic nechtěl.
Ještě přidám karty vhodné pro výběry v zahraničí:
pro vysoké částky:
MBank Visa Svět (pozor, mBank má více karet, jiné tak dobré kurzy nemají) , nulový poplatek bance, dobré kurzy
Richee, Creditas - nulový poplatek bance, docela dobré kurzy
kreditky Hello bank s aktivovanou výhodou "výběry v zahraničí zdarma" , velmi dobré kurzy (téměř to nejlepší co na trhu je), chce to ale myslet na to, že výběr je úročen (lze se vyhnout prebitím nebo splacením do konce měsíce)
Pro malé částky:
Equa - výběr za 9 korun, průměrné kurzy
Komerční banka karta Visa Platinum, výběr zdarma, průměrné kurzy
ČSOB k účtu ČSOB Premium - výběry zdarma, průměrné kurzy
ČS k Erste Premier - výběry zdarma, ale je účtován horší, valutový kurz, hodí se jen pro opravdu malé častky (na MHD, parkovné,...)
Unicredit k Premium účtu - výběry zdarma, průměrné kurzy
Speciální případ je Revolut - velmi dobré kurzy, ale omezené částky výběru a další problémy, viz separátní vlákno o Revolut, nezkušeným bych nedoporučil, zkušení uživatelé ví, jak použít