Asi to nemám tak vymazlené - u Monety, což je moje primární banka v ČR, tak tam mám jen CZK účet. A je to na prd, ale prostě jsem doteď platil v zahraničí touto kartou debit z CZK účtu. Asi to nebylo to optimální ani náhodou, vím, ale právě proto hledám lepší řešení na letošní léto a další.
Mám tu kartu od mBank Svět, což se mi jeví dobrý - nabiju si ji nějakým objemem peněz z Monety a tou budu platit, kde se dá.
Mám i Revolut kartu, tak tu asi mohu taky nabít a platit ještě spíš i s ní, že? Tam je o fous lepší kurz? S tím, že si nabiju Revolut účet a provedu směnu v aplikaci CZK -> EUR. Pak budu v zahraničí platit Revolut kartou. Revolut pak využívám pro posílání peněz na XTB invest.plány, tak pak zbytek po dovči případně pošlu tam
Poslední varianta je platit cash - tady asi využiji (po zjištění kurzu) to, že si mohu "půjčit" peníze od zaměstnavatele a pak neutracená eura vrátit (ta utracená strhnou z další výplaty). Pokud by tady byl ale špatný (hodně) kurz, tak řeším, jak nejlépe vybrat cash. Případně, když vše půjčené utratím a vybrat budu muset... Zase se mi jeví fajn vybrat tou kartou mBank Svět (nad 1500Kč)? A hledat bankomat bez DCC a Cash&Balance (asi nějaký pořádný bankomat najít, věrohodná banka).
EDIT: firemní kurz - kurz teď v červnu je 24,705.
Díky.