podmínky pro výběr ze zahraničních bankomatů

Běžné účty, spořicí vklady, termínované vklady, studentské účty, platební karty, přímé bankovnictví

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod SamerLP 30. 8. 2023 20:39

Myslím si, že práve v Turecku v turistických častiach ti budú stačiť práve len eurá. Väčšinou ceny sú v už v eurách, alebo ak sa spýtaš tak sa väčšinou dá aj eurami platiť. Napríklad tento rok čo som bol v Turecku som nemal absolútne potrebu meniť či vyberať turecké líry, vystačil som si z eurami, ale zároveň väčšinou platil kartou, čo sa dalo fakt skoro všade kde som potreboval.

A kde sa dá kartou platiť tak to je najlepší spôsob. Dokonca pri mojej prvej dovolenke v Turecku v jednom obchode sa dalo priamo v eurách platiť kartou.

Čo sa týka zmenární tak ja osobne musím povedať, že by som nevedel do ktorej ísť aby ma neokradli prípadne bol nevýhodný kurz.
SamerLP
Nadšenec

Odeslat příspěvekod Suky. 30. 8. 2023 21:01

My na motorkách moc turistické části nevyhledáváme. Tedy ani se jim nevyhýbáme, ale není to náš hlavní cíl. Tedy nějakou hotovost budeme po většinu cesty potřebovat.

Loni v Albánii se mi nepodařilo najít bankomat bez poplatku a nakonec byla suverénně nejlepší volbou směnárna - bez poplatku a s celkem dobrým kurzem.
Suky.
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod čulibrk 31. 8. 2023 07:20

SamerLP píše: Dokonca pri mojej prvej dovolenke v Turecku v jednom obchode sa dalo priamo v eurách platiť kartou.

To bylo DCC nebo jinak? To bych chtěl vidět ten kurz, určitě nic výhodného.
čulibrk
Diskutér

Odeslat příspěvekod ale 31. 8. 2023 07:27

Rumunsko - BCR banka (Erste) - nabídnut DCC, odmítnuto, peníze následně vydal bez poplatku.
C220d (S206)
ale
Návštěvník

Odeslat příspěvekod HNF-01 31. 8. 2023 08:46

Bulharsko: Na Slunečním pobřeží i v Nesebaru je bez poplatku a DCC s Curve bankomat Unicredit. Jinak je to všude samej Euronet, a jedna směnárna se jmenuje ATM a Google mapy mi jí pořád cpou místo bankomatů, snažím se ty zápisy průběžně editovat.
HNF-01
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod SamerLP 31. 8. 2023 15:34

Suky. píše:My na motorkách moc turistické části nevyhledáváme. Tedy ani se jim nevyhýbáme, ale není to náš hlavní cíl. Tedy nějakou hotovost budeme po většinu cesty potřebovat.

Aha, to som nevedel, automaticky som si myslel, že sa jedná o dovolenku pri mori. Ale ak je to tak ako v tvojom prípade to fakt je najlepšie zmeniť si, prípadne kde sa dá platiť kartou :)

čulibrk píše:To bylo DCC nebo jinak? To bych chtěl vidět ten kurz, určitě nic výhodného.

Inak. Proste mali ceny v obchode (bazár) už priamo v eurách. A terminál bol pre platenie priamo v eurách nie lírach takže nedochádzalo k plateniu v inej mene, platil som proste v takej istej mene ako mám aj svoj účet, čiže EUR.

Ty si myslel asi tú možnosť, kedy terminál ponúkne, že či chcem zaplatiť v eurách, a vtedy aj keď by som neplatil poplatok svojej banke za platbu v inej mene tak je tu šanca nízkeho kurzu. Ja by som úprimne takúto možnosť na termináloch zakákazal, už sa mi to párkrát stalo, naposledy v Poľsku mi ponúkol terminál, že či nechcem v eurách platiť, a keď som to porovnal potom čo som zaplatil v PLN cez Curve a to prepočítalo na eurá tak rozdiel tam bol snáď aj 3€. Toto isté platí aj pri bankomatoch, kto o tomto nevie tak naletí a nechá sa okradnúť takto na nevýhodnom kurze.
SamerLP
Nadšenec

Odeslat příspěvekod wit.cz 3. 9. 2023 10:39

S Revolutem v Polsku můžu vybrat bez brutální přirážky nebo to nejde? Četl jsem zde, že Millenium, ale má dnes zavřeno.
wit.cz
Diskutér

Odeslat příspěvekod mareka 3. 9. 2023 11:50

Zdarma šlo i vybrat z Pekao (neplést s PKO) a Santander.
mareka
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod P_H_ 3. 9. 2023 11:54

Trošku zvýraznit rozdíl pomůžou celé názvy "Bank Pekao" a "PKO BP" :)
P_H_
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod wit.cz 3. 9. 2023 12:28

Děkuji, potvrzuji z místa. Pekao v pohodě, jinde zatím vždy s nabídkou šílené přirážky.
wit.cz
Diskutér

Odeslat příspěvekod barnyss 4. 9. 2023 16:01

Rakousko: Volksbank bez poplatku i bez DCC
barnyss
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod geocacher 5. 9. 2023 18:38

Rakúsko - bez poplatku BAWAG P.S.K. (max 400eur na 1 výber)

Volksbank mi v 08/2023 vnucoval poplatok 3,95€ (rovnako s poplatkom aj v Raiffeisen a v Bank Austria)
geocacher
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Tonddy 7. 9. 2023 10:34

Slovensko, výběr z ATM UniCredit Bank zdarma kartou Revolut. Dnes s kurzem 24.4152 Kč/Eur.
Tonddy
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod P_H_ 7. 9. 2023 13:37

Zrovna Slovensko je poplatků zatím docela ušetřeno. Tam myslím vybírá jen Slovenská sporiteľna, nebo se něco změnilo?
P_H_
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod fremantle 7. 9. 2023 19:22

Nezměnilo, plošně surcharge účtuje jen Slovenská spořitelna (a naprosto očekávatelně Euronet), selektivně asi jen některé bankomaty VUB (před časem jsem se pokoušel s Visa kartou Crypto.com vybrat zůstatek na hlavním nádraží v Bratislavě a ten si řekl o 5 €), jinak jsem se nikdy se suchrarge nepotkal.

Ale jinak to zřejmě ani ta spořitelna neúčtuje všem - třeba u výběru debetkou N26 ne (takže teoreticky jsou ušetřeni držitelé karet z eurozóny, ale debetky z dalších zemí jsem nezkoušel, takže to potvdit definitivně nemůžu a ani mě to až tak nezajímá) a taky ne pro debetky vydané sesteřskými bankami skupiny (tedy třeba ČS - což je použitelné třeba u multiměnových karet), vnucuje u nich jen odmítnutelné DCC.
fremantle
Inventář

Předchozí stránkaDalší stránka