podmínky pro výběr ze zahraničních bankomatů

Běžné účty, spořicí vklady, termínované vklady, studentské účty, platební karty, přímé bankovnictví

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod jisy 8. 4. 2024 22:03

Vybírání z bankomatů v Polsku: stav 8.4.2024
Tak u mého dříve oblíbeného bankomatu od "Bank Spółdzielczy" došlo k výměně SW a rázem se z něj stal nepoužitelný šmejd: buď vlastní kurz PLN podobný jako od Euronetu, nebo poplatek . Vycouvat se z toho dalo nereagováním - po nějaké době mi vrátil kartu a potvrzení o zrušení transakce.

Naproti tomu se dalo bez problému vybrat peníze z bankomatu "Bank Millenium" - nabídl běžný kurz jako u terminálu v obchodě a bez poplatku a bez diskuze.
V obou případech použita karta Mbank - VISA Svět.
jisy
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Neuromancer 13. 5. 2024 09:44

Aktuálně Kypr s EUR kartou od Monety, Bank of Cyprus nejdou bezkontaktní výběry, chce to vložit kartu, neměl jsem u sebe, takže nevyzkoušeno. Nechvalně proslulé bankomaty Euronet, které jsou naprosto všude, po vložení karty a nepoužití profláklé nabídky Cash & Balance všechny výběry bez poplatku, limit na 1 výběr 200 EUR, šlo opakovaně vybrat klidně 1000 EUR z jednoho bankomatu.
Neuromancer
Návštěvník

Odeslat příspěvekod privrat 27. 5. 2024 06:44

Ahoj, netušíte někdo, jak to letos vypadá v Řecku? Dá se tam najít bankomat bez poplatku i DCC?
privrat
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Mrázi 4. 6. 2024 10:54

Zdravím zkušené. Chystáme se v létě na Slovinsko a Chorvatsko. Budu mít asi nějaké Eura z firmy v hotovosti. Dále plánuji co nejvíce platit kartou/bezhotovostně.

Co byste mi doporučili, abychom co nejvíce ušetřili na poplatcích, kurzech?
- vím, že se při výběru mám vyhnout DCC a Cash&Balance

Debet karty, co mám a asi by šly nějak používat
- mBank svět (tady vím, že vybírat je potřeba 1500 Kč a víc, takže jistota je tak 65 Eur na 1 výběr)
- Revolut, základní účet zdarma (5 výběrů, cca 200 Euro limit)
- Moneta (moje hlavní banka bych tak nějak řekl)

Děkuji za nějaké shrnutí, tipy, jak nejvýhodněji platit v zahraničí, resp. SLO/CRO/AUT země...
Mrázi
Návštěvník

Odeslat příspěvekod tmx643 4. 6. 2024 11:53

Monetou je míněn eurový účet? S tím mám dobré zkušenosti co se DCC týče, je velmi raritní. Vyměnit se dají eura na Revolutu a poslat tam, případně v té Moneta směnárně ten kurz sice není kdoví jaký (přirážka 1 %), ale taky se dá.
U výběrů hlavně pozor na poplatek bankomatu, tomu se nedá vyhnout, jen zkusit jinou síť. Takže pokud nenajdeš bankomat bez poplatku, tak vybrat jednou vysokou částku, na celý pobyt.
tmx643
Diskutér

Odeslat příspěvekod MirekM. 4. 6. 2024 12:10

Dělam to stejně, pokud je čas vyměním EUR na Revolutu a pošlu si je na EUR účet v Monetě, pokud není čas na zaslání EUR, vyměním přímo ve směnárně Monety (nedávno oznámili provoz směnárny v IB i SB non stop).
Jak jsem již psal, zkoušel jsem i EUR účet v Creditas, ale karta k účtu nabízela DCC i tam, kde DCC Moneta EUR karta nenabízí. Cca před hodinou byl rozdíl kurzu Revolut (základní) a Moneta směnárna v SB cca 20 Kč na 100 EUR v neprospěch Moneta směnárny.
Pokud je můj text bez diakritiky, je nadatlený na mobilu ...
MirekM.
Přeborník

Odeslat příspěvekod jisy 4. 6. 2024 20:39

Ta nabídka DCC u Creditasu byla kde? (bankomat / terminál, která země, event. čí bankomat) ... Můžeš to upřesnit ?
jisy
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod MirekM. 4. 6. 2024 21:42

Bankomat VÚB i terminál Tesco na Slovensku.
MirekM.
Přeborník

Odeslat příspěvekod Mrázi 5. 6. 2024 07:46

Asi to nemám tak vymazlené - u Monety, což je moje primární banka v ČR, tak tam mám jen CZK účet. A je to na prd, ale prostě jsem doteď platil v zahraničí touto kartou debit z CZK účtu. Asi to nebylo to optimální ani náhodou, vím, ale právě proto hledám lepší řešení na letošní léto a další.

Mám tu kartu od mBank Svět, což se mi jeví dobrý - nabiju si ji nějakým objemem peněz z Monety a tou budu platit, kde se dá.

Mám i Revolut kartu, tak tu asi mohu taky nabít a platit ještě spíš i s ní, že? Tam je o fous lepší kurz? S tím, že si nabiju Revolut účet a provedu směnu v aplikaci CZK -> EUR. Pak budu v zahraničí platit Revolut kartou. Revolut pak využívám pro posílání peněz na XTB invest.plány, tak pak zbytek po dovči případně pošlu tam :)

Poslední varianta je platit cash - tady asi využiji (po zjištění kurzu) to, že si mohu "půjčit" peníze od zaměstnavatele a pak neutracená eura vrátit (ta utracená strhnou z další výplaty). Pokud by tady byl ale špatný (hodně) kurz, tak řeším, jak nejlépe vybrat cash. Případně, když vše půjčené utratím a vybrat budu muset... Zase se mi jeví fajn vybrat tou kartou mBank Svět (nad 1500Kč)? A hledat bankomat bez DCC a Cash&Balance (asi nějaký pořádný bankomat najít, věrohodná banka).

EDIT: firemní kurz - kurz teď v červnu je 24,705.

Díky.
Mrázi
Návštěvník

Odeslat příspěvekod fremantle 5. 6. 2024 09:06

Jestli máš možnost si od zaměstnavatele koupit eura za 24,705 Kč, tak to udělej a nevyužívej nic jiného (mít takovou možnost, tak nenakupuji nikde jinde a beru to po tisících eur každý měsíc) - levněji je nekoupíš ani u Revolutu, ani u mBank - když je budeš mít jen v hotovosti a vadí ti tohle, zřiď si u Monety (pakliže nechceš jinou banku) eurový účet a eura na něj vlož na pokladně (vybrat je lze debetní kartou k tomuto účtu bez poplatku banky - ale rizika poplatku provozovatele a nabídky DCC tam jsou - hotovosti si vem dostatek s sebou již v ČR, máš-li tu možnost), platit můžeš i rovnou debetkou k eurovému účtu bez konverze (akorát pozor, aby terminály nenabízeli přepočet DCC - pro ně ta karta bude "česká")
fremantle
Inventář

Odeslat příspěvekod Lenka_2 5. 6. 2024 15:15

V tuto chvíli nabízí Revolut eura za 24,67.
Lenka_2
Nadšenec

Odeslat příspěvekod fremantle 5. 6. 2024 17:45

No jo, po bitvě je každý generál... Dovolil bych si odhadnout, že většina lidí v 10:00 hod. netušila, že odpoledne v 16:00 hod. se bude koruna obchodovat krátce i pod 24,60 Kč/Eur: https://www.xe.com/currencycharts/?from ... ZK&view=1D

Koruna možná ještě posílí, ale předvídat to moc dobře nejde...
fremantle
Inventář

Odeslat příspěvekod MirekM. 15. 6. 2024 21:46

Slovensko VÚB bankomat (již konečně s bezkontaktní funkční čtečkou). Základní Revolut, kartou bezkontaktně s dostatkem EUR na EUR účtu pro výběr hotovosti - bez nabídky DCC a bez poplatku.
MirekM.
Přeborník

Odeslat příspěvekod privrat 29. 7. 2024 10:56

Rakousko - Volksbank 3,90 Eur, Raiffeisen 5 Eur, Erste 4,90 Eur, Bank99 2,90 Eur - vypadá to, že s poplatkem jsou výběry už téměř u všech bankomatů. Jedinou výjimku se mi podařilo najít ve Sparu, kde se dalo vybrat bez poplatku - nějaký jejich bankomat, provozovaný ve spolupráci s Bawag Bank
privrat
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Milos 29. 7. 2024 12:00

V Rakousku je ještě plno jiných bankomatů, které jsi nezkusil a ve kterých minimálně ještě loni byly výběry zdarma, viz. viewtopic.php?p=13438865#p13438865

Případně RB vrací klientům poplatky, které se naúčtují za výběry z bankomatů Raiffeisen: "Když v zahraničí vyberete z bankomatu skupiny Raiffeisenbank, tak vám následující měsíc vrátíme naúčtovaný poplatek."
Milos
Inventář

Předchozí stránkaDalší stránka