podmínky pro výběr ze zahraničních bankomatů

Běžné účty, spořicí vklady, termínované vklady, studentské účty, platební karty, přímé bankovnictví

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod ale 29. 9. 2023 05:47

barnyss píše:Maďarsko: OTP bez poplatku, Erste chce 1200 HUF

OTP souhlas. Nabídne DCC ale lze odmítnout. Akorát tedy potřeboval sem hotovost vyloženě na parkovné - u pokusu vybrat 3000 Forintů mi bankomat zahlásil chybu při zprocesovaní, na druhý pokus mi 5000 Forintů už ale vydal.
C220d (S206)
ale
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Suky. 29. 9. 2023 08:18

Turecko:
- vybírali jsme v prvním městečku (ne turistická oblast), směnárnu tam neměli (posílali mne do zlatnictví, ale tehdy jsem tomu nevěřil), zkoušeli jsme výběr asi ze sedmi bankomatů, vypadalo to na jednotný poplatek 260 TRY při výběru 5000 TRY, jeden chtěl dokonce přes 300 TRY, nakonec jsme vybrali v QNB bank, u ČSOB karty chtěl poplatek 5 USD, u KB si vzal 125 TRY
- já vybíral v dalším městečku - nakonec přece jen ve zlatnictví - kurz byl asi 0.5% nad středovým kurzem mého Currency converteru, bez poplatku.

Gruzie:
- hned za čárou spousta směnáren, rozdíl prodej/nákup asi 5%, asi 5 km dál v městečku to už bylo asi jen 3% a to jsme akceptovali.
- z bankomatu jsme vybírali ve vesnici pod Kavkazem - chtěl přijatelný poplatek 5 Lari - bankomat TBC
Suky.
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod slavo963 29. 9. 2023 19:23

Slovensko - VUB ATM, vybrano s CRV/Revolut, nejprve pokus DCC s cca 9.7% nad ECB z CZK(na Revolutu jsem mel eura, asi CRV ma CZ bin??), po odmitnuti bankomat vydal penize bez poplatku.
slavo963
Inventář

Odeslat příspěvekod SamerLP 29. 9. 2023 21:03

Je to možné, že CRV má CZ bin. Keďže ja čo som pákrát vyberal Curve kartou s VUB bankomatu a nikdy neponúkalo DCC.
SamerLP
Nadšenec

Odeslat příspěvekod Milos 29. 9. 2023 21:13

Staré Curve karty a commercial Curve karty mají anglický BIN, nové Curve karty mají český BIN.
Milos
Inventář

Odeslat příspěvekod jisy 29. 9. 2023 21:15

fremantle píše:Nezměnilo, plošně surcharge účtuje jen Slovenská spořitelna (a naprosto očekávatelně Euronet), selektivně asi jen některé bankomaty VUB (před časem jsem se pokoušel s Visa kartou Crypto.com vybrat zůstatek na hlavním nádraží v Bratislavě a ten si řekl o 5 €), jinak jsem se nikdy se suchrarge nepotkal.

Ale jinak to zřejmě ani ta spořitelna neúčtuje všem - třeba u výběru debetkou N26 ne (takže teoreticky jsou ušetřeni držitelé karet z eurozóny, ale debetky z dalších zemí jsem nezkoušel, takže to potvdit definitivně nemůžu a ani mě to až tak nezajímá) a taky ne pro debetky vydané sesteřskými bankami skupiny (tedy třeba ČS - což je použitelné třeba u multiměnových karet), vnucuje u nich jen odmítnutelné DCC.

Na Slovensku vybírám bez poplatku českými kartami k euroúčtu - dokonce i z bankomatů Euronet. Ale Slov. spořitelnu jsem zatím nevyzkoušel.

-- 29. 9. 2023 22:20 --

Suky. píše:Turecko:
- vybírali jsme v prvním městečku (ne turistická oblast), směnárnu tam neměli (posílali mne do zlatnictví, ale tehdy jsem tomu nevěřil), zkoušeli jsme výběr asi ze sedmi bankomatů, vypadalo to na jednotný poplatek 260 TRY při výběru 5000 TRY, jeden chtěl dokonce přes 300 TRY, nakonec jsme vybrali v QNB bank, u ČSOB karty chtěl poplatek 5 USD, u KB si vzal 125 TRY
- já vybíral v dalším městečku - nakonec přece jen ve zlatnictví - kurz byl asi 0.5% nad středovým kurzem mého Currency converteru, bez poplatku.

Gruzie:
- hned za čárou spousta směnáren, rozdíl prodej/nákup asi 5%, asi 5 km dál v městečku to už bylo asi jen 3% a to jsme akceptovali.
- z bankomatu jsme vybírali ve vesnici pod Kavkazem - chtěl přijatelný poplatek 5 Lari - bankomat TBC

V Turecku vybírám spolehlivě bez poplatku z bankomatů HALKBANK - kartami jak ke korunovému, tak k euroúčtu (Creditas - CZK i EUR, mBank - CZK účet).
jisy
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Suky. 30. 9. 2023 09:10

Kdy to bylo naposledy?
Ten největší poplatek chtěla právě HalkBank...
Suky.
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod P_H_ 30. 9. 2023 09:15

Pravidelně se tu zmiňoval polský Santander, tak pozor, do roka se chystají svou sít bankomatů outsourcovat do Euronetu (a menší část ITCARDu - síť Planet Cash).
https://www.cashless.pl/14278-santander ... net-itcard
P_H_
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod jisy 30. 9. 2023 20:11

Suky. píše:Kdy to bylo naposledy?
Ten největší poplatek chtěla právě HalkBank...

Z Halkbank jsem naposledy vybíral 25.9. kartou Creditas k euroúčtu. Předtím cca 1 měs. zpět na letišti Antalya (takže ani letiště nebylo problémem). Kartou k CZK účtu (také Creditas) jsem naposledy vybíral loni - asi také v září.
jisy
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Suky. 30. 9. 2023 22:10

Čudné.
Kluci vybírali 3.9., všichni k CZK účtu. Jeden ČSOB, druhý RB a třetí už nevím jaká banka.
Nebo má vliv lokalita? Bylo to v malém městečku Havsa
Suky.
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod jisy 30. 9. 2023 23:31

Na stránkách HALKBANK se píše: " ... Halkbank do not charge any fee or commissions while carrying out transactions on Bank24s with other banks’ cards. However, the cardholder bank may collect a designated fee and commission from their own customers... ".
Nemůže být poplatek ovlivněn zmíněnými CZ bankami ? Já jsem vždy používal jen výše zmíněné Creditas resp. mBank - tu pouze 1x kvůli min. velikosti vybírané částky.
jisy
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 27. 2. 2024 06:45

Kyrgystán - Bakaibank, výběr bez poplatku a bez nabídky DCC. Na letišti je cca 10 bankomatů vedle sebe. Zkusil jsem jeden, výběr zamítnut a pak tenhle a hned bez problémů.
Přílohy
IMG_20240215_0845275.jpg
Nekupuji si věci, které nepotřebuji nebo které se mi nelíbí, abych udělal dojem na lidi, kteří mě stejně nemají rádi.
PatrikChrz
Administrátor

Odeslat příspěvekod Tonddy 28. 3. 2024 06:42

Vietnam zdarma výběry z ATM "TP Bank" a "VP Bank". Maximální vybíraná částka 5 mil. VND na 1 výběr. (Revolut stejně je zdarma jen do 4500 Kč). Jiné ATM chtějí poplatek.
Dnešní kurz Revolut (ATM): 1 Kč = 1055,1 VND
Dnešní kurz při platbě Curve Card (koupě SIM Viettel): 1 Kč = 1056.97 VND, tedy asi o 0,18 % lepší než Revolut.
Tonddy
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Jantars 28. 3. 2024 09:37

Nevíte jak to letos vypadá v Egyptě?
Jantars
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod HNF-01 28. 3. 2024 20:25

Káhira letiště Terminál 3 na příletech pod schody je hejno bankomatů, jeden z nich mi dal 2000EGP bez poplatku z karty Revolut. Ale nejsem schopen dohledat co to bylo za banku.
HNF-01
Mírně pokročilý

Předchozí stránkaDalší stránka