fremantle píše:Nezměnilo, plošně surcharge účtuje jen Slovenská spořitelna (a naprosto očekávatelně Euronet), selektivně asi jen některé bankomaty VUB (před časem jsem se pokoušel s Visa kartou Crypto.com vybrat zůstatek na hlavním nádraží v Bratislavě a ten si řekl o 5 €), jinak jsem se nikdy se suchrarge nepotkal.
Ale jinak to zřejmě ani ta spořitelna neúčtuje všem - třeba u výběru debetkou N26 ne (takže teoreticky jsou ušetřeni držitelé karet z eurozóny, ale debetky z dalších zemí jsem nezkoušel, takže to potvdit definitivně nemůžu a ani mě to až tak nezajímá) a taky ne pro debetky vydané sesteřskými bankami skupiny (tedy třeba ČS - což je použitelné třeba u multiměnových karet), vnucuje u nich jen odmítnutelné DCC.
Na Slovensku vybírám bez poplatku českými kartami k euroúčtu - dokonce i z bankomatů Euronet. Ale Slov. spořitelnu jsem zatím nevyzkoušel.
-- 29. 9. 2023 22:20 --Suky. píše:Turecko:
- vybírali jsme v prvním městečku (ne turistická oblast), směnárnu tam neměli (posílali mne do zlatnictví, ale tehdy jsem tomu nevěřil), zkoušeli jsme výběr asi ze sedmi bankomatů, vypadalo to na jednotný poplatek 260 TRY při výběru 5000 TRY, jeden chtěl dokonce přes 300 TRY, nakonec jsme vybrali v QNB bank, u ČSOB karty chtěl poplatek 5 USD, u KB si vzal 125 TRY
- já vybíral v dalším městečku - nakonec přece jen ve zlatnictví - kurz byl asi 0.5% nad středovým kurzem mého Currency converteru, bez poplatku.
Gruzie:
- hned za čárou spousta směnáren, rozdíl prodej/nákup asi 5%, asi 5 km dál v městečku to už bylo asi jen 3% a to jsme akceptovali.
- z bankomatu jsme vybírali ve vesnici pod Kavkazem - chtěl přijatelný poplatek 5 Lari - bankomat TBC
V Turecku vybírám spolehlivě bez poplatku z bankomatů HALKBANK - kartami jak ke korunovému, tak k euroúčtu (Creditas - CZK i EUR, mBank - CZK účet).